Η πώληση της ΤΙΜ Ελλάς στην «κόψη του ξυραφιού»

Η πώληση της ΤΙΜ Ελλάς στην «κόψη του ξυραφιού»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχει κριθεί αν θα πωληθεί η ΤΙΜ Ελλάς ή αν το εγχείρημα θα μετατεθεί για αργότερα. Παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί δύο δεσμευτικές προσφορές με τίμημα αρκετά υψηλότερο των 3 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις από τους πωλητές (οι APAX και TPG ελέγχουν τις ΤΙΜ και Q-Telecom), όχι μόνον γιατί δεν εξασφαλίζουν τις υπεραξίες που στόχευαν και θα ικανοποιούνταν με τίμημα περί τα 4 δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την πώληση των ΤΙΜ και Q-Telecom, ανέκυψε και λεπτό διπλωματικό ζήτημα που απασχολεί κυβερνητικά στελέχη (ΥΠΕΞ κ.ά.), τη Ρυθμιστική Αρχή (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), αλλά και τους πωλητές, δηλαδή τα δύο funds που εκπροσωπούνται από τους Giancarlo Aliberti και Φίλιππο Κωστελέτο. Το ζήτημα συναρτάται με τη διακαή επιθυμία της τουρκικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, της Turkcell, να εισέλθει στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσω της εξαγοράς του ομίλου της TIM. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι και οι δύο δεσμευτικές προσφορές της αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ αυτές της Providence, που είναι επενδυτικό fund, είναι αισθητά χαμηλότερες.

Η απόπειρα τουρκικής απόβασης στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, αν και έχει σχεδόν αποσιωπηθεί, εν τούτοις έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κινητικότητα αλλά και αλυσίδα μυστικών συναντήσεων κυβερνητικών παραγόντων με την ΤΙΜ.

Αρμόδιος παράγοντας από το ΥΠΕΞ απερίφραστα εξεδήλωσε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξαγοράς υπογραμμίζοντας ότι «άλλο πράγμα είναι οι τράπεζες και άλλο οι τηλεπικοινωνίες, ειδικά όταν από τη γείτονα διατηρείται το casus belli». Είναι σαφές λοιπόν ότι στη σχεδιαζόμενη αλλαγή ιδιοκτησίας του ομίλου της TIM (μια καθαρά ιδιωτική συναλλαγή) ανέκυψε και εθνικό ζήτημα ως προς τον έλεγχο του ζωτικού τομέα των τηλεπικοινωνιών, κάτι που ευθέως αντιμετωπίζεται και στην υπόθεση του OTE, γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών γνωστοποίησε ότι το management θα παραχωρηθεί υπό προϋποθέσεις veto που το Δημόσιο θα διατηρήσει.

Η Turkcell, πάντως, με σύμβουλο την Deutsche Bank, ήλεγξε με πολυπληθές επιτελείο της, που πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα, την ΤΙΜ, εμφανίστηκε ζεστή για την επένδυση, επικαλέσθηκε τις «ευλογίες» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και μνημόνευσε επίμονα τη συνεργασία της με τον κ. Σ. Κόκκαλη της Intralot στον τομέα των στοιχημάτων.

Η Turkcell ως βασικούς της μετόχους έχει τις Telia-Soneta και το Cukurova Group, από το 2000 είναι εισηγμένη στο NYSE και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, εμφανίζει ετήσια έσοδα 4,5 δισ. δολάρια και συνδρομητική βάση 30,8 εκατ. πελάτες σε Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο δεύτερος «μνηστήρας» της ΤΙΜ, το Providence Equitin Partners με σύμβουλο την Goldman Sachs, δείχνει ότι επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα, όχι μόνο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αλλά και των media, καθώς αυτό είναι το εξειδικευμένο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Πάντως, αν η πώληση της ΤΙΜ ναυαγήσει, τότε οι μέτοχοί της θα θέσουν σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει έκδοση ομολόγου υψηλής απόδοσης μέχρι 3 δισ. ευρώ, μια διαδικασία refinancing που θα αποδώσει αφ’ ενός μέρισμα και αφ’ ετέρου θα διαφοροποιήσει το μοντέλο της νέας προσπάθειας πώλησης.

Σήμερα, ο δανεισμός του ομίλου ΤΙΜ – Q-Telecom αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή