Οι εισαγωγές πλήττουν τις εγχώριες εταιρείες ξυλείας

Οι εισαγωγές πλήττουν τις εγχώριες εταιρείες ξυλείας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια χρήση τεχνητής ξυλείας και η προτίμησή της σε σχέση με το κλασικό μασίφ ξύλο αποτελεί τη βασική αιτία συρρίκνωσης του κλάδου στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του. Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου «είδαν» την προηγούμενη διετία τα μεγέθη τους να μειώνονται και τα κέρδη τους να «εξαφανίζονται».

Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, ο κλάδος του ξύλου κινείται πάντοτε ανάλογα με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά επίπλου και θεωρείται από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο δείκτης παραγωγής του συγκεκριμένου επιχειρηματικού τομέα είναι από τους πτωτικούς, κατάσχοντας στους κλάδους που σημειώνουν φθίνουσα πορεία.

Οπως τονίζουν, η μείωση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές ποσοτήτων ξυλείας από τρίτες χώρες και σε τιμές πολύ χαμηλές, ανάγκασε την προηγούμενη πενταετία πολλές εταιρείες στην πτώση των τιμών των προϊόντων τους, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές, πιέζοντας έτσι πολύ τα περιθώρια κέρδους τους.

Κάποιες εταιρείες, όπως οι τρεις εισηγμένοι εκπρόσωποι του κλάδου, αντιλαμβανόμενες από νωρίς τις νέες τάσεις προχώρησαν σε επενδύσεις για την παραγωγή τεχνητής ξυλείας (μελαμίνες, μοριοσανίδες κ.λπ.) ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις εισαγωγές. Ομως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσο οι μεγάλες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, ανανέωση και επέκταση του εξοπλισμού τους δεν θα προκαλέσουν προβλήματα υπερπαραγωγής και κατά συνέπεια αποθεματοποίησης και μείωσης του βαθμού απασχόλησης του παραγωγικού δυναμικού, σε περίπτωση μεγάλης μείωσης της ζήτησης.

Επίσης, συμπληρώνουν ότι ο κλάδος της ξυλείας πλήττεται και από το γεγονός ότι μεγάλα καταστήματα λιανικής αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα με εισαγόμενα ως επί το πλείστον έπιπλα, μειώνοντας έτσι την ελληνική παραγωγή, καθώς και ο κλάδος της επιπλοποιίας βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Ετσι δημιουργούνται προβλήματα και όσον αφορά στην κάλυψη των απαιτήσεων των παραγωγών ξύλου από τις εταιρείες επίπλων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια με την είσοδο του ΙΚΕΑ αλλά και την περαιτέρω επέκταση άλλων μεγάλων καταστημάτων όπως το Praktiker, η κατάσταση έχει δυσκολέψει.

Οικονομικά στοιχεία

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της STAT BANK για τις βιομηχανίες ξύλου, το 2005, δείχνει μια ιδιαίτερα κακή χρονιά, καθώς οι μισές εταιρείες του κλάδου παρουσίασαν πτώση πωλήσεων. Επίσης τα συνολικά κέρδη φαίνεται να εξανεμίστηκαν. Ειδικότερα, σε δείγμα 43 εταιρειών του χώρου, οι οποίες έχουν τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ, οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 444 εκατ. ευρώ κινούμενες οριακά πτωτικά, ενώ τα κέρδη τους ήταν ιδιαίτερα χαμηλά και διαμορφώθηκαν κοντά στο 1 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη βαρύτητα έχει για τον κλάδο η εταιρεία Σέλμαν, η οποία είναι η μεγαλύτερη καλύπτοντας μάλιστα το 30% του συνολικού τζίρου του κλάδου. Η εν λόγω εταιρεία το 2005 παρουσίασε ζημιές, οι οποίες επηρέασαν τη συνολική εικόνα. Οπως φαίνεται επίσης από τα στοιχεία εννεαμήνου της εταιρείας και το 2006 δεν φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά. Αντίθετα, ανάκαμψη παρουσιάζει τόσο η Ακρίτας όσο και η Βαλκάν Εξπορτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή