Η ΤΙΜ Hellas κηρύσσει άγονη τη διαδικασία πώλησης

Η ΤΙΜ Hellas κηρύσσει άγονη τη διαδικασία πώλησης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναυάγησε, τουλάχιστον προς το παρόν, η πώληση της TIM Hellas και της Q-Telecom που ελέγχονται από τα επενδυτικά funds APAX και TPG εν μέσω και έντονου παρασκηνίου το οποίο προκλήθηκε από τη σοβαρή προσπάθεια της Turkcell (τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας) να «τοποθετηθεί» ακόμα και με υπερτίμημα στην ευαίσθητη εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών. Χθες, οι μέτοχοι των δύο προς πώληση εταιρειών αποφάσισαν ότι είναι προτιμότερο η διαδικασία να κηρυχθεί άγονη, ενώ το management της TIM ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι η εταιρεία δεν θα πωληθεί, προφανώς γιατί είχε προκληθεί αναταραχή ως προς το ενδεχόμενο ο νέος ιδιοκτήτης να είναι η Turkcell. Επίσημα δεν έγιναν ανακοινώσεις και η αποτυχία της πώλησης θα επιχειρηθεί να θεραπευθεί με μια διαδικασία refinancing με την έκδοση ομολόγου μέχρι 3 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να προκύψει και μέρισμα για τους μετόχους. Οι APAX και TPG εξαγόρασαν τις ΤΙΜ και Q-Telecom για να φύγουν με κέρδη και όχι για να ριζώσουν στις τηλεπικοινωνίες. Είναι κερδοσκοπικά funds, επένδυσαν 2 δισ. ευρώ και ήθελαν μια πώληση από 3,5 – 4 δισ. ευρώ. Η αγορά ήταν απρόθυμη για μια τέτοια δαπάνη, όμως οι δύο μόνο δεσμευτικές προσφορές (των Turkcell και Providence) απέδειξαν ότι οι πρότερες φήμες απεδείχθησαν επενδυτικές πομφόλυγες και ανέξοδη προπαγάνδα.

Το σημαντικότερο πάντως, που αιφνίδια προέκυψε, ήταν η επιθετική προσφορά της Turkcell που σήμανε συναγερμό στο ΥΠΕΞ πρωτίστως, στην κυβέρνηση, στη ρυθμιστική Αρχή κ.α. Είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι υπήρξαν μυστικές επαφές και διαβουλεύσεις με το ιδιοκτησιακό σχήμα των ΤΙΜ και Q-Telecom και ότι από την κυβέρνηση η εξαγορά τηλεπικοινωνιακών εταιρειών από τουρκικά κεφάλαια δεν αντιμετωπίζεται ως μια απλή επένδυση σε έναν κλάδο άνευ στρατηγικής σημασίας. Ετσι, σε μια καθαρώς ιδιωτική συναλλαγή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι πολιτικοδιπλωματικές σχέσεις και όχι τα εύκολα περί της σύσφιγξης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας που φαίνεται ότι ίσχυσαν στην περίπτωση της Finansbank ή των άλλων τραπεζικών επενδύσεων. Αναλυτές εκτιμούν πως οι APAX και TPG θα επαναλάβουν το εγχείρημα πώλησης των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ίσως και εντός του α΄ 6μήνου του 2007 πιθανώς με άλλο τρόπο. Αν έχει γίνει refinancing, τότε ο νέος αγοραστής μάλλον θα κληθεί να καταβάλει το υπερτίμημα (π.χ. 500 – 800 εκατ. ευρώ) αποχώρησης των funds, αναλαμβάνοντας τα δάνεια ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή