Ηγέτις στη μεταφορά χρημάτων

Ηγέτις στη μεταφορά χρημάτων

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 185 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν και εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους και άλλα 500 εκατ. εξαρτώνται, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, από τα εμβάσματα που στέλνουν στην πατρίδα τους οι μετανάστες. Τα εμβάσματα αυτά εκτιμώνται ότι έφτασαν πέρυσι τα 250 δισ. δολάρια και αυξάνονται με ρυθμό 8% τα τελευταία τρία χρόνια.

Στην εξίσωση αυτή παίζει κρίσιμο ρόλο μια αμερικανική εταιρεία, η Western Union, που δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων. Με 285.000 σημεία εξυπηρέτησης σε περισσότερες από 200 χώρες και κτήσεις ισχυρίζεται ότι μπορεί να μεταφέρει χρηματικά ποσά σε κάθε μέρος του πλανήτη σε περίπου δέκα λεπτά διευκολύνοντας σημαντικά τόσο τους οικονομικούς μετανάστες όσο και αυτούς που στηρίζονται σε αυτούς. Το μέσο ποσό που μεταφέρεται με ένα έμβασμα μέσω της Western Union είναι 350 δολάρια.

«Η Western Union προσφέρει μια σημαντική και υψηλής αξίας υπηρεσία σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που στηρίζονται σε μας», είπε ο κ. Χικμέτ Ερσέκ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Western Union για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότια Ασία. «Διαθέτοντας περίπου 15% μερίδιο αγοράς στον χώρο του διασυνοριακών εμβασμάτων παγκοσμίως και αποτελώντας τον ηγέτη στον χώρο μεταφοράς χρημάτων, είμαστε εξαιρετικά τοποθετημένοι να αξιοποιήσουμε τις μακροπρόθεσμες τάσεις του χώρου της μεταφοράς χρημάτων», συνέχισε εξηγώντας ότι «παρέχουμε στους καταναλωτές την αποστολή χρημάτων οπουδήποτε παγκοσμίως με γρήγορο, αξιόπιστο και εύκολο τρόπο». Η διαφορά σε σχέση με την αποστολή χρημάτων μέσω τράπεζας είναι ότι όλο το κόστος της συναλλαγής το επιβαρύνεται ο αποστολέας χωρίς να γίνεται κράτηση στον παραλήπτη, καθώς συνήθως χρειάζονται ημέρες για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέσω τράπεζας και ότι το συνολικό κόστος της πράξης είναι χαμηλότερο. Η ταχύτητα οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε πράξη γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από το σύστημα λογισμικού της Western Union που μεσολαβεί μεταξύ του σημείου αποστολής και του σημείου παραλαβής.

Στην Ελλάδα, η Western Union έχει περισσότερα από 1.800 σημεία εξυπηρέτησης σε ταχυδρομικά γραφεία και αντιπροσώπους, ανταλλακτήρια χρημάτων, ταξιδιωτικά γραφεία και σουπερμάρκετ. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκεται κοντά στον χώρο κατοικίας και εργασίας του οικονομικού μετανάσταση, που συχνά είναι στην ύπαιθρο, όπου δουλεύει ως εργάτης γης για τη συγκομιδή της ελιάς κ.λπ. και δεν είναι εύκολο να αφήσει τη δουλειά του για να ταξιδέψει στην κοντινότερη μεγάλη πόλη ώστε να κάνει την αποστολή. Αλλά και στις μεγάλες πόλεις επιδιώκει να βρίσκεται σε κάθε γειτονιά όπου ζουν μετανάστες, να έχει παρατεταμένο ωράριο ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν τις ώρες εκτός εργασίας κ.λπ.

Αλλά ακόμη και αυτός ο αριθμός των 280.000 σημείων εξυπηρέτησης είναι μικρός για τον κ. Ερσέκ, «όσο είμαι σε αυτό το πόστο ο αριθμός θα αυξάνεται», λέει γελώντας. «Πρέπει να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στον πελάτη. Αν πρέπει να ταξιδέψει μια ηλικιωμένη γιαγιά ενός μετανάστη 80 χιλιόμετρα για να παραλάβει το έμβασμα στην Ινδία, αυτό δεν μας ικανοποιεί».

«Δεν είναι εύκολο να είσαι μετανάστης», λέει ο κ. Ερσέκ από πρώτο χέρι, καθώς και ο ίδιος έφυγε από την Τουρκία για να ζήσει και να εργαστεί στην Αυστρία. «Αφήνεις το σπίτι σου για να δουλέψεις στο εξωτερικό και στέλνεις χρήματα να στηρίξεις τους δικούς σου». Αλλά αυτό, εξηγεί, «είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να στείλεις χρήματα, μεταφράζεται σε υποστήριξη, σε αγάπη, σε εκπαίδευση». Τα 350 ευρώ που στέλνει ένας οικονομικός μετανάστης μπορούν να στηρίξουν τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους στην Αλβανία, για παράδειγμα, από όσους στην Ελλάδα.

Συνεργάτες οι τράπεζες και όχι ανταγωνιστές

Στη χώρα μας η Western Union ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 1992 και συνεργάζεται μεταξύ άλλων με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), την εταιρεία Χριστόφορος Κ. Βαρβίας & Συνεργάτες και τις τράπεζες Eurobank, Ασπίς και Παγκρήτια. «Οι τράπεζες είναι συνεργάτες μας και όχι ανταγωνιστές», τονίζει ο κ. Ερσέκ εξηγώντας ότι το παγκόσμιο δίκτυο της Western Union στηρίζεται κατά 40% σε τράπεζες, 40% στα ταχυδρομεία και κατά 20% σε καταστήματα λιανικών πωλήσεων.

Ο κ. Ερσέκ αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιοδήποτε μέγεθος των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπως αριθμός πελατών, όγκος ή αριθμός συναλλαγών κ.λπ. περιοριζόμενος να πει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ελληνική αγορά είναι διψήφιοι.

Πρόσφατα, η Western Union αποσπάστηκε από τη First Data και στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 η Western Union εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ως ανεξάρτητη εταιρεία. Χάρη στο δίκτυο συνεργασιών, η Western Union λειτουργεί παγκόσμια με λιγότερους από 5.000 υπαλλήλους, ενώ δημιουργεί έσοδα περισσότερα από τέσσερα δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή