Γιορτές στην Ευρώπη θα περάσουν φέτος πολλοί Ελληνες

Γιορτές στην Ευρώπη θα περάσουν φέτος πολλοί Ελληνες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι Ελληνες θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό, φέτος, την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε σχέση με όσους επέλεξαν προορισμούς εκτός της χώρας το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην «Κ» ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Ευαγγέλου φέτος παρατηρείται το φαινόμενο να έχει κλειστεί πολύ νωρίς, ήδη, ποσοστό, 60% επί του συνόλου των ταξιδιών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν με αφετηρία την Ελλάδα και κατάληξη προορισμούς του εξωτερικού στη διάρκεια των εορτών. Προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί ρεκόρ ταξιδιών στο εξωτερικό, ενώ αυξημένη θα είναι η ταξιδιωτική κίνηση στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου περίπου 85.000 Ελληνες έχουν επιλέξει ως τόπο διακοπών προορισμούς του εξωτερικού. Οπως εξηγεί ο κ. Ευαγγέλου αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες προσφορές στις οποίες προχώρησαν τα ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά και σε συμμαχίες που ανέπτυξαν ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία προβάλλοντας εκατέρωθεν προορισμούς στις μπροσούρες τους. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε μεγάλο αριθμό Ελλήνων να κλείσουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους. Δυνατοί προορισμοί εμφανίζονται οι προορισμοί της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Βουδαπέστη και η Πράγα ενώ συνεχώς κερδίζει έδαφος η Πολωνία με το πρόγραμμα να συνδυάζει τη Βαρσοβία και την Κρακοβία. Επίσης, διατηρεί τη δυναμική που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και ο προορισμός της Ρώμης. Ενδιαφέρον στοιχείο των προτιμήσεων των Ελλήνων αποτελούν και οι αυξημένες κρατήσεις που έχουν γίνει για διακοπές σε βαλκανικές χώρες, κυρίως, οδικώς από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι οι βαλκανικές χώρες θα απορροφήσουν ποσοστό περίπου 20% των Ελλήνων που ταξιδέψουν την εν λόγω περίοδο εκτός της χώρας. Οι περισσότεροι εκ των οποίων θα ταξιδέψουν, αεροπορικώς, θα έχουν να «αντιμετωπίσουν» για πρώτη φορά και τα πρόσφατα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί στα αεροδρόμια σε σχέση με τα αντικείμενα που επιτρέπεται να έχουν στις χειραποσκευές εντός των αεροπλάνων.

Οσον αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης εντός των συνόρων της χώρας τα πράγματα είναι πιο απλά όπως κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο, καθώς ο αριθμός των λειτουργούντων χειμερινών καταλυμάτων είναι σαφώς μικρότερος από τον αριθμό των παραθεριστικών και η ζήτηση υπερκαλύπτει την προσφορά κυρίως στους γνωστούς προορισμούς, όπως τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο, την Αράχωβα, τα Καλάβρυτα κ.α. Ηδη για την περίοδο των Χριστουγέννων η μέση πληρότητα των καταλυμάτων στους γνωστούς προορισμούς στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ορεινοί όγκοι που βρίσκονται σε Χιονοδρομικά Κέντρα αγγίζει το 100%. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο ήδη να αυξάνεται η πληρότητα καταλυμάτων που βρίσκονται σε αστικά κέντρα τα οποία είναι σε κοντινή απόσταση από τους γνωστούς χειμερινούς προορισμούς. Ασυνήθιστα υψηλό ενδιαφέρον σημειώνεται με το κλείσιμο κρατήσεων και σε προορισμούς της Πελοποννήσου, όπως η Αρκαδία κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευασθεί νέα καταλύματα υψηλού επιπέδου. Οσον αφορά στις τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και σαφώς υψηλότερες καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά αν συγκριθούν με τις τιμές και τις ευκαιρίες που μπορεί να βρει κανείς κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Πάντως, στο παιχνίδι των προσφορών έχουν μπει και μονάδες πολυτελείας και Α΄ κατηγορίας που βρίσκονται σε νησιά της χώρας, όπως η Κρήτη όπου μπορεί να βρει κανείς πακέτα με χαμηλότερες τιμές έως και 50% σε σχέση με τη θερινή περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή