Αντίστροφη μέτρηση για τις ασφαλιστικές εταιρείες με κεφαλαιακό άνοιγμα

Αντίστροφη μέτρηση για τις ασφαλιστικές εταιρείες με κεφαλαιακό άνοιγμα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφίγγει μέρα με την ημέρα ο κλοιός για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος για άλλη μια φορά αντιμετωπίζει την απειλή των ανακλήσεων αδειών. Η προθεσμία που είχε θέσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου για την ολοκλήρωση του ελέγχου εξέπνευσε την Παρασκευή και ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για τις εταιρείες στις οποίες διαπιστώθηκε κεφαλαιακό άνοιγμα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έλλειμμα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί εντός των επόμενων… ωρών, αφού η επίσημη προθεσμία έχει ουσιαστικά εκπνεύσει και η προσεχής Τρίτη δόθηκε ως περιθώριο και ύστατη ευκαιρία στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να καλύψουν τα ελλείμματά τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη συνεχή χρονιά, που η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποχρεώνει τον κλάδο σε μαζικές αυξήσεις κεφαλαίων με παράλληλη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου. Εχοντας ήδη ανακαλέσει τις άδειες πέντε ασφαλιστικών εταιρειών τα τελευταία δύο χρόνια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά το δίλημμα της ανάκλησης, εάν τα κεφάλαια δεν εισρεύσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εξίσου σημαντικό είναι το θέμα της προέλευσης των κεφαλαίων, στον βαθμό που πληροφορίες κάνουν λόγο για κάλυψη των ελλειμμάτων με την εισφορά ακινήτων αμφίβολης αποτίμησης. Οικόπεδα εκτός σχεδίου που εισφέρονται σε τιμή πολλαπλάσια όχι μόνο από την τιμή αγοράς τους, αλλά και από κάθε αντικειμενική ή εμπορική αξιολόγηση και κεφάλαια αγνώστου προελεύσεως, επιστρατεύονται για να καλύψουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού κλάδου. Αν και πρόκειται για πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί συχνά στο παρελθόν, τα περιθώρια δείχνουν πλέον να εξαντλούνται και το πρόβλημα, που αγγίζει μεσαίες εταιρείες με δραστηριότητα τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, δεν μπορεί να συνεχίσει να αποσιωπάται επί μακρόν.

Αν και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η ανάκληση αδειών αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική, ο κίνδυνος ενός ηχηρού λουκέτου, λόγω αδυναμίας καταβολής αποζημιώσεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξέλιξη που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Θέλοντας να περιγράψουν την κατάσταση, εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για «πρωτόγονη λειτουργία» μερίδας της αγοράς, με κεφαλαιακά ανοίγματα και προβλήματα ρευστότητας που καλύπτονται μεταξύ άλλων από «ασφαλισμένα» αυτοκίνητα που δεν εμφανίζονται στα επίσημα βιβλία των εταιρειών. Οσο για τον κλάδο ζωής, εκεί κανείς δεν μπορεί να αποτιμήσει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, αφού όλα δείχνουν ρευστά εν όψει και των κανόνων του Solvency, που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο αποτίμησης των μαθηματικών αποθεμάτων.

Οποια και αν είναι η εξέλιξη του φετινού ελέγχου, η εξυγίανση της αγοράς θα απαιτήσει ακόμα χρόνο, αλλά όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να ματαιωθεί, στον βαθμό μάλιστα που η παρουσία ξένων ασφαλιστικών κολοσσών απαιτεί το ξεκαθάρισμα του κλάδου. Η διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνει να είναι αυτή που έχει αναλάβει τη «βρώμικη δουλειά», αφού οι προσδοκίες αυτών που θεωρούσαν ότι η εξυγίανση θα προχωρήσει με τη σύσταση της νέας εποπτικής αρχής μένουν να επαληθευθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή