O ΔΗΚΤΗΣ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση για την παραγραφή

Ανέβηκαν οι τόνοι χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση των φορολογικών αδικημάτων από τα πέντε στα δέκα χρόνια.

Αν και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας προσπάθησε να πείσει τα μέλη της επιτροπής ότι δεν υπάρχει παράταση της παραγραφής, ωστόσο, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Μπέζας τόνισε ότι σήμερα ισχύει η δεκαετία στην περίπτωση κατά την οποία σε μία επιχείρηση μέσα στην πενταετία έχει κοινοποιηθεί αρχικό φύλλο ελέγχου και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, όπως πλαστά τιμολόγια ή απόκρυψη εισόδων. Με τη νέα διάταξη αφαιρείται η προϋπόθεση να έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου και αρκεί απλώς η… συμπεριφορά της επιχείρησης ή καταγγελίες για να επεκταθεί ο έλεγχος στη δεκαετία. Δηλαδή, όποτε θέλει η εφορία. Στην επισήμανση ότι μετά την παρέλευση πενταετίας μπορεί πιθανόν να μην υπάρχουν βιβλία και στοιχεία, ο κ. Μπέζας είπε ότι τότε στόχος ελέγχου θα είναι τα φυσικά πρόσωπα στα εισοδήματά τους. Δηλαδή, σε όλους.

Με ικανοποίηση στην Ουκρανία

Την εκτίμησή του ότι τα κέρδη της Alpha Bank θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ (που ήταν η πρόβλεψη της διοίκησης στις αρχές του έτους) για την εφετινή χρήση διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Δ. Μαντζούνης στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. Εν τω μεταξύ, με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η διάθεση 21,25 εκατ. ίδιων μετοχών, οι οποίες πωλήθηκαν στην τιμή των 22,75 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με έκπτωση 3% της μεσοσταθμικής τιμής της 4ης Δεκεμβρίου 2006. Ο κ. Μαντζούνης δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη μεγάλη ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού. Η συναλλαγή αυτή θα στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης». Οπως μαθαίνει ο «Δήκτης», σημαντικό μέρος των κεφαλαίων ύψους 483 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο όμιλος από την πώληση των ίδιων μετοχών θα διατεθούν για την επέκταση στην αγορά της Ουκρανίας.

Οταν οι άλλοι «τρέχουν»…

Ούτε μία ελληνική επιχείρηση τεχνολογίας δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της εταιρείας συμβούλων – ελεγκτών Deloitte με τις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησε τις επιχειρήσεις από χώρους όπως η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, με βάση την αύξηση εσόδων κατά την τελευταία πενταετία και ούτε μία εγχώρια επιχείρηση δεν βρέθηκε στις 500 πρώτες. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται, πάντως, 26 επιχειρήσεις από την Τουρκία, έξι από τη Σλοβακία και μία από τη Λεττονία. Στην πρώτη θέση της λίστας, με αύξηση εσόδων 57.940% κατά την τελευταία πενταετία βρίσκεται η βρετανική MX Telecom Ltd, η οποία αναπτύσσει υπηρεσίες για ασύρματα δίκτυα. Ακολουθεί η γερμανική Q-Cells AG που εξειδικεύεται στα ηλιακά συστήματα παραγωγής ενέργειας και τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 33.019%!

Νέα αναβολή για CΕC

Οι αναβολές στην ιδιωτικοποίηση της ρουμανικής Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) δεν αποτελούν πλέον είδηση. Ετσι ουδείς στην Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της, δεν ένιωσε έκπληξη από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων της χώρας ότι τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ολοκληρωθούν ως τα τέλη Δεκεμβρίου ή το πολύ αρχές Ιανουαρίου. Βλέπετε, πριν από την αναβολή αυτή είχαν προηγηθεί πολλές άλλες αναβολές και οι επιτελείς της Εθνικής, για παν ενδεχόμενο, ήδη αναζητούν άλλες εναλλακτικές ευκαιρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή