Προτεραιότητα της Εθνικής, η ομαλή ένταξη των εξαγορών

Προτεραιότητα της Εθνικής, η ομαλή ένταξη των εξαγορών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετος-σταθμό για την Εθνική Τράπεζα χαρακτήρισε το 2006 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Τάκης Αράπογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο επικεφαλής της Εθνικής στάθηκε στα σημαντικά βήματα επέκτασης που πραγματοποιήθηκαν, με σπουδαιότερο την εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι σήμερα η Εθνική είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης.

«Προτεραιότητά μας πλέον είναι η ομαλή ένταξη των οργανισμών που εξαγοράσαμε στη δομή του ομίλου μας, προσπάθεια που εμφανίζει αυξημένο βαθμό δυσκολίας», σημείωσε. Στις προτεραιότητες της ΕΤΕ περιλαμβάνεται η ισχυροποίηση της παρουσίας στη Ρουμανία, όπου αναμένεται η απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης για την πώληση της CEC. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου οι διαδικασίες για την πώληση της CEC θα έχουν ολοκληρωθεί.

Σε ό, τι αφορά τη θέση του ομίλου στην εγχώρια αγορά ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των μεριδίων δεν αποτελεί αυτοσκοπό. «Ασφαλώς και μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τα μερίδιά μας, αλλά μόνο με αυστηρό έλεγχο των κινδύνων. Η προσεκτική πολιτική που ακολουθούμε αποτυπώνεται στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό απορρίψεων αιτήσεων δανείων. Στην καταναλωτική πίστη απορρίπτουμε το 42% των αιτήσεων, ενώ στη στεγαστική πίστη το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 10%. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να διαφυλάξουμε αφ’ ενός την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας και αφ’ ετέρου να προστατέψουμε νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της υπερχρέωσης».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγχώνευσης της ΕΤΕ με άλλη μεγάλη τράπεζα, ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Συνένωση μεγάλων τραπεζών θα είχε νόημα μόνο για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Δεδομένου όμως ότι το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας δεν επιτρέπει την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας, μια συγχώνευση μεταξύ μεγάλων τραπεζών δεν θα είχε οικονομική λογική. Για το λόγο αυτό εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε έμφαση κυρίως στην επέκτασή μας στο εξωτερικό».

Ο κ. Αράπογλου σημείωσε ακόμα τη σπουδαιότητα ελέγχου του κόστους, προσθέτοντας ότι τα περιθώρια μείωσης των δαπανών στην ΕΤΕ είναι ακόμα σημαντικά.

«Σταδιακά όσο ωριμάζει η αγορά», συνέχισε, «ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών θα επικεντρωθεί στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή