Τι απέδωσαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο το 2006

Τι απέδωσαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο το 2006

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια ύψους 3,307 δισ. ευρώ άντλησαν το 2006, μέσω της Σοφοκλέους, εννέα εισηγμένες, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην Εθνική Τράπεζα που πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση ιδίων κεφαλαίων (3,0 δισ. ευρώ) από τη σύσταση του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ο απολογισμός των αυξήσεων κεφαλαίου ήταν πενιχρός σε μια χρονιά που η Σοφοκλέους πλασαρίστηκε στα 21 χρηματιστήρια της Ευρωζώνης με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, το 2006 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 44 αυξήσεις κεφαλαίου, εκ των οποίων οι 9 ήταν με καταβολή μετρητών, 30 εισηγμένες προχώρησαν σε κεφαλαιοποίηση αποθεματικών με τη διανομή δωρεάν μετοχών, ενώ 5 εισηγμένες πραγματοποίησαν reverse split.

Στην κορυφή η Εθνική

Στη κορυφή βρέθηκε η Εθνική Τράπεζα με την αύξηση κεφαλαίου που έγινε με αναλογία 4 νέες για κάθε 10 παλαιές να κατευθύνεται για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank. Οπως επεσήμανε αυτήν την εβδομάδα ο διοικητής της Εθνικής Τάκης Αράπογλου, το 2006 είναι έτος-σταθμός για την τράπεζα, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές επιτεύχθηκαν, το ίδιο και η αναδιάρθρωση της τράπεζας, όπως και οι εξαγορές που είχαν προγραμματιστεί για φέτος.

«Στόχος μας παραμένει το μέγεθος και η αύξησή του, που πολλές φορές είναι πιο σημαντικός παράγοντας και από την ίδια την κερδοφορία», δήλωσε ο κ. Αράπογλου.

Εξαγορές – συγχωνεύσεις

Οσον αφορά στο θέμα των εξαγορών, ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα εξαγορών ή συγχωνεύσεων με άλλη από τις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα. Αν γίνονταν θα γίνονταν για οικονομικούς λόγους, αλλά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ουσιαστικά δεν το επιτρέπει για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος». «Κατά συνέπεια μεγαλώνουμε, αλλά εκτός Ελλάδας μόνο», συμπλήρωσε.

Η επενδυτική εταιρεία Δίας πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου στη διάρκεια της χρονιάς, ενώ τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου πραγματοποιεί η EFG Eurobank Asset Management ΑΕΠΕΥ. Ειδικότερα, τα κέρδη μετά από φόρους στο εννεάμηνο του 2006 διαμορφώθηκαν στα 6,2 εκατ. ευρώ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά την οποία τα κέρδη ανήλθαν σε 6,3 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται όμως ότι κατά το εννεάμηνο του 2006, η απόδοση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθε σε 7,29% έναντι 21,38% αντίστοιχα το 2005.

Αναλυτικά, τα κέρδη από αγοραπωλησίες χρεογράφων και παραγώγων στο πρώτο εννεάμηνο του 2006 ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ στην ίδια περίοδο του 2005, τα έσοδα του χαρτοφυλακίου από μερίσματα και τόκους σε 0,85 εκατ. ευρώ έναντι 0,77 εκατ. ευρώ στο 2005, ενώ το αποτέλεσμα της αποτίμησης του εμπορικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας στις 30/9/2006 ανήλθε σε κέρδος 4,9 εκατ. ευρώ (η συνολική αξία των επενδύσεων σε χρεόγραφα της εταιρείας ήταν μεγαλύτερη από την αξία κτήσεώς τους κατά το ποσό αυτό), έναντι κέρδους 4,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στο 2005.

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η κατασκευαστική εταιρεία ΑΘΗΝΑ στις 8 Μαρτίου 2006 εισήλθαν στο μετοχικό της κεφάλαιο ο εφοπλιστής Ιωάννης Πιστιόλης και η Slipway Investments Ltd. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας προς τις χρηματιστηριακές αρχές, η συμμετοχή της Slipway Investments Ltd. ανέρχεται στο 10,228% των μετοχών της εταιρείας (από μηδενική συμμετοχή πριν την ΑΜΚ) και του Ιωάννη Πιστιόλη στο 8,121% (από 4,841% πριν την ΑΜΚ).

Η κατασκευαστική εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που άντλησε για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της.

Η Forthnet πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 8 και 22 Μαΐου 2006 και άντλησε 120 εκατ. ευρώ και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της, με αναλογία 5 νέες προς 4 παλαιές μετοχές. Η ανάπτυξη της εταιρείας στον χώρο της ευρυζωνικότητας και των έργων πληροφορικής αποτελούν προτεραιότητα για την εισηγμένη. Με στόχο την οικονομική εξυγίανση και την έξοδο από το καθεστώς της επιτήρησης, η διοίκηση της Βιοσώλ προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου, η οποία ωστόσο δεν καλύφθηκε. Ο πρόεδρος της εισηγμένης Αντώνης Σβορώνος έχει ανακοινώσει 2 επιχειρηματικές συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες.

Η πρώτη αφορά τη συμφωνία με την εταιρεία MEAPTASHI για την αποκλειστική διάθεση των Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων της Βιοσώλ στις περισσότερες χώρες του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής. Η εταιρεία MEAPTASHI είναι εξειδικευμένη εταιρεία πωλήσεων μηχανολογικών προϊόντων σε κατασκευαστικές εταιρείες και δραστηριοποιείται σε όλη τη Μέση Ανατολή με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κάλυψη 100%

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank καλύφθηκε κατά 100% με τη διάθεση 14.649.093, κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,71 ευρώ η κάθε μία και δεν συνέτρεξε λόγος πραγματοποίησης ιδιωτικής τοποθέτησης ούτε και ενεργοποίησης της σύμβασης Εγγύησης Κάλυψης. Κατά συνέπεια, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αυξάνεται κατά 39.699.042,03 ευρώ. Η διαφορά από την έκδοση των μετοχών υπέρ το άρτιο, συνολικού ποσού 13.037.692,77 ευρώ, άγεται σε πίστωση του λογαριασμού «Αποθεματικό από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Ετσι, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα ανέρχεται πλέον σε 172.029.182,13 ευρώ, διαιρούμενο σε 63.479.403 κοινές, ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 2,71 ευρώ εκάστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή