ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κάπνισμα στους εργασιακούς χώρους δεν παρέχει πλέον το… προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο μπορεί να κρύβεται η ανοχή του εργοδότη και η μη συμμόρφωσή του με τους ισχύοντες κανονισμούς. Βοηθά, βλέπεις και η δύναμη της ανθυγιεινής αυτής εξάρτησης που γιγαντώνει την αδιαφορία των καπνιστών, αν ο κοινόχρηστος χώρος εργασίας γίνεται ολοκαύτωμα για όλους – δικαίους και αδίκους, δυνατούς και αδύνατους.

Σήμερα, ύστερα από τη δυναμική ευρωπαϊκή εκστρατεία με την ευρεία ενημέρωση, χάρη στην οποία όλο και περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης υιοθετούν την απαγορευτική νομοθεσία, το χάσμα που παρουσιάζει η χώρα μας με την «πρωτιά» σε πληθυσμό καπνιστών και σε συνδυασμό με τα υποκριτικά ημίμετρα με τα οποία η Πολιτεία απλώς λοιδορεί τους πολίτες της- είναι εντυπωσιακό. Γιατί, η ανοχή και η αδιαφορία για την όχληση από το κάπνισμα κοντεύει να λειτουργήσει σαν διαχωριστικό φράγμα πολιτισμού και με σαφείς γεωγραφικές συντεταγμένες. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο την «πρωτιά» σε βαρύτητα και σε ποσοστό πληθυσμού καπνιστών την έχει η Ελλάδα. Και ακολουθούν η Κύπρος – της οποίας το συνολικό ποσοστό καπνιστών ανεβάζει κατακόρυφα η τουρκοκρατούμενη και κατεχόμενη περιοχή της- και η Πορτογαλία.

Στη Γαλλία, τον Ιανουάριο 2008 λήγει η περίοδος προσαρμογής για τη διά νόμου απαγόρευση του καπνίσματος και αρχίζει η επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων ακόμη και στα εστιατόρια και στους χώρους ψυχαγωγίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πρόσφατα ότι το κράτος θα μπορούσε να αναλάβει το ένα τρίτο του κόστους για τις θεραπείες απεξάρτησης των καπνιστών. Στην Ισπανία, όπως είναι γνωστό, από την αρχή του Νέου Ετους ισχύει καθολική απαγόρευση. Στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Ιρλανδία, στη Σουηδία ισχύει απαγορευτικός νόμος για τους χώρους εργασίας.

Στη χώρα μας το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας δεν σταματά να επαναλαμβάνει -δυστυχώς «σε ώτα μη ακουόντων»- και να τεκμηριώνει την ανάγκη απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους της εργασίας. Πρόσφατα παρουσίασε τις απόψεις του καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Ζυρίχης κ. Σ. Γερουλάνου -εργάζεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο- ο οποίος επισημαίνει ιδιαιτέρως τη βλαπτική επίδραση του καπνίσματος στους χώρους της εργασίας γιατί εκεί συνδυάζεται και με τις άλλες βλαπτικές ουσίες στις οποίες εκτίθενται οι εργαζόμενοι.

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές υπεύθυνες επιχειρήσεις που έχουν, όντως, λάβει τα κατάλληλα μέτρα και έχουν προχωρήσει σε Προγράμματα για την προστασία των εργαζομένων τους από το κάπνισμα στους χώρους της εργασίας. Φωτεινό – και αισιόδοξο παράδειγμα – η Ανώνυμος Εταιρεία Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ (www.titan-cement.com) που άρχισε από το 2005 την εφαρμογή ενός Προγράμματος Απεξάρτησης από το Κάπνισμα και σήμερα με ικανοποίηση ανακοινώνει ότι τουλάχιστον το 25% του προσωπικού των γραφείων και των εργοστασίων της ενστερνίσθηκε την ιδέα και συμμετέχει στην προσπάθεια να απαλλαγεί από το κάπνισμα.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα σε πρώτη φάση οι Ιατροί Εργασίας στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη. Ενώ, η Εταιρεία προσφέρει ως κίνητρο την επιχορήγηση της όποιας θεραπείας επιλέξει και κρίνει ο εργαζόμενος κατάλληλη για να απεξαρτηθεί από το κάπνισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή