Δύο προσφορές και μία διαμαρτυρία για το Αλιβέρι

Δύο προσφορές και μία διαμαρτυρία για το Αλιβέρι

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάθεση δύο προσφορών, από τις κοινοπραξίες των METKA – Alstom και Damco Energy (συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου) – Ansaldo, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση του διαγωνισμού της ΔΕΗ, για την ανάθεση της νέας μονάδας του Αλιβερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία κατάθεσης των προσφορών παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της εταιρείας General Electric, ο οποίος υπέβαλε επιστολή διαμαρτυρίας για τις τεχνικές προδιαγραφές της προκήρυξης που θέτουν ως όριο λειτουργίας των προσφερόμενων αεριοστροβίλων τις 8.000 ώρες. H General Electric είχε ζητήσει από την αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ την τροποποίηση του σχετικού όρου και στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Ο διαγωνισμός αφορά την κατασκευή νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 370-420 MW με βαθμό αποδόσεως μεγαλύτερο του 58% και προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ (έναντι 200 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης μονάδας του Λαυρίου). H προκήρυξη προβλέπει χρόνο κατασκευής 26-28 μήνες με σκοπό το καλοκαίρι του 2009 η μονάδα να ενταχθεί στο σύστημα.

Η λειτουργία της νέας μονάδας αναμένεται να δώσει ανάσα στα οικονομικά της ΔΕΗ, αφού θα περιορίσει το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του υφιστάμενου πετρελαϊκού σταθμού κατά 100 χιλιάδες ευρώ περίπου. Ταυτοχρόνως θα δώσει ανάσα και στο περιβάλλον, λόγω της αντικατάστασης του ρυπογόνου μαζούτ ως πρώτη ύλη με φυσικό αέριο.

Η μονάδα του Αλιβερίου θα είναι η πρώτη που θα αντικαταστήσει η ΔΕΗ βάσει του δικαιώματος που της δίνει ο νόμος 3175/03 για ανανέωση του παραγωγικού της δυναμικού κατά 1.600 MW. Στο πλαίσιο του ίδιου νόμου το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης έχει ήδη αποφασίσει την κατασκευή μιας νέα μονάδας συνδυασμένου κύκλου με πρώτη ύλη φυσικό αέριο, ισχύος 400 MW στη Μεγαλόπολη και μιας αντίστοιχης ισχύος με πρώτη ύλη τον λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία. H μονάδα της Μεγαλόπολης θα υποκαταστήσει δύο παλαιές λιγνιτικές μονάδες ισχύος 250 MW που πρόκειται να τεθούν εκτός λειτουργίας στο τέλος του 2010. O διαγωνισμός για την ανάθεση της νέας μονάδας αναμένεται να προκηρυχθεί το 2007 με προοπτική ολοκλήρωσής του στις αρχές του 2011.

Σε ό,τι αφορά τη νέα λιγνιτική μονάδα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα γίνει στη Φλώρινα ή στην Πτολεμαΐδα, κάτι που θα εξαρτηθεί τόσο από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το λιγνιτικό κοίτασμα της Βεύης, όσο και από τα αποθέματα στο λιγνιτικό πεδίο της Πτολεμαΐδας.

Η ΔΕΗ εξετάζει τη δυνατότητα και δεύτερης μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι ή στη Μεγαλόπολη. Το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών μονάδων της ΔΕΗ προβλέπει επίσης δύο νέα έργα για την Κρήτη, εκ των οποίων το πρώτο αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος 100 MW (μαζούτ) στον σταθμό του Αθερινόλακκου και το δεύτερο στην εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος 250 MW (μαζούτ) στο ενεργειακό κέντρο Κορακιά Κρήτης. Προβλέπεται τέλος η εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος 120 MW (μαζούτ) στη Ρόδο.

Τριπλή συμμαχία για το Κόσοβο

Τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό του Κοσόβου από κοινού με την ιταλική εταιρεία ηλεκτρισμού ENEL ανακοίνωσε επισήμως χθες η ΔΕΗ. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Sencap A.E. (κοινοπραξία των ΔΕΗ και Contour Global) και η Enel SpA «έχουν δημιουργήσει μια ένωση εταιρειών για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για την προκαταρκτική φάση του έργου ενέργειας του Κοσόβου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εκτιμώμενη εγκατεστημένη ισχύ έως 2.100 MW και ανάλογη δυνατότητα μεταφοράς, στην ανάπτυξη νέου ορυχείου λιγνίτη για υπάρχουσες μονάδες παραγωγή, την ανάπτυξη νέου ορυχείου για νέες μονάδες παραγωγής και την αναβάθμιση υπάρχοντος εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι όροι του διαγωνισμού υποχρεώνουν τους ενδιαφερόμενους να αναζητήσουν συμμαχίες, αφού θέτουν προϋποθέσεις που δεν διαθέτουν από μόνες τους ούτε οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή