EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κορυφή των παραπόνων κέντρα αδυνατίσματος και τράπεζες

Τράπεζες και κέντρα αδυνατίσματος κατέχουν την πρώτη θέση στον πίνακα καταναλωτικής δυσαρέσκειας των πολιτών. Σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή που δημοσιεύτηκε χθες, οι περισσότερες αναφορές που κατατέθηκαν από τις 24.4.2005 έως και τον Ιούνιο του 2006 αφορούν κατά κύριο λόγο προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν 111 αναφορές, από τις οποίες οι 65 αφορούν τις υπηρεσίες των τραπεζών των ασφαλιστικών εταιρειών, των κέντρων αδυνατίσματος και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Ο νεοσύστατος θεσμός χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσει αναφορές που σχετίζονται με την αγορά προϊόντων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιανικού ή χονδρικού εμπορίου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων αφορούσε την υπογραφή εκ μέρους των καταναλωτών συμβολαίων που περιείχαν καταχρηστικούς όρους ή αντισυμβατική συμπεριφορά. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή επισημαίνει επίσης τη στενή συνεργασία μεταξύ τραπεζών και κέντρων αδυνατίσματος, καθώς τα δεύτερα υποχρεώνουν τους καταναλωτές στην έκδοση συγκεκριμένων πιστωτικών καρτών προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Μειώθηκε το έλλειμμα

Σημαντική μείωση κατά 20,9% εμφάνισε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 6,5 δισ. ευρώ, έναντι 8,3 δισ. ευρώ το 2005. Ωστόσο, έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμούς αύξησης των δημοσίων εσόδων. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν 9,3% έναντι ετήσιου στόχου 9,9%. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, ο ρυθμός αύξησής τους ανέρχεται στο 3,5% όσο και ο στόχος που έχει στον προϋπολογισμό.

Πειραιώς: διάθεση μετοχών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση μέρους των ίδιων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η πώληση έγινε στην τιμή των 22,4 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω 7 πακέτων 10 εκατομμυρίων τεμαχίων.

Από αυτές, οι 9.000.000 ίδιες μετοχές διατέθηκαν μέσω της Citigroup Global Markets Limited και της Deutsche Bank AG, London Branch, με ιδιωτική τοποθέτηση σε ειδικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και 1.000.000 ίδιες μετοχές διατέθηκαν με ιδιωτική τοποθέτηση σε ιδιώτες επενδυτές.

Οι μεταβιβάσεις εκτελέσθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μέσω της Πειραιώς Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Ανταγωνιστικές σχέσεις

Η εποχικότητα της ζήτησης που χαρακτηρίζει την αγορά ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών δημιουργεί συμπληρωματική αλλά και ανταγωνιστική σχέση μεταξύ των δύο μέσων, ανάλογα με την εποχή. Η εκτεταμένη νησιωτική παρουσία στη χώρα, οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των νησιών που δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία των πολιτών ακόμη και μέσα στον ίδιο νομό διαμορφώνει την ιδιότυπη σχέση μεταξύ των δύο μέσων, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Οπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα της μελέτης «Σύγκριση των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών επιβατικών μετακινήσεων στις γραμμές εσωτερικού: Οικονομετρική εκτίμηση της ζήτησης» (περιλαμβάνει στοιχεία από το 1970 έως το 2003) κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι κάτοικοι των απομακρυσμένων κυρίως νησιών επιλέγουν να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο, αφού η ζήτηση δεν επηρεάζεται από την τιμή του εισιτηρίου. Αντίθετα, ο ανταγωνισμός των μεταφορικών μέσων αυξάνεται σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του αυξημένου τουριστικού ρεύματος και της δρομολόγησης ταχύπλοων πλοίων, γεγονός που οδηγεί και σε ένα διαρκή πόλεμο τιμών.

Κλωστήρια Ναούσης: μείωση ζημιών

Περιόρισε τις ζημίες ο όμιλος των Κλωστηρίων Ναούσης κατά το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, συνέπεια της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης ήδη από τα τέλη του Μαρτίου. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας οι ζημίες μειώθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2006 κατά 22,8%, διαμορφούμενες σε 9,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 12,7 εκατ. ευρώ του δεύτερου τριμήνου του 2006 και 13,3 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2006 (βελτίωση κατά 26,4%). Σε επίπεδο αποτελεσμάτων ΕΒΙΤDΑ, οι ζημίες περιορίστηκαν σε 3,7 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, και 7,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2006. Μειωμένος ωστόσο είναι στο 9μηνο ο κύκλος εργασιών των Κλωστηρίων Ναούσης, κατά 43,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στα 45,7 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων. Πάντως, κατά το τρίτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου είναι ελαφρά μειωμένος σε 16 εκατ. ευρώ, από 16,8 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας

Συμφωνία που εγκαινιάζει την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας με project σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή υπέγραψαν η Boeing-Spectrolab-Pyronsolar και Lion Energy S.A. Με κοινή ανακοίνωσή τους από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, οι δύο εταιρείες εξαγγέλλουν την έναρξη συνεργασίας και την υπογραφή συμφωνίας για την ανάπτυξη από κοινού της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία περιέχει το επιχειρηματικό προσχέδιο προς διαμόρφωση μιας κοινοπραξίας για την κατασκευή και τη διανομή των συστημάτων Pyron Solar στην Ελλάδα. Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει ως αρχική πώληση σχεδόν 1 μέγα Watt των συστημάτων από την Pyron Solar στη Lion Energy για παράδοση το 2007. Η Pyron Solar S.A. είναι μια κατασκευαστική επιχείρηση εφαρμοσμένης μηχανικής με έδρα τα γραφεία της στο Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή