Ο δείκτης φλερτάρει με νέο υψηλό εξαετίας

Ο δείκτης φλερτάρει με νέο υψηλό εξαετίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση της δεύτερης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Δεκεμβρίου, επανέφερε τα χαμόγελα στη Σοφοκλέους. Οι τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας χαρακτηρίστηκαν από επιλεκτικές τοποθετήσεις σε Ftse 20 και Mid Cap 40, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να φλερτάρει με νέο υψηλό των τελευταίων 6 ετών.

Το καλό κλίμα στην Ευρώπη (υψηλά εξαετίας για Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Euronext) και στις ΗΠΑ (θετική εικόνα των λιανικών πωλήσεων), η διατήρηση της εισαγόμενης ρευστότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι εξελίξεις στο θέμα του ΟΤΕ, και των επαφών Τραπέζης Κύπρου-Τραπέζης Πειραιώς, επέτρεψαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών να επαναφορτίσει τη δυναμική του και να δείχνει έτοιμο, στις 8 συνεδριάσεις που υπολείπονται για να εκπνεύσει το 2006, να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε προχθεσινή της έκθεση για την πορεία της Σοφοκλέους το 2007, η Πήγασος Χρηματιστηριακή αναφέρεται στην επιχειρηματική κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων, η οποία κινείται ανοδικά την τελευταία τριετία και η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς κάνει λόγο για περαιτέρω αξιοσημείωτη μεγέθυνση, τόσο το 2006 όσο και το 2007.

Η Πήγασος επισημαίνει ότι οι ελληνικές μετοχές παρέχουν από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς την τελευταία τριετία κινούνται υψηλότερα από το Euribor ή ακόμη και από τις αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων.

Είναι πασιφανές ότι οι ξένοι θεσμικοί μετά την κυριαρχία τους στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Η Σοφοκλέους έχει καλές εταιρείες με θετικά θεμελιώδη μεγέθη, ικανούς επιχειρηματίες και εξωστρεφείς εταιρείες. Αυτό που απαιτείται από τους επενδυτές είναι να αναζητούν με ιδιαίτερη μελέτη και σπουδή τις καλές επιχειρήσεις. Δεν είναι είδηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εξελιχθεί σε αγορά δύο ταχυτήτων.

Στην πρώτη κατηγορία οι μετοχές με κεφαλαιοποίηση άνω των 600 εκατ. ευρώ, στη δεύτερη, οι κεφαλαιοποιήσεις έως και 90-100 εκατ. ευρώ και στην τρίτη κατηγορία οι κεφαλαιοποιήσεις εισηγμένων χαμηλότερα των 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον εστιάζεται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς στον τραπεζικό κλάδο, αφού οι τράπεζες είναι η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος της ακτοπλοΐας με το story της Hellenic Seaways να κινεί τα νήματα και την αδρεναλίνη μεταξύ των ενδιαφερόμενων μνηστήρων.

Από ‘κει και έπειτα ο ευρύτερος τομέας των τηλεπικοινωνιών, ο χώρος των πετρελαϊκών εταιρειών, το εμπόριο, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο χώρος των υπηρεσιών υγείας, αλλά και ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών θεωρούνται ότι παραμένουν στην πρώτη γραμμή των επερχόμενων εξελίξεων με φόντο τα deals.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή