EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηχανήματα της Πειραιώς σε 21 ΚΕΠ

Η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος λειτουργίας (για οκτώ μήνες) μηχανημάτων χρηματικών συναλλαγών της τράπεζας Πειραιώς σε 21 επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Απ. Ανδρεουλάκο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο να τοποθετήσει μηχανήματα με οθόνη αφής, στα οποία ένας πολίτης θα μπορεί να πραγματοποιεί οποιαδήποτε διαθέσιμη συναλλαγή ή ενέργεια χωρίς τη βοήθεια υπαλλήλου του ΚΕΠ. Συγκεκριμένα, μέσω ενός εύχρηστου και λειτουργικού μενού, ο πολίτης επιλέγει τη συναλλαγή που επιθυμεί να πραγματοποιήσει, καταχωρίζει τα στοιχεία της πληρωμής του, εισάγει τα χρήματα και ολοκληρώνει τη συναλλαγή του. Ολες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται και με εισαγωγή μετρητών. Το μηχάνημα δέχεται χαρτονομίσματα και κέρματα, ενώ επιστρέφει ρέστα σε κέρματα.

Διανομή μερίσματος Jumbo

Τη διανομή μερίσματος 0,23 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Jumbo. Το συνολικό προς διανομή ποσό των 13,9 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο 35% των κερδών μετά τους φόρους και είναι κατά 25% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την έκδοση ενός νέου Ομολογιακού Δανείου ύψους 125 εκατ. ευρώ, με 7ετή διάρκεια, το οποίο θα αναχρηματοδοτήσει τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Απ. Βακάκη, «η δραματική κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο μήνα στα λιμάνια της χώρας είναι πιθανό να δημιουργήσει μια ανακοπή της ανοδικής πορείας των πωλήσεων και της κερδοφορίας του ομίλου». Στις επόμενες κινήσεις του Ομίλου περιλαμβάνεται η δημιουργία 5 μεγάλων μητροπολιτικών καταστημάτων στην Αττική μέσα στους επόμενους 36 μήνες και η πύκνωση του περιφερειακού δικτύου καταστημάτων. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία και δεύτερου καταστήματος στη Σόφια, ενώ εντός του 2007 θα ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ, με στόχο την αγορά γης στις αναδυόμενες εμπορικά οικονομίες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Επενδύσεις Σελόντα στην τριετία

Επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία προγραμματίζει ο Ομιλος Σελόντα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και επένδυση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας συσκευασίας και τυποποίησης μέσω της οποίας θα αναπτυχθεί προϊόν υψηλότερης απόδοσης. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τη συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας, οι βασικοί μέτοχοι Γιάννης και Βασίλης Στεφανής δήλωσαν ότι στοχεύουν στην κατάκτηση της δεύτερης ή τρίτης θέσης στον κλάδο στην αγορά της Τουρκίας, στόχος ο οποίος εκτιμάται πως θα υλοποιηθεί εντός του 2007. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Jazan που κατέχει ήδη το 10% της Σελόντα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκδήλωσε ενδιαφέρον για ενίσχυση της θέσης του σαουδαραβικού ομίλου στην εταιρεία, ωστόσο διευκρίνισε ότι για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να υπάρχει το σωστό timing.

Επέκταση της Titan Αmerica

Συνεχίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην αγορά των ΗΠΑ, η θυγατρική του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Titan America, καθώς ανακοίνωσε την επέκτασή της στον τομέα του έτοιμου σκυροδέματος στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει τις απαιτούμενες τοποθεσίες και δρομολογεί την κατασκευή 20 μονάδων ετοίμου σκυροδέματος εντός της επόμενης τριετίας. Η Titan America εδρεύει στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια και λειτουργεί δύο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου και 66 μονάδες παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος.

Ανακοίνωση για τον ΟΤΕ

Αυτονόητο είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, θα είναι εναρμονισμένη με τη Συνθήκη της Ε.Ε. και θα έχει την έγκριση των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών, αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας. Η ανακοίνωση επιχειρεί να διασκεδάσει την ερμηνεία που κάνει ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Παπαδημούλης, σε απάντηση που παίρνει από τον Επίτροπο κ. Μακ Κρίβι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομίας, δεν μπορεί να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ πριν ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μορφή που θα έχει αυτή. Σύμφωνα, πάντως, με τον ευρωβουλευτή η απάντηση του Επιτρόπου έθετε ζήτημα ασυμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία της κυβερνητικής πρόθεση για αναζήτηση στρατηγικού εταίρου.

Αποθείωση καυσαερίων

Απάντηση στη ρυπογόνο χρήση του μαζούτ χαμηλού θείου υπόσχεται η τεχνολογία Krystallon, η οποία αποτελεί μια ελληνική πατέντα που υιοθετήθηκε από τον διεθνή πετρελαϊκό όμιλο της BP. Το σύστημα παραγωγής καθαρών καυσαερίων από μηχανές που καίνε πετρέλαιο, με την ονομασία Krystallon, παρουσιάστηκε χθες από τον αντιπρόσωπο της ομώνυμης εταιρείας και εμπνευστή της σχετικής τεχνολογίας κ. Βασίλη Τυρογαλά και όπως τόνισε μπορεί να αποτελέσει τη λύση στην υποχρεωτική από τον Ιανουάριο του 2007, χρήση μαζούτ χαμηλού θείου από τα σκάφη της ακτοπλοΐας. Την ελληνική ιδέα αποθείωσης καυσαερίων χρηματοδότησε και ανέπτυξε η BP Marine και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Andy Osborn, είναι ήδη τοποθετημένο σε ferryboat και αναμένεται η τοποθέτησή του σε άλλο ένα, ενώ παράλληλα οριστικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση σε άλλα 15 ferryboat της Βόρειας Θάλασσας. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός παρόμοιου συστήματος σε μια πετρελαϊκή μονάδα της ΔΕΗ στη Λήμνο, ισχύος 2 MW, προοπτική που θα μπορούσε να επεκταθεί και στις άλλες νησιωτικές πετρελαϊκές μονάδες. Στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι τόσο η μείωση των οξειδίων του θείου κατά 99%, αλλά και η μείωση των σωματιδίων πάνω από 80%, ενώ η χρήση της έχει και οικονομικά οφέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή