Συμφώνησαν στον διάλογο, διαφωνούν στον χρόνο!

Συμφώνησαν στον διάλογο, διαφωνούν στον χρόνο!

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στις διοικήσεις ΟΛΠ και ΟΛΘ, υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) και λιμενεργατές αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη της προηγούμενης εβδομάδας στο μέτωπο της κρίσης στα λιμάνια. Εκτιμάται ότι από αύριο Δευτέρα θα συνεχισθεί ο διάλογος προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Για τέσσερις εβδομάδες οι λιμενεργάτες βρίσκονται σε «λευκή απεργία» (απέχουν από την υπερωριακή απασχόλησή τους, καθώς και από την εργασία τα Σαββατοκύριακα) προκαλώντας ασφυξία στα λιμάνια και πανικό στην αγορά, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αυξήσεων εξαιτίας των ελλείψεων προϊόντων.

Τα πρώτα ουσιαστικά βήματα διαλόγου ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, όταν επί πέντε ώρες οι «αντιμαχόμενες» πλευρές συσκέπτονταν προκειμένου να καταλήξουν στα σημεία που συμφωνούν και σε αυτά που διαφωνούν.

Τελικώς, κατέληξαν ότι… συμφωνούν να ξεκινήσει διάλογος βάσει ατζέντας -που θα εξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα- και στην οποία θα ενταχθούν συγκεκριμένα θέματα. Πρώτον, η παρουσιάση μελετών, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, στις οποίες θα αναλύεται το μοντέλο ανάπτυξης των λιμανιών που υποστηρίζει η κάθε πλευρά. Δεύτερον, θέματα που θα έχουν σχέση με τα εργασιακά, όπως δέσμευση για πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κ.ά. Τρίτον, συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης συνταξιοδότησης για όσους το επιθυμούν ή ακόμη και πιθανών μετατάξεων και τέταρτον, η εξέταση εφαρμογής ειδικού προγράμματος συμμετοχής των εργαζομένων στο κεφάλαιο του ΟΛΠ και ΟΛΘ, μέσω της παροχής δωρεάν μετοχών με φορολογικές απαλλαγές και χρηματοδοτικά κίνητρα (stock option plan).

Ωστοσο, οι δυο πλευρές διαφωνούν αναφορικά με… τη διάρκεια του χρόνου κατά τον οποίο θα διεξαχθεί ο διάλογος και θα παγώσουν οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο Οργανισμών Λιμένος για παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Από την πλευρά των δυο Οργανισμών προτάθηκε ο διάλογος να διαρκέσει «ικανό χρόνο», χωρίς όμως να τον προσδιορίζουν και εφόσον υπάρξει θετική εξέλιξη να μπορεί να παραταθεί.

Οι εκπρόσωποι των λιμενεργατών και των εργαζομένων στα λιμάνια ζήτησαν χρόνο για διάλογο, τουλάχιστον 6 μηνών.

Το πρώτο θετικό στοιχείο του διαλόγου φαίνεται ότι αποτελεί η σταδιακή αύξηση του αριθμού των εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρονται πλέον από το λιμάνι προς την αγορά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΛΠ Α.Ε., έως την περασμένη Παρασκευή είχαν μετακινηθεί 2.537 εμπορευματοκιβώτια ή το 35,9% επί του συνόλου των 6.905 εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονται στο λιμάνι από την 30ή Νοεμβρίου έως και χθες.

Στα εμπορευματοκιβώτια που προωθήθηκαν στην αγορά υπήρχαν τρόφιμα (πατάτες, σιτηρά, κατεψυγμένα κρέατα, ρύζι, ζάχαρι, καφές, δημητριακά, παιδικές τροφές, αλεύρι, είδη ζαχαροπλαστικής κ.ά.), οικοδομικά υλικά, υφάσματα, ανταλλακτικά, ιατρικά είδη, παπούτσια, ρούχα, ζωοτροφές εποχιακά είδη κ.ά.

-Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος και η διοίκηση της ΟΜΥΛΕ συναντήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής εκ νέου, συζήτησαν όλα τα θέματα και κατέληξαν για μιαν ακόμη φορά ότι συμφωνούν στα ζητήματα της ατζέντας βάσει των οποίων πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος, αλλά διαφωνούν στο θέμα του χρόνου που χρειάζεται να γίνει ο διάλογος αυτός. Αύριο, κύκλοι του ΟΛΠ αναφέρουν ότι θα γίνει νέα επίσημη συνάντηση, στην οποία θα εξεταστούν εκ νέου όλα τα ανοικτά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή