Η πρόταση της Πειραιώς πυροδοτεί ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο

Η πρόταση της Πειραιώς πυροδοτεί ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση στρατηγικής συμμαχίας του Ομίλου Πειραιώς προς την Τράπεζα Κύπρου μπορεί να πυροδοτήσει ευρύτερες ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο; Στελέχη τραπεζών απαντούν καταφατικά. Αύριο ή το αργότερο την Τρίτη, οπότε θα δημοσιοποιηθεί η πρόταση – προσφορά της Πειραιώς, θα ξεκινήσει η μάχη για την κυπριακή τράπεζα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς θα συνδυάζει την προσφορά μετρητών και μετοχών με τελικό στόχο τη συνένωση των δυνάμεων των δύο τραπεζών. Ωστόσο στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς είναι η πρόταση να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διοίκησης και των μετόχων της κυπριακής τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα εμπλακεί σ’ έναν ανταρτοπόλεμο επιθετικής εξαγοράς. «Αν η πρότασή μας απορριφθεί τότε θα ρευστοποιήσουμε τη συμμετοχή μας. Μια τέτοιας σημασίας στρατηγική κίνηση μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.

Η πρόταση της Πειραιώς θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης. Ο επικεφαλής της Marfin Financial Group, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, δεν δίστασε να διατυπώσει δημόσια την πρόβλεψή του ότι θα κατατεθούν προτάσεις και από άλλες τράπεζες, ελληνικές ή και ξένες. Η φιλολογία αυτή, ωστόσο, ενόχλησε τη διοίκηση της κυπριακής τράπεζας και ο επικεφαλής της κ. A. Ηλιάδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η τράπεζα δεν έχει βγάλει πωλητήριο. Οποιος θέλει να εξαγοράσει την τράπεζα θα πρέπει να υποβάλει προσφορά που να αποφέρει στους μετόχους απόδοση σημαντικά υψηλότερη των αποδόσεων που προσφέρει η οργανική ανάπτυξη της τράπεζας, σημείωσε ο κ. Ηλιάδης.

Πάντως η πρόταση της Πειραιώς ανοίγει την πόρτα των εξελίξεων. Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι η Πειραιώς ή άλλη εγχώρια τράπεζα έχουν το προβάδισμα: είναι πιο εύκολο να παντρέψεις δύο ακριβές αξίες από το να βρεθεί κάποια ξένη τράπεζα που θα χρυσοπληρώσει τις υπερβολικές αξίες με τις οποίες διαπραγματεύονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Βέβαια στο σημερινό περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας όλα μπορούν να συμβούν, ωστόσο μέχρι τώρα το ενδιαφέρον των ξένων είναι μόνο χρηματιστηριακό. Μπορεί οι ξένοι οίκοι να γράφουν με κεφαλαία γράμματα για τις προοπτικές των εγχωρίων τραπεζών σε Ελλάδα και Βαλκάνια, αλλά ουδείς ξένος έχει κινηθεί για την εξαγορά εγχώριας τράπεζας, πλην της Credit Agricole, η οποία είχε ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα στην Εμπορική. Το μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου αλλάζει άρδην τον συσχετισμό δυνάμεων στον κλάδο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την αντίδραση των μεγάλων εγχωρίων τραπεζών όπως η Alpha Bank ή η EFG Eurobank. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνένωση Πειραιώς – Κύπρου δημιουργεί μια τράπεζα με ενεργητικό που προσεγγίζει τα 55 δισ. ευρώ ξεπερνώντας αισθητά αυτό της EFG Eurobank (50 δισ. ευρώ) όσο και της Alpha Bank (48 δισ. ευρώ).

Η Πειραιώς έχει ένα ισχυρό πρόσθετο προβάδισμα, ελέγχοντας το 8,2% των μετοχών της κυπριακής τράπεζας. Επιπλέον τα σημεία υπεροχής της πρότασης της Πειραιώς δύσκολα αμφισβητούνται: δεν υπάρχει επικάλυψη του δικτύου, δεν απειλούνται θέσεις εργασίας και η κάθε τράπεζα έχει παρουσία σε διαφορετικές χώρες στο εξωτερικό. Ακόμα και στην Ελλάδα, το δίκτυο της Κύπρου στην Αθήνα έρχεται να ενισχύσει αποφασιστικά το ασθενές δίκτυο της Πειραιώς στην Αττική (το δίκτυο της Πειραιώς υπερέχει στην Βόρεια Ελλάδα). Οπως είπε ο κ. Σάλλας την προηγούμενη εβδομάδα «συμπληρώνουμε ιδανικά η μία τράπεζα την άλλη». Η Τράπεζα Κύπρου, βέβαια, βλέπει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Η σκέψη των επιτελών της κυπριακής τράπεζας συμπυκνώνεται στο πλαίσιο ότι πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα εξυγίανσης με επιτυχία. Ετσι, αν κάποιος θέλει να την αποκτήσει θα πρέπει να προσφέρει αισθητά περισσότερα απ’ όσα μπορεί να πετύχει μόνη της. Παράλληλα, δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τη δύναμη της στελεχιακής βάσης των δύο τραπεζών: στα παρελθόν οι έριδες για την κατανομή της εξουσίας στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν συμφωνίες που είχαν ανακοινωθεί επισήμως.

Η τελική απόφαση βέβαια ανήκει στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι ασφαλώς θα κινηθούν με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της περιουσίας τους. Αλλωστε πολλοί Κύπριοι επενδυτές, οι οποίοι είχαν δει με μεγάλες επιφυλάξεις την εξαγορά της Λαϊκής από τη Marfin, σήμερα έχουν αναθεωρήσει αναγνωρίζοντας τις πρόσθετες αξίες που δημιουργεί το σχήμα Λαϊκής – Εγνατίας – Μarfin.

Οταν οι φήμες ξεπερνούν τις εξελίξεις

Οι φήμες ορισμένες φορές είναι προάγγελος μεγάλων ειδήσεων, ωστόσο τις περισσότερες φορές σχηματίζονται μέσω παρεθνογένεσης. Ετσι σ’ ένα περιβάλλον ραγδαίων εξελίξεων, το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι έξαρση της φημολογίας.

Η πιο επίμονη φήμη των τελευταίων εβδομάδων είναι η είσοδος της Οικογένειας Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε με επιμονή ότι οι ίδιες μετοχές που διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης αποκτήθηκαν από την οικογένεια Αγγελόπουλου. Ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής και CFO της Alpha Bank, δήλωσε στην «Κ» ότι: «Η διάθεση των ίδιων μετοχών έγινε μέσω αυστηρής διαδικασίας σε δεκάδες θεσμικούς επενδυτές. Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή φυσικού προσώπου στη διαδικασία».

Η αλήθεια είναι ότι και πριν από την πώληση των ίδιων μετοχών φήμες υποστήριζαν ότι οι ίδιες μετοχές της Alpha Bank (περίπου 5%) συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την οικογένεια Αγγελόπουλου. Στελέχη της Alpha Bank είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά τη φημολογία και λίγες ημέρες μετά πραγματοποιήθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση μέσω της οποίας διατέθηκαν οι ίδιες μετοχές κυρίως σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Προσθέτουν ότι όλα τα σενάρια συνδέονται με κερδοσκοπικές επιδιώξεις και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η οικογένεια Αγγελόπουλου δεν διέψευσε τις φήμες και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να αγοράζει μετοχές μέσω χρηματιστηρίου και να έχει αποκτήσει ποσοστό άνω του 5%.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι φήμες περί εισόδου της οικογένειας Αγγελόπουλου επιμένουν παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις στελεχών της Alpha Bank, συντηρώντας σύμφωνα με κάποιους αναλυτές κερδοσκοπικά παιχνίδια στη Σοφοκλέους. Υπογραμμίζεται ότι η Αλφα δεν μπορεί κάθε φορά να διαψεύδει πιθανές πράξεις τρίτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή