Κίνηση ματ για τα Πλαστικά Κρήτης

Κίνηση ματ για τα Πλαστικά Κρήτης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια χρόνια «διαμάχη» για τον έλεγχο της ελληνικής -και όχι μόνο- αγοράς πλαστικών για αγροτικές χρήσεις, τελειώνει μέσα από την εξαγορά των παγίων στοιχείων των γαλλικών εταιρειών Polyane και Prolene από την Πλαστικά Κρήτης. Με την κίνηση αυτή η εταιρεία αποκτά τεχνογνωσία, εγκαταστάσεις, πελαταλόγιο και μια ιδιαίτερα στρατηγική βάση για την επέκτασή της στη Δυτική Ευρώπη, τομέας όπου υπήρξε έντονος ανταγωνισμός με τις δύο εξαγοραζόμενες γαλλικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της Πλαστικά Κρήτης με απόφαση του Εμπορικού Δικαστηρίου του Saint Etienne της Γαλλίας και έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που έγινε στις 12/12/06, η ελληνική εισηγμένη αποκτά το ενεργητικό (εξοπλισμό, τεχνογνωσία, εμπορικά σήματα και πελατειακή βάση) των δύο εταιρειών που βρίσκονταν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Οι εταιρείες είχαν περιέλθει σε δύσκολη οικονομική θέση λόγω έλλειψης κεφαλαίων κίνησης.

Η Polyane και η Prolene (πρώην Deltatex) έχουν σημαντική θέση στη γαλλική αγορά και θεωρούνται από τις γνωστότερες διεθνώς εταιρείες στον χώρο της παραγωγής πλαστικών φύλλων για κάλυψη θερμοκηπίων και φύλλων για άλλες αγροτικές εφαρμογές. Πραγματοποίησαν το 2006, παρά τις σοβαρές χρηματοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, κύκλο εργασιών ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Με την εξαγορά του ενεργητικού των δύο εταιρειών και σε συνδυασμό με τα προϊόντα που ήδη από χρόνια εξάγουν τα Πλαστικά Κρήτης στη Γαλλία, η εταιρεία αποκτά άμεσα την πρώτη θέση στη γαλλική αγορά φύλλων κάλυψης θερμοκηπίων, με μερίδιο της τάξης του 50%. Η δυναμικότητα παραγωγής των γαλλικών εταιρειών και τα υπάρχοντα δίκτυα διανομής, επιτρέπουν τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών τα επόμενα χρόνια.

Πρώην ανταγωνιστές

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα των γαλλικών εταιρειών είναι υψηλής τεχνολογίας και θεωρούνται από τα πλέον ποιοτικά που κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα κυκλοφορούσαν μέχρι πριν από κάποια χρόνια και στην Ελλάδα και ανταγωνίζονταν τα προϊόντα των Πλαστικών Κρήτης, τα οποία όμως κατόρθωσαν μέσω δικαστικών αποφάσεων (πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικαστικοί αγώνες δεν έχουν ακόμη λήξει, αν και πλέον δεν έχουν νόημα) να εκτοπίσουν τον Γάλλο ανταγωνιστή. Η ελληνική εταιρεία είχε υποστηρίξει ότι ήταν κάτοχος πατέντας την οποία δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλη εταιρεία στη χώρα.

Επίσης η Πλαστικά Κρήτης στοχεύει εντός του 2007 να εγκαταστήσει νέες γραμμές παραγωγής και για masterbatches (πρώτες ύλες για χρωματισμό ή βελτίωση ιδιοτήτων των πλαστικών προϊόντων) που είναι η άλλη μεγάλη κατηγορία προϊόντων της, στις εξαγοραζόμενες εγκαταστάσεις στη Γαλλία.

Στην 8η θέση

Ετσι με 6 εργοστάσια στον τομέα αυτό (δύο στην Ελλάδα και από ένα σε Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία και Ρωσία) η ελληνική εισηγμένη θα εξελιχθεί στον 8ο μεγαλύτερο Ευρωπαίο παραγωγό masterbatches, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και στις μεγάλες απαιτητικές αγορές της Δ. Ευρώπης. Πρόθεσή της είναι να αποκτήσει ικανά μερίδια αγοράς στις εν λόγω περιοχές και μέσω των εξαγωγών από το ελληνικό εργοστάσιο. Μάλιστα την περίοδο αυτή τίθενται σε λειτουργία δύο νέες μεγάλες γραμμές παραγωγής masterbatches στο εργοστάσιο Ηρακλείου και μέρος της νέας δυναμικότητας θα διατίθεται μέσω της γαλλικής θυγατρικής στη δυτικοευρωπαϊκή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή