ΕΛΟΓ: καμπάνα 570.000 ευρώ για το ισοζύγιο γάλακτος

ΕΛΟΓ: καμπάνα 570.000 ευρώ για το ισοζύγιο γάλακτος

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 239 μεταποιητικές επιχειρήσεις επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 570.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ) κ. Πολυνείκης Φάσσας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού. Αντικείμενο της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, ήταν ακριβώς η επιβολή των προστίμων σε όσες επιχειρήσεις δεν παρέδωσαν στοιχεία για τις ποσότητες γάλακτος που χρησιμοποίησαν και την προέλευση αυτών (ισοζύγιο γάλακτος) κατά το μήνα Οκτώβριο, όπως ορίζει πρόσφατη Υπουργική Απόφαση.

Το ύψος των προστίμων κυμαίνεται από 500 έως και 21.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τα στοιχεία που δόθηκαν ή μάλλον που δεν δόθηκαν. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να προσκομίζουν τα σχετικά στοιχεία κάθε μήνα, ωστόσο για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου υπήρξε σχετική ανοχή.

Το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη συσκευασία και μεταποίηση γάλακτος υπολογίζεται στις 650. Οι μεγάλες βιομηχανίες προσκόμισαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν οπότε τα πρόστιμα αφορούν τις μικρότερες επιχειρήσεις που συνολικά επεξεργάζονται περίπου το 3% του αγελαδινού και το 10% του αιγοπρόβειου γάλακτος που διακινείται στη χώρα.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ικανοποιημένος τόσο από την ανταπόκριση των επιχειρήσεων στο μέτρο όσο και για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στοιχεία ώστε «να προστατευτεί η ελληνική παραγωγή από οποιουδήποτε είδους νοθεία, αλλά και η ελληνική φέτα».

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Κοντός τόνισε ότι «πρόκειται για μια ανεξάρτητη αρχή», προσθέτοντας ωστόσο ότι στον τομέα του γάλακτος υπάρχει μια ολιγοπωλιακή κατάσταση. «Λίγες ισχυρές βιομηχανίες έχουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου ποσοστού διακίνησης του γάλακτος. Από την άλλη, έχουμε ένα διασπασμένο συνδικαλιστικό όργανο των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Πρέπει να οργανωθούν έτσι ώστε μέσα από τη διαπραγμάτευση να μπορούν να επιτύχουν καλύτερες τιμές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή