ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγνοούμε συστηματικά την Ε.Ε. περί απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας

Τελική προειδοποίηση εν όψει παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε η Ελλάδα, όπως και άλλα 15 κράτη-μέλη της Ενωσης για ελλιπή εφαρμογή της κρίσιμης κοινοτικής νομοθεσίας περί απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, τόσο σε ό, τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο.

Η πρακτική της διατίμησης

Οι παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας που διαπιστώνει η Επιτροπή είναι πολλές και ποικίλες, όμως ορισμένες από τις βασικότερες είναι η συνέχιση της πρακτικής της διατίμησης για επιλεγμένους πελάτες της ΔΕΗ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να «ανακόπτεται η εμφάνιση νεοεισερχόμενων προμηθευτών στην αγορά» και, φυσικά, «να εμποδίζεται η ελεύθερη επιλογή προμηθευτή». Επιπλέον, διαπιστώνεται «ελλιπής διαχωρισμός» της παραγωγής ηλεκτρισμού από τη μεταφορά και διάθεση του ρεύματος, ή πιο απλά το διαχωρισμό των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρισμό από εκείνες που προμηθεύουν τους καταναλωτές, κάτι που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών απελευθέρωσης της αγοράς καθώς μόνο έτσι μπορεί να διασφαλισθεί η αποφυγή διακρίσεων ως προς την πρόσβαση νέων εταιρειών στο δίκτυο. Μια τρίτη μομφή της Επιτροπής είναι η διακριτική μεταχείριση ως προς την πρόσβαση τρίτων εταιρειών στο δίκτυο, με παράλληλη διατήρηση προτιμησιακής πρόσβασης στις «δεσπόζουσες επιχειρήσεις», κατά βάσιν τα προϋπάρχοντα κρατικά μονοπώλια ηλεκτρισμού όπως η ΔΕΗ. Σε αυτό τον μακρύ κατάλογο αιτιάσεων η Επιτροπή προσθέτει την «ανεπάρκεια αρμοδιοτήτων των ρυθμιστικών αρχών, σε ό, τι αφορά κυρίως την πρόσβαση στα δίκτυα και την τιμολόγηση», τη «μη κοινοποίηση των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας» και, τέλος, την «ελλιπή ένδειξη προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, οι συνεχείς παραβάσεις καταδεικνύουν την ανεπάρκεια του σημερινού νομοθετικού πλαισίου καθώς οι «ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, εν τέλει, ούτε ανεξάρτητες είναι ούτε τους έχουν δοθεί εξουσίες ικανές να αποφέρουν το πραγματικό άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό. Μάλιστα, ακόμα και σε χώρες στις οποίες έχει υπάρξει νομικά, λειτουργικός διαχωρισμός της παραγωγής από τη μεταφορά ενέργειας, ουδεμία εγγύηση παρέχεται ως προς την ορθή λειτουργία του. Προς τούτο η Επιτροπή διεξάγει μάλιστα έρευνα για την κατάσταση σε κάθε κράτος-μέλος, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να δημοσιευθούν στις αρχές του έτους, εν όψει της απελευθέρωσης της επιλογής προμηθευτή από τους καταναλωτές την 1η Ιουλίου 2007.

ΙΕΝΕ: «Ερευνήστε για πετρέλαιο»

Την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα που θα βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο και θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, προτείνει στην κυβέρνηση το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE) προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Η σχετική πρόταση, όπως τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η γενική γραμματέας του IENE κ. Τερέζα Φωκιανού, έχει υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης από τον Απρίλιο του 2006. H κ. Φωκιανού έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθύνουσα σύμβουλος στην ΔΕΠ- EKY, τον αρμόδιο φορέα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που το 1998 απορροφήθηκε από τα ΕΛΠΕ.

Οπως τόνισε, κάθε έρευνα στον ελληνικό χώρο έχει ουσιαστικά σταματήσει από το 1998 παρά το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει αρκετές διεθνείς εταιρείες προς την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. H ίδια επεσήμανε ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια για τη δημιουργία φορέα που θα αναλάβει αποκλειστικά την προσέλκυση και αξιοποίηση επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Το IENE εκτιμά ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλό πετρελαϊκό δυναμικό και παραμένει μία από τις πλέον ανεξερεύνητες περιοχές της Μεσογείου. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες και υπολογίζεται ότι για να προσδιοριστεί το πετρελαϊκό δυναμικό της χώρας θα απαιτηθούν πολλά εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σε περιοχές με ιδιαίτερο πετρελαϊκό ενδιαφέρον.

-Περισσότερα στο www.kathimerini.gr.