«Αφυπνίσθηκε» το δίκτυο της Εμπορικής τράπεζας

«Αφυπνίσθηκε» το δίκτυο της Εμπορικής τράπεζας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεαματική βελτίωση αποτελεσμάτων παρουσιάζει η Εμπορική τράπεζα στο πρώτο τρίμηνο. H ισχυρή βελτίωση των λειτουργικών εσόδων σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων οδήγησε τα καθαρά, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, κέρδη στα 52,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 112,5%. Στη σημαντική αυτή βελτίωση συνέβαλαν θετικά κατά κύριο λόγο η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 14,7% αλλά και τα αυξημένα έσοδα από έκτακτους παράγοντες (χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, πώληση επιχειρηματικής συμμετοχής).

Αντίθετα, επιβαρύνθηκαν από την πλήρη απομείωση της συμμετοχής της τράπεζας στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (4,2 εκατ. ευρώ) αλλά και την επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων κατά 2,3 εκατ. ευρώ από τη διευθέτηση παλαιών εκκρεμοτήτων. H διοίκηση Προβόπουλου πιστώνεται ότι σε μια δύσκολη συγκυρία (κατάφερε να κινητοποιήσει το δίκτυο: τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 14,7% ενώ κατά 10% ενισχύθηκαν τα έσοδα από προμήθειες. Στο πρώτο τρίμηνο η τράπεζα πέτυχε αύξηση των χορηγήσεων στη στεγαστική πίστη κατά 23,2% και κατά 44,6% στην καταναλωτική πίστη. H μεγάλη αύξηση των εσόδων σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των δαπανών οδήγησε στην εντυπωσιακή βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας (κόστος προς έσοδα), ο οποίος διαμορφώθηκε στο 58,8% από 69,8% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 33,8 εκατ. ευρώ (+20,5%), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 5,6% των χορηγήσεων. O βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται στο 8,4%.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο επικεφαλής της Εμπορικής, κ. Γεώργιος Προβόπουλος, δήλωσε: «η πορεία του ομίλου στο α’ τρίμηνο του 2006 αντανακλά ασφαλώς τους καρπούς των συστηματικών προσπαθειών που καταβάλλονται για την ανασύνταξη και την ανάπτυξή του. Το δίκτυο λειτουργεί πλέον με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα. Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση θα ενδυναμώσει τη θετική αυτή προοπτική, αίροντας την όποια αβεβαιότητα για το μέλλον του ομίλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή