Η Τράπεζα Πειραιώς καταθέτει άμεσα πρόταση συνεργασίας με την Κύπρου

Η Τράπεζα Πειραιώς καταθέτει άμεσα πρόταση συνεργασίας με την Κύπρου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσημη πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και τις λεπτομέρειες για τη δομή της συμμαχίας ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζα Κύπρου προκειμένου να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο θέμα.

Ωστόσο, από την ανακοίνωση της κυπριακής τράπεζας προκύπτει ότι μέρος του διοικητικού συμβουλίου βλέπει με εχθρότητα την πρόταση. Με καθόλου διπλωματικό τρόπο, το Δ.Σ. της κυπριακής τράπεζας σημείωσε στην ανακοίνωσή του ότι «λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η επιστολή δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση για συνεργασία, το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ομόφωνα ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την προτεινόμενη συνάντηση». Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του ότι «θα εξετάσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη και πλήρη πρόταση με αποκλειστικό πάντα γνώμονα τα συμφέροντα του συνόλου των μετόχων, καθώς και του προσωπικού, των πελατών της και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα». Στην ανακοίνωση των Κυπρίων υπογραμμίζονταν τα σημεία υπεροχής της τράπεζας όπως η ισχυρή κερδοφορία, η εύρωστη κεφαλαιακή βάση, η κυρίαρχη θέση της στην κυπριακή αγορά και η αναπτυσσόμενη παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Κολακίδης, μετά την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε, ως μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου, όσα αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας για την αναπτυξιακή της πορεία και της προοπτικές της. Τις επόμενες ημέρες, η Τράπεζα Πειραιώς θα γνωστοποιήσει την πρόταση – πλαίσιο συνεργασίας των δύο ομίλων που στόχο θα έχει τα αμοιβαία οφέλη των μετόχων των δύο τραπεζών».

Το βέβαιο είναι ότι η Πειραιώς, η οποία ελέγχει το 9% της κυπριακής τράπεζας, αναλαμβάνει δυναμικά δράση. Κατά πληροφορίες, η πρόταση θα κατατεθεί άμεσα, πιθανότητα αύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου. Σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς για το φιλόδοξο εγχείρημα είναι η UBS, ενώ η πρόταση, για λογαριασμό της κυπριακής τράπεζας, θα μπει στο μικροσκόπιο της J.P. Morgan. Οπως μεταφέρουν στελέχη της Πειραιώς τα οφέλη που δημιουργούνται για τους δυο ομίλους είναι αδιαμφισβήτητα, σημειώνουν ότι η πρόταση θα είναι λίαν ελκυστική για όλους τους μετόχους και προδικάζουν ότι το ζήτημα θα έχει θετική έκβαση.

Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι τμήμα του Δ.Σ. της κυπριακής τράπεζας και μετόχων της, αντιδρούν έντονα στην προοπτική ελληνοκυπριακής συνεργασίας θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην απώλεια του κυπριακού ελέγχου της τράπεζας. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των μετόχων της κυπριακής τράπεζας και του Δ.Σ., τοποθετούνται θετικά στην πρόταση, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η συνένωση αλλά και την πολλαπλάσια δυναμική που θα αποκτήσει το νέο σχήμα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι από τη συγχώνευση Πειραιώς – Κύπρου θα προέκυπτε ένας όμιλος με ενεργητικό ύψους 55 δισ. ευρώ ξεπερνώντας κατά πολύ τόσο την Alpha Bank όσο και την EFG Eurobank, αλλάζοντας δραστικά το συσχετισμό δυνάμεων στο κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή