Σούπερ μάρκετ κατά βιομηχάνων για τις τιμές

Σούπερ μάρκετ κατά βιομηχάνων για τις τιμές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ «ρίχνουν το γάντι» στους βιομηχάνους τροφίμων για την πορεία των τιμών, ζητώντας αντί να προχωρούν σε ανατιμήσεις, να διαχειρισθούν τα στοιχεία κόστους της βιομηχανίας τους προκειμένου να μειωθούν ή έστω να συγκρατηθούν οι τιμές. Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση σε επίπεδο τιμών έχει βελτιωθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, το λιανεμπόριο δηλώνει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων. Από την πλευρά της η βιομηχανία αναφέρει ότι οι ανατιμήσεις της κινούνται στα όρια ή και χαμηλότερα του πληθωρισμού. «Απευθύνω έκκληση προς τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών να εστιάσουν σε θέματα όπως τα logistics και οτιδήποτε θα μπορούσε να μειώσεις τις τιμές και να μην έρχονται με αυξήσεις της τάξης του 4-5% γιατί το λιανεμπόριο δεν μπορεί να τις απορροφά πάντα», ανέφερε σε τοποθέτησή του κατά τη χθεσινή εκδήλωση του IOBE ο γενικός διευθυντής της Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος, κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι σήμερα το ποσοστό που οι καταναλωτές ξοδεύουν για τρόφιμα φθάνει στο 16,8% από 22% που ήταν το 2000.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση του προέδρου του Ομίλου Μετρό και πρώην προέδρου του ΣΕΣΜΕ κ. Παντελή Παντελιάδη. «Είμαστε δέκτες απαιτήσεων για αυξημένες τιμές και συμφωνώ με την έκκληση του κ. Μαχαίρα. Δε μπορούμε να «κόβουμε» μόνον εμείς σαν λιανεμπόριο, παρότι το κάνουμε κάποιες φορές». O υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου γνωστοποίησε πως από τους τιμοκαταλόγους για ανατιμήσεις που έχουν υποβληθεί έως το τέλος Νοεμβρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες, η μέση αύξηση κινείται στα όρια πληθωρισμού, στο 2,9% περίπου. Με τις αναφορές των λιανεμπόρων για απαιτήσεις αυξήσεων πέραν του πληθωρισμού από την πλευρά της βιομηχανίας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων κ. Καραγεωργίου, διαφώνησε, λέγοντας ότι οι αυξήσεις στα επώνυμα προϊόντα είναι στα όρια και κάτω του πληθωρισμού. Εκανε δε αναφορά σε έρευνα του Συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2006 οι ανατιμήσεις ήταν της τάξης του 1,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή