Σε δύο ανεξάρτητες επιχειρήσεις χωρίζεται η ΔΕΠΑ από το 2007

Σε δύο ανεξάρτητες επιχειρήσεις χωρίζεται η ΔΕΠΑ από το 2007

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέο σχήμα θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2007 η ΔΕΠΑ. H εταιρεία που κατέχει μονοπωλιακή θέση στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου αναδιαρθρώνεται στο πλαίσιο του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς, το οποίο προβλέπει τη διάσπασή της σε δύο ανεξάρτητα επιχειρηματικά σχήματα. Από 1/1/2007 η ΔΕΠΑ θα λειτουργήσει ως εταιρεία Holding που θα έχει στον έλεγχό της τον τομέα της εμπορίας, ενώ ο τομέας της μεταφοράς θα περιέλθει στην 100% θυγατρική της με την επωνυμία ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς). Στον ΔΕΣΜΗΕ θα μεταφερθεί το σύνολο των υποδομών της ΔΕΠΑ (κεντρικός αγωγός, διεθνείς διασυνδέσεις, αποθηκευτικοί χώροι Ρεβυθούσας κ.λπ.) και περίπου 210 εργαζόμενοι σε σύνολο 350 που απασχολεί σήμερα η επιχείρηση.

Η διοίκηση της εταιρείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν καταρτίσει τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για τη σύσταση του ΔΕΣΦΑ και τη μεταφορά του απαιτούμενου προσωπικού σε αυτόν. Τα δύο Προεδρικά Διατάγματα έχουν σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο της νομιμότητάς τους, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Σε περίπτωση, πάντως, καθυστέρησης της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, θα υπάρξει πρόβλημα με τους ισολογισμούς του νέου έτους, αφού η εταιρεία κρατάει από την περασμένη άνοιξη χωριστές λογιστικές καταστάσεις για τις δραστηριότητες μεταφοράς και εμπορίας.

Κομβικό σημείο της καθυστέρησης στη διαδικασία έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθέτηση του θέματος συμμετοχής των ΕΛΠΕ στο ΔΕΣΦΑ. Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην ενιαία ΔΕΠΑ με ποσοστό 35%, ενώ διαθέτουν δύο εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο και δικαίωμα «βέτο» σε στρατηγικές αποφάσεις. Τα ΕΛΠΕ διεκδίκησαν αντίστοιχα δικαιώματα και στο ΔΕΣΦΑ προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων, τα οποία και απέσπασαν έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, ο ΔΕΣΦΑ θα παραμείνει για διάστημα δέκα ετών υπό δημόσιο έλεγχο και το μάνατζμεντ θα διορίζεται απευθείας από τον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης. Το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο προέβλεπε μετοχοποίηση της μητρικής εταιρείας μέσα στο 2007, στόχος που μεταφέρεται για το 2008 με βάσιμη πιθανότητα στο Χρηματιστήριο να εισαχθεί τελικά ο ΔΕΣΦΑ, σχέδιο που εξετάζεται ήδη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, προβλέπει διπλασιασμό των κερδών της επιχείρησης τη χρήση του 2006 έναντι αυτής του 2005, στην οποία κετέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 32 εκατ. ευρώ. Αυξημένη έναντι των προβλέψεων είναι σύμφωνα με τον ίδιο και η κατανάλωση φυσικού αερίου, οι οποία ανήλθαν φέτος σε 3.150 δισ. κ.μ. αερίου έναντι πρόβλεψης για 3.050 δισ. κ.μ. αερίου. Το μεγαλύτερο βάρος, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνεται αυτήν την περίοδο στις διασυνδέσεις με τη διεθνή αγορά. Εκτιμά ότι στα μέσα του νέου έτους θα μπορεί να λειτουργήσει η διασύνδεση με την Τουρκία, ενώ μεταφέρει μία μεγάλη κινητικότητα γύρω από την επέκταση της διασύνδεσης με την Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή