O ΔΗΚΤΗΣ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλογοσκούφης εναντίον… Αλογοσκούφη

Διχασμό προσωπικότητας θα πρέπει να αισθάνεται μερικές φορές ο κ. Αλογοσκούφης καθώς οι δύο ιδιότητές του ως υπουργού Οικονομίας αλλά και Οικονομικών συγκρούονται αρκετές φορές για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Για παράδειγμα, από τη μία ως υπουργός Οικονομίας επιθυμεί να βρεθεί λύση και να βγουν από το αδιέξοδο 300 μεγάλες επιχειρήσεις που έκαναν χρήση ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας (της προηγούμενης κυβέρνησης) για τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από την Ε.Ε. Οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να επιστρέψουν χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο και ο κ. Αλογοσκούφης, ως υπουργός Οικονομικών, τρίβει τα χέρια του για τα χρήματα που θα εισέλθουν στον κρατικό κορβανά. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι τη μάχη τη δίνει μόνος του. Θα μπορούσε κάλλιστα, όπως συνέβαινε πριν από αρκετά χρόνια, την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών να έχει άλλο στέλεχος της κυβέρνησης. Τότε οι κόντρες θα ήταν ατέλειωτες γιατί τα χρήματα είναι πολλά. Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης, όπως μαθαίνουμε, έχει επιλέξει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να σώσει τις επιχειρήσεις.

Τα Παράγωγα πίσω από την άνοδο (;)

Ο επενδυτικός ενθουσιασμός στο Χρηματιστήριο συνεχίστηκε και χθες. Οι αγοραστές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μετοχές μεγάλων εταιρειών κυρίως του ΟΤΕ και της Cosmote. Ωστόσο αρκετοί χρηματιστές θεωρούν ότι αυτό το προεόρτιο πάρτι της Σοφοκλέους στηρίζεται περισσότερο σε κινήσεις σορταρίσματος σε σχέση και με τα παράγωγα που έδειξαν να αφυπνίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Ακουσε γκρίνιες χρηματιστών

Χθες έγινε και η προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου του Χ.Α. με τους 68 χρηματιστές, οι οποίοι αντιδρούν στην τιμολογιακή πολιτική που εξήγγειλε πρόσφατα η ΕΧΑΕ. Ο κ. Καπράλος άκουσε γκρίνιες και παράπονα, αλλά εξήγησε ότι η μείωση του κόστους στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ωφελεί και τα μέλη του Χ.Α., δηλαδή τις χρηματιστηριακές εταιρίες αλλά και τους επενδυτές. Παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς τα στελέχη του Αποθετηρίου με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή κ. Κωνσταντόπουλο, ολοκληρώνουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για να ισχύσει από τις αρχές του 2007 ο κοινός χρηματιστηριακός κωδικός.

Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο

Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι διάγουμε τον τρίτο χρόνο που κυβερνά τη χώρα ένα κόμμα που εξελέγη με σημαία τις μεταρρυθμίσεις και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αντί να μας βαθμολογήσει καλύτερα μας υποβιβάζει στην 23η θέση ανάμεσα στα 25 μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την πρόοδό μας έναντι των κριτηρίων του Συμφώνου της Λισσαβώνας. Τι συμβαίνει; Μήπως οι μεταρρυθμίσεις καρκινοβατούν όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ; Ή μήπως οι εταίροι μας «τρέχουν» τόσο πολύ που εμείς δεν τους προλαβαίνουμε; Το χειρότερο είναι πως οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να συμβαίνουν και τα δύο…

Γιατί τα πολιτικά σχόλια… καίνε

Με ντρίπλες αλά Ριβάλντο απέφυγε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου τις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς κρίνει το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Γιατί δεν ακολουθήθηκε το πετυχημένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΕΤΕ όπου δεν παραχωρήθηκε το management; Ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι δεν είναι πολιτικός και δεν μπορεί να σχολιάσει μια πολιτική κίνηση. «Επιχειρηματικά τώρα», συνέχισε, «κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της και δεν υπάρχουν καθολικά μοντέλα επιτυχίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή