Πτώχευσε στην Ελλάδα η «Ηabitat»

Πτώχευσε στην Ελλάδα η «Ηabitat»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο «επώνυμο» θύμα της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας στον κλάδο του επίπλου έγινε επισήμως χθες η αλυσίδα επίπλου και ειδών οικιακού εξοπλισμού «Habitat», η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, κλείνοντας τα καταστήματά της. Η αλυσίδα είχε παρουσία στη χώρα μας μέσω τριών καταστημάτων σε Αλιμο, Χαλάνδρι και το κέντρο της Αθήνας, καθώς και τη Λευκωσία της Κύπρου, τα οποία λειτουργούσαν από την εταιρεία Γαλλική Εισαγωγική, με σχέση franchising με τον διεθνή όμιλο. Η εταιρεία αντιμετώπιζε σημαντικά οικονομικά προβλήματα τον τελευταίο χρόνο κυρίως εξαιτίας της αρνητικής συγκυρίας που πλήττει τον κλάδο του επίπλου αλλά και του εντεινόμενου ανταγωνισμού. Στην επιχείρηση απασχολούνταν περίπου 150 εργαζόμενοι οι οποίοι, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή, κ. Κωνσταντίνου Ζαράνη, έχουν πληρωθεί κανονικά τους μισθούς τους και προβλέπεται να εισπράξουν και αποζημιώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι με δηλώσεις του στην «Ο.Κ.», ο κ. Ζαράνης είχε πρόσφατα επισημάνει την αρνητική συγκυρία για τον κλάδο και την εταιρεία ειδικότερα, αναφερόμενος στη στασιμότητα που πλήττει κυριότερα το οικιακό έπιπλο. Ο ίδιος είχε σημειώσει ότι η στασιμότητα αυτή θα ήταν εμφανής στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, τα οποία για το 2006 θα έκλειναν στα περσινά επίπεδα. Να σημειωθεί ότι το 2005 η εταιρεία είχε κλείσει με κύκλο εργασιών ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη ειδικότερα στην ελληνική αγορά, καθώς η αλυσίδα δεν αντιμετωπίζει συναφή προβλήματα στις υπόλοιπες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Η αλυσίδα άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα το 1998, στην περιοχή του Χαλανδρίου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η λειτουργία του δεύτερου καταστήματος, στον Αλιμο, και μόλις το 2004 στο κέντρο της Αθήνας, σε μία επένδυση που εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, η είσοδος της σουηδικής πολυεθνικής ΙΚΕΑ άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική αγορά, φέρνοντας σε δύσκολη θέση πέρα από μεμονωμένα καταστήματα, ακόμη και εδραιωμένες εταιρείες με μακροχρόνια παρουσία στην αγορά. Περαιτέρω, η δραστηριοποίηση του ισπανικού ομίλου Inditex και στην αγορά επίπλου, μέσα από την αλυσίδα Zara Home -η οποία διατηρεί δύο καταστήματα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη- έφερε το fast fashion και στο έπιπλο, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των παραδοσιακών καταστημάτων, μέσα από την προώθηση μιας διαφορετικής αντίληψης για τις αγορές ειδών οικιακού εξοπλισμού.

Διεθνώς, ο όμιλος Habitat είναι παρών μέσα από συνολικά 74 καταστήματα σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία και Ταϊλάνδη. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1964, όταν ο Terence Conran άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο κέντρο του Λονδίνου. Την δεκαετία του ’80, η αλυσίδα ενσωματώθηκε στον όμιλο Storehouse Group, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αλυσίδες Mothercare και Bhs, ενώ το 1992 αγοράστηκε από την οικογένεια Kamprad.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή