Οι ξένοι ενισχύουν τις θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές

Οι ξένοι ενισχύουν τις θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλές αποτιμήσεις δεν φαίνεται να προβληματίζουν τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι συστηματικά ενισχύουν τις θέσεις τους σε εγχώριες τραπεζικές μετοχές. Πριν από λίγες εβδομάδες, ξένα χαρτοφυλάκια διέθεσαν περί τα 700 εκατ. ευρώ για την αγορά 20 εκατ. μετοχών της Alpha Bank και 10 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς αντικατοπτρίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον.

Μετά την πώληση των ιδίων μετοχών, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην Alpha Bank προσεγγίζει το 50%, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς το 40%.

Στελέχη τραπεζών που συμμετέχουν σε παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται σε Ευρώπη και Αμερική σημειώνουν ότι οι ξένοι αναγνωρίζουν τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς, ωστόσο το σημείο που κεντρίζει κυρίως το ενδιαφέρον τους είναι η επέκταση των τραπεζών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και οι μεγάλες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Ο κ. Σάλλας, επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς, μιλώντας σε δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε τη στρατηγική σημασία που έχει για τις εγχώριες τράπεζες η εδραίωσή τους στις αγορές των Βαλκανίων και της Λεκάνης της Μεσογείου. Υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες αφορά πλέον περισσότερο το παρόν αλλά και το μέλλον των δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες και λιγότερο τις δραστηριότητές τους στην εσωτερική αγορά. Το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι αυτό που οδηγεί τις αποτιμήσεις των τραπεζών ολοένα και υψηλότερα.

Είναι χαρακτηριστικό -με εξαίρεση το 2005 που η απόδοση του Γενικού Δείκτη ήταν λίγο υψηλότερη της απόδοσης του τραπεζικού κλάδου- ότι το 2003, το 2004 αλλά και την εφετινή χρονιά, οι τραπεζικές μετοχές υπεραποδίδουν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στο τέλος Οκτωβρίου, η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας έφτανε τα 16,8 δισ. ευρώ έναντι 7,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2004, η Eurobank αναρριχήθηκε στα 9,9 δισ. ευρώ (από 4,9 δισ. ευρώ στις αρχές του 2004), ενώ η Alpha Bank έφτασε τα 9,3 δισ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή