«Ετος νοικοκυρέματος» το 2007 για τον ΟΤΕ

«Ετος νοικοκυρέματος» το 2007 για τον ΟΤΕ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά δύο σκανδάλων που αγγίζουν και «περιοχές» του ΟΤΕ, αυτών της μεγαλοπρομηθεύτριάς του Siemens, αλλά και της απολυθείσας πλέον συμβούλου Grdit Suisse, που θα έβαζε τη Romtelecom στο Χρηματιστήριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης χθες χαρακτήρισε το 2007 έτος νοικοκυρέματος και προτίμησε να αποστασιοποιηθεί από τις διαδικασίες αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.

Ο κ. Βουρλούμης, παρουσία και του top management, προτίμησε να διατρέξει όλα τα θέματα υψηλής πολιτικής του ΟΤΕ δίχως να δώσει ειδήσεις, ενώ εμφανίσθηκε, πλέον, με την αυτοπεποίθηση του μεταρρυθμιστή, αφήνοντας και μια γαλαντόμο υπόσχεση για τους μετόχους ότι το 2006 θα ικανοποιηθούν, ίσως και με μέρισμα υψηλό. Ετσι ώστε να συμψηφισθεί το άγονο 2005.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΟΤΕ ανέφερε:

Β Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ: Αν και ακόμη παραμένει ασαφές το τοπίο, αλλά και το ενδιαφέρον από «μνηστήρες» πρόθυμους να πληρώσουν έως και 2 δισ. ευρώ, ο κ. Βουρλούμης με διακριτικότητα άφησε να εννοηθεί ότι σ’ αυτή τη φάση θα επιθυμούσε περισσότερο την εμβάθυνση των αλλαγών στον ΟΤΕ από έναν μεγαλομέτοχο που θα μοιραστεί το management με το Δημόσιο. Ορθά διευκρίνισε ότι τον πρώτο λόγο τον έχει ο ιδιοκτήτης – Δημόσιο αλλά καίριες είναι και οι συνθήκες της αγοράς που είναι διαρκώς μεταβαλλόμενες. Θα φανεί, είπε, το ενδιαφέρον, όταν έρθει η ώρα των δεσμευτικών προσφορών, ενώ απέφυγε να λάβει θέση για το αν είναι κατάλληλοι επενδυτές για τον ΟΤΕ τα γνωστά funds. Η «άμυνα», πάντως, του ΟΤΕ θα είναι ο στρατηγικός σύμβουλος που θα προσληφθεί.

Β Για τον «παγωμένο» γάμο ΟΤΕ – COSMOTE: Δεν υπάρχει κίνητρο συγχώνευσης των δύο εταιρειών αν δεν έχει προηγουμένως εναρμονισθεί το εργασιακό τους, κάτι που σημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες συσσωρεύονται αρνητικά, ενώ οι συνέργειες δεν είναι διακριτές. Απορρόφηση της Cosmote, άλλωστε, μάλλον ακριβαίνει υπέρμετρα τον ΟΤΕ για τους όποιους «μνηστήρες».

Β Για τον κανονισμό προσωπικού: Εκπεφρασμένη θέση μας είναι οι αλλαγές να γίνουν συναινετικά είπε ο κ. Βουρλούμης, όμως η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει σηκώσει τείχος. Στις επίμονες ερωτήσεις ο πρόεδρος του ΟΤΕ επέρριψε μονομερώς την ευθύνη του «ναυαγίου», απέφυγε να αναγνωρίσει ότι οι κατάφωρες παραβιάσεις του υφιστάμενου ΓΚΠ έχουν προκαλέσει πόλωση αλλά και να επικρίνει τους «κωπηλάτες» και τα συνδικάτα στα κρουαζιερόπλοια».

Β Είναι ο OTE ΔΕΚΟ;: Διπλής όψεως οι απαντήσεις του προέδρου του Οργανισμού. Εκ της αποστολής του, ως φορέας καθολικής υπηρεσίας είναι ΔΕΚΟ. Εκ συμφέροντος και με την κάλυψη του σχετικού νόμου είναι, αν πρόκειται διά ρυθμίσεως να θεσμοθετηθεί νέος ΓΚΠ υπό την ερμηνεία της προβληματικής ΔΕΚΟ, δηλαδή του OTE με ζημίες των 430 εκατ. ευρώ του 2005. Αν όμως ζητούμενο είναι η αποφυγή του ελέγχου (κοινοβουλευτικού κ.ά.) ο OTE ανήκει κατά 68% σε ιδιώτες άρα είναι ιδιωτική εταιρεία, της οποίας όμως η διοίκηση ορίζεται από το Δημόσιο (μέτοχος του 38%).

B Δίκτυα πωλήσεων: O κ. Βουρλούμης υποστήριξε ότι έχει χαμηλή εμπλοκή με τις λεπτομέρειες της εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote, όμως τη χαρακτήρισε σωστή από πλευράς στρατηγικής και εκτέλεσης, αν και δεν κατέθεσε ισχυρά επιχειρήματα για τη δημιουργία κυπριακού κελύφους που αποκτά τις μετοχές της. Πάντως, σε πρώτη φάση άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει αναδιάταξη του δικτύου πωλήσεων (καταστήματα OTE, OTE-shop, Γερμανός), κάποια μπορεί να κλείσουν αν αλληλοκαλύπτονται, ενώ η κ. Σ. Εβανς απέκλεισε σε αυτή τη φάση ένα brand name στα εμπορικά καταστήματα.

Οι προτεραιότητες: Πεζά πράγματα που είναι αναγκαία θα κάνουμε, είπε ο κ. Βουρλούμης, μπορούμε να συμπιέσουμε περαιτέρω το κόστος γιατί τα οφέλη από την εθελουσία δεν θα κρατήσουν για πάντα, ενώ ο ανταγωνισμός θα ενταθεί. Ο ΟΤΕ είναι αχανής και προφανώς σπάταλη επιχείρηση, η ΟΤΕ-Εstate είναι ένα κρυφό χαρτί, ενώ είναι πιθανόν άλλοι 700 εργαζόμενοι να υπαχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας, αν αυτό κριθεί από τα δικαστήρια. Πάντως, άλλη μείωση του προσωπικού δεν προβλέπεται και είναι άμεση ανάγκη η επαναρύθμιση της λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών. Ο αρμόδιος γενικός διευθυντής κ. Καραγιώργος αναγνώρισε ότι κάποιες βλάβες, λόγω ειδικών συνθηκών αργούν να αρθούν, ότι ο μέσος χρόνος σύνδεσης ADSL φθάνει έως τις 10 ημέρες, όμως στόχος μέχρι το τέλος του 2007 είναι το 1 εκατ. γρήγορες συνδέσεις Internet και η πιλοτική εφαρμογή από τις αρχές του έτους του ΙΡΤV.

Η υπόθεση Siemens αγγίζει τον ΟΤΕ

Το μεγάλο διεθνές σκάνδαλο με το «μαύρο ταμείο» της Siemens, ασφαλώς αγγίζει και τον ΟΤΕ. Είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού: Μας ενδιαφέρει το θέμα και παρακολουθούμε προς το παρόν το ξεδίπλωμά του. Θα περιμένουμε αναγκαστικά για τα ευρήματα. Η Siemens, τόνισε ο κ. Βουρλούμης παραμένει μεγάλος προμηθευτής μας, δεν κατέχει τη δεσπόζουσα θέση που είχε στο παρελθόν, είναι όμως σοβαρή εταιρεία, συνεργαζόμαστε με τους ανθρώπους της και την τιμούμε. Αν προκύψουν θέματα που θίγουν τον ΟΤΕ, θα λάβουμε μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή