ΑΕΓΕΚ: προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

ΑΕΓΕΚ: προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να εγγυηθούν την κάλυψη επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών βρίσκεται η διοίκηση της ΑΕΓΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι συζητήσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς η αύξηση κεφαλαίου θεωρείται μονόδρομος για την εξυγίανση της τεχνικής εταιρείας. Σημειώνεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες επιχειρούν να αξιοποιήσουν σημαντικό τμήμα της ακίνητης περιουσίας της ΑΕΓΕΚ, μέσω εταιρείας «οχήματος» που δημιουργήθηκε προ μηνών.

Θετική εξέλιξη

Τυχόν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θεωρείται θετική εξέλιξη στο εγχείρημα εξυγίανσης της εταιρείας. Ωστόσο, η διοίκηση θα κληθεί σύντομα να απαντήσει και στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών περί στρατηγικού επενδυτή κ.λπ. Κατά καιρούς επανέρχονται τα σενάρια περί συμμετοχής ξένου ομίλου, όταν π.χ. η γερμανική Hochtief έχει διαψεύσει (όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ») το ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας. Οι Γερμανοί εμφανίζονται ως μόνιμος «γαμπρός» της ΑΕΓΕΚ εδώ και δέκα χρόνια!

Θετικά στην απόφαση των τραπεζών ενδέχεται να συμβάλει τόσο η σημαντική ακίνητη περιουσία της ΑΕΓΕΚ (περιήλθε στην κατοχή της από την εξαγορά του ομίλου ΜΕΤΩΝ – ΕΤΕΠ), όπως το κτήμα Μέρλιν στην Κέρκυρα και σημαντική έκταση στην Ελαφόνησο, αλλά και η συμμετοχή της στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης.

Στο εννεάμηνο του 2006 οι υποχρεώσεις του ομίλου ΑΕΓΕΚ ανήλθαν σε 569 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και 89 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν κρατική επιδότηση που θα αναγνωριστεί σταδιακά ως έσοδα. Οι τραπεζικές υποχρεώσεις αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα έσοδα περιορίστηκαν στο εννεάμηνο στα 141,3 εκατ. από 198,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ο όμιλος παρουσίασε ζημίες 27 εκατ. έναντι κερδών 15 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2005. Οι συσσωρευμένες ζημίες του ομίλου ξεπερνούν πλέον τα 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή