EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση Εβερτ για την ακτοπλοΐα

Ερώτηση προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας κατέθεσε χθες ο πρώην πρόεδρος και βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιλτιτάδης Εβερτ. Στη επιστολή του ο κ. Εβερτ κάνει λόγο για παρενέργειες στην ομαλή κίνηση των τουριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο εξαιτίας βλαβών στα πλοία της ακτοπλοΐας και ζητάει να πληροφορηθεί για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. απευθύνει ερώτηση προς τον κ. Κεφαλογιάννη σχετικά με τα κίνητρα που θα προτείνει στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την ανανέωση του στόλου τους. Επιπλέον, θίγει το ζήτημα των ελέγχων συντήρησης των πλοίων, καθώς και των προστίμων που θα επιβάλλονται στο εξής στις εταιρείες που δεν πραγματοποιούν τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους.

Διεκδίκηση οφειλών από τρίτους

Ακόμα και από τρίτο πρόσωπο μπορεί να διεκδικήσει το δημόσιο τα ποσά που του οφείλονται. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1138) στην περίπτωση που οφειλέτης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη του προς το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο όμως λαμβάνει εισοδήματα από τρίτους (ενοίκια κ.λπ.), μπορούν να εκχωρηθούν για την αποπληρωμή των χρεών με τη συναίνεση του τρίτου προσώπου. Η εκχώρηση αυτή του χρέους από τον αρχικό οφειλέτη σε τρίτο προβλέπεται με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μπορεί να φθάσει μέχρι και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του νέου οφειλέτη (εφ’ όσον έχει συναινέσει) στην περίπτωση που και αυτός δεν τακτοποιήσει το χρέος. Στο μεταξύ και σύμφωνα με άλλη εγκύκλιο (ΠΟΛ 1139) του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του λογιστικού προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος όσων επιχειρήσεων τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία Β΄και Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, προβλέπεται ότι μπορούν να εκπίπτουν για τη συντήρηση, λειτουργία, επισκευή, κυκλοφορία, αποσβέσεις και μισθώματα που καταβάλλονται σε εταιρείες leasing μέχρι 60% του ύψους των σχετικών δαπανών εφόσον χρησιμοποιούνται για ανάγκες της επιχείρησης προκειμένου για οχήματα μέχρι 1.600 κ.κ. Για μεγαλύτερο κυβισμό η έκπτωση περιορίζεται σε 25%.

Οπως διευκρινίζεται στην ίδια εγκύκλιο δεν υπάρχουν περιορισμοί εάν τα μισθώματα που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εισπράττονται από εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων (εκτός leasing) ανεξάρτητα εάν οι εταιρείες αυτές έχουν αγοράσει τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ή τα έχουν μισθώσει από εταιρείες leasing.

Προώθηση αγροτικών προϊόντων

Δύο ελληνικά προγράμματα προώθησης εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κυρίως προς τη Βόρειο Αμερική και την Απω Ανατολή, με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 7 εκατ. ευρώ, το ήμισυ του οποίου θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τις εξαγωγές κρασιού από τον ΕΔΟΑΟ και έχει προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, με κοινοτική συγχρηματοδότηση 1,75 εκατ. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κοινοπραξίας Φρούτων, με προϋπολογισμό 3.212.040 ευρώ, κοινοτική συγχρηματοδότηση 1.606.020 ευρώ και επίσης τριετή διάρκεια. Συνολικά για την ενίσχυση της προώθησης των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων σε τρίτες χώρες προβλέπεται η διάθεση 18,2 εκατ. και χώρες στις οποίες κυρίως στοχεύει η πρωτοβουλία αυτή είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Κίνα. Κυρίως δε αφορούν την προώθηση κρασιού, φρούτων, κρεάτων, γαλακτοκομικών προϊόντων ελαιολάδου και βιολογικών προϊόντων, ενώ πανευρωπαϊκά εγκρίθηκαν 10 τέτοια προγράμματα μεταξύ των οποίων των δύο ελληνικά.

Τα Βαλκάνια αύξησαν τις πωλήσεις

Η επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής αύξησης των πωλήσεων της εταιρείας λιπαντικών και καυσίμων Cyclon Ελλάς, σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης σε επενδυτική ημερίδα η οποία έγινε στην Κύπρο, με αφορμή και την λειτουργία της κοινής πλατφόρμας μεταξύ ΧΑ και ΧΑΚ. Την ίδια στιγμή η εταιρεία αισιοδοξεί ότι θα εξακολουθήσει να αυξήσει περαιτέρω τα μερίδια της στην ελληνική αγορά, τόσο στο κομμάτι των λιπαντικών όσο και στα καύσιμα. Η Cyclon ήδη δραστηριοποιείται στην αγορά της Βουλγαρίας μέσω της Bulvaria Automotive Products Ltd, την οποία ελέγχει η 100% θυγατρική της εταιρεία Arelia Holding Ltd με έδρα την Κύπρο. Οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία της αγοράς της Βουλγαρίας, όπου που διακινούνται λιπαντικά της εταιρείας είναι θετικές και αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών. Επίσης μεθοδεύεται και η επέκταση στην Ρουμανία. Η εταιρεία επίσης κατόρθωσε να αυξήσει με΄σα στο 2006 τα μερίδιά της στην ελληνική αγορά, κατέχοντας το 2.4% στα καύσιμα κια 7% στα λιπαντικά. Η πορεία μέσα στο έτος επίσης είναι ιδιαίτερα καλή, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στα καύσιμα που αποτελούν και το 85% του τζίρου της. Μάλιστα στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένη βάση ανήλθε στα 202,9 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 64,1%, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων EBITDA ήταν αυξημένα στα 4,6 εκατ. ευρώ από 1,17 ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικού αποτελέσματος το 2005. Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας τα κέρδη ανήλθαν επίσης στα 1,9 εκατ. ευρώ έναντι οριακού κέρδους το 2005. Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων λιπαντικών και καυσίμων κατά 15% και 30% αντίστοιχα.

Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής

Αύξηση 1,6% παρουσίασε τον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΣΥΕ. Οπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, η αύξηση του δείκτη προήλθε από τις εξής μεταβολές: Ο Δείκτης Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων παρουσίασε μείωση, κατά 9,2%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην μείωση της παραγωγής εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη. Ο Δείκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών παρουσίασε αύξηση, κατά 2,5%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων – ποτών και της παραγωγής παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα. Ο Δείκτης Παραγωγής Ηλεκτρισμού -Φυσικού Αερίου- Νερού παρουσίασε αύξηση, κατά 1,7%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή