ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Αλλο ακρίβεια στην αγορά και άλλο πληθωρισμός

Απάντηση στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ και τις δηλώσεις του Χρήστου Παπουτσή για ακρίβεια και επιδείνωση του κόστους ζωής έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε τον Νοέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003. Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2006 στο 2,9%, έναντι 3,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2003, 3,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2004 και 3,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2005. Είναι, δηλαδή, πάλι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας. Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς καύσιμα και οπωροκηπευτικά) διαμορφώθηκε τον ίδιο μήνα στο 2,5% έναντι 3,1% τον Νοέμβριο του 2003, 3,2% τον Νοέμβριο του 2004 και 3,1% τον Νοέμβριο του 2005. «Είναι και πάλι ο χαμηλότερος στην τελευταία τετραετία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «από τα 61 αγαθά και υπηρεσίες που αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς, τα 36 παρουσιάζουν μεταβολές τιμών που είναι γύρω από τον πληθωρισμό, έναντι μόνο 22 τον αντίστοιχο μήνα του 2003».

Σαφές;

Δεν θα αλλάξει γνώμη

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας παρέμεινε συνεπής και με τις δεσμεύσεις του για την προνομιακή κατάταξη των εργαζομένων ως προς τις αποζημιώσεις τους από ασφαλιστικές εταιρείες που τίθενται σε εκκαθάριση. Με αφορμή την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων για το θέμα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εταιρειών που δόθηκε στη δημοσιότητα και όριζε τα περί αντιθέτου είναι ουσιαστικά οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής πρότασης και όχι η οριστική διατύπωση της σχετικής διάταξης. Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί νωρίτερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της τροποποίησης του νόμου 489 για την ασφάλιση της αστικής ευθύνης από ατυχήματα.

«Στραβά μάτια» τέλος

Ως γνωστόν, οι συνταξιούχοι του Ταμείου Αυτοκινητιστών λαμβάνουν τις πιο χαμηλές συντάξεις, αφού οι βασικές συντάξεις που χορηγεί το ταμείο είναι περίπου 370 ευρώ. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα εξισορροπούσε η δυνατότητα ενοικίασης των αδειών Δημόσιας Χρήσης που συνέχιζαν να έχουν οι συνταξιούχοι. Το ταμείο αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των συντάξεων έκανε τα «στραβά μάτια» και δεν ζητούσε τη μεταβίβαση των αδειών Δ.Χ. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Με την επίσημη ενοποίηση του ΤΣΑ, του TEBE και του TAE θα απαιτηθεί η μεταβίβαση των αδειών. Γεγονός το οποίο θα επιφέρει μείωση εισοδήματος για τους συνταξιούχους του ΤΣΑ αλλά και επιστροφή… στην τήρηση του νόμου.

Πολλά έργα, λίγα λόγια

Στην αθόρυβη πλην πλούσια κοινωνική παρουσία του ομίλου Πειραιώς αναφέρθηκε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου κ. Σοφία Στάικου, στο περιθώριο της παρουσίασης των «πράσινων» προϊόντων της τράπεζας. Η κ. Στάικου σημείωσε την οργάνωση και διαχείριση του δικτύου θεματικών μουσείων από την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο τη διάσωση και προβολή της ελληνικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία θεματικών μουσείων στον Βόλο, στην Τήνο, στη Στυμφαλία, ενώ σχεδιάζεται η λειτουργία Μουσείου και στη Χίο. Αυτό που λίγοι γνώριζαν ωστόσο ήταν η αρωγή που προσφέρει η τράπεζα στην επανένταξη στην κοινωνία ατόμων που απεξαρτήθηκαν από τη χρήση ναρκωτικών, πρόγραμμα που ο όμιλος Πειραιώς εφαρμόζει απολύτως αθόρυβα εδώ και 8 χρόνια. Σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί η σημαντική αυτή πρωτοβουλία δεν δημοσιοποιείται, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου σημείωσε λακωνικά ότι ορισμένα πράγματα καλό είναι να γίνονται με όσο το δυνατό λιγότερο λόγια.