EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ προς έγκριση

Στο ποσό των 2,794 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2007 που τέθηκε χθες προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιό του. Την προηγούμενη Τρίτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης και ο προϋπολογισμός, ύψους 239 εκατομμυρίων ευρώ του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ). Εντονη κριτική άσκησε η ΓΣΕΕ η οποία μετέχει στη διοίκηση του ΟΑΕΔ με τον γενικό γραμματέα της κ. K. Πουπάκη. H ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «τα προγράμματα stage που αφορούν πρόσκαιρη και ανασφάλιστη απασχόληση του τομέα υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχουν αποκτήσει κυρίαρχη θέση επί των δράσεων, διαμορφώνοντας μια πλασματική εικόνα μείωσης της ανεργίας». Ως ένα από τα πλέον αρνητικά του προϋπολογισμού επισημαίνεται η αύξηση για δαπάνες εξωτερικών συνεργατών και έκτακτου προσωπικού. Από το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ, εκτοξεύονται στα 42 εκατομμύρια ευρώ το 2007.

Οι αγρότες χωρίς αποζημίωση

Εκρηκτικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στον αγροτικό χώρο από το γεγονός ότι 48.000 αγρότες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τη ΓΕΣΑΣΕ (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας). Μάλιστα ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, απέδωσε ευθύνες προσωπικά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Μπασιάκο που διαβεβαίωνε ότι «οι πληρωμές για όλα τα προϊόντα θα γίνονται μια φορά τον χρόνο από 1η Δεκεμβρίου».

Μάλιστα ο κ. Γωνιωτάκης κατήγγειλε απόπειρα φίμωσης της οργάνωσης από πλευράς υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι στις 12 Δεκεμβρίου υπήρξε προειδοποίηση από κορυφαίο πολιτικό παράγοντα του υπουργείου προς τον ίδιο, παρουσία του Α΄ αντιπροέδρου της οργάνωσης κ. Κ. Γλερίδη, ότι αν η οργάνωση δεν δηλώσει ότι όλα πάνε καλά με την πληρωμή των επιδοτήσεων δεν πρόκειται να εισπράξει τους θεσμοθετημένους πόρους που προβλέπει ο νόμος για τη λειτουργία της.

Επικεφαλής της Βancpost

Την τοποθέτηση της κ. Manuela Plapcianu στην θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Bancpost, θυγατρικής του ομίλου EFG Eurobank στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η τράπεζα. Η κ. Manuela Plapcianu αναλαμβάνει τα καθήκοντά της στις αρχές του 2007.

Η κ. Plapcianu προέρχεται από την HVB Tiriac Bank, όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Τομέα Λιανικής Τραπεζικής από το 2003. Είχε επίσης επιλεγεί ως μέλος του Δ.Σ. της δημιουργούμενης εκ συγχωνεύσεων Unicredit Tiriac Bank. Εχει επίσης εργαστεί ως επικεφαλής Δικτύου στη Citibank Ρουμανίας και στην ABN AMRO Ρουμανίας κατέχοντας διευθυντικές θέσεις στον τομέα της Τραπεζικής Επιχειρήσεων. Είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής Βουκουρεστίου και κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο του Σιάτλ.

Αύξηση επιτοκίων από ΤΠ&Δ

Σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου και προθεσμίας προχώρησε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια χορηγήσεων στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου φυσικών και νομικών προσώπων κοινωφελούς χαρακτήρα και κληροδοτημάτων αυξάνονται κατά 0,20 και διαμορφώνονται από το υφιστάμενο 2,80% σε 3%. Αντίστοιχα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το ποσό και τη χρονική διάρκεια από 3,4% έως και 3,75%, έναντι 2,90% και 3% που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Ομολογιακό η Geniki Βank

Ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ποσού 125 εκατ. ευρώ εξέδωσε η Geniki Bank. Το δάνειο είναι δεκαετούς διάρκειας, σταθερού επιτοκίου για τα πρώτα πέντε έτη 4,46% και μεταβλητού επιτοκίου για τα επόμενα πέντε έτη μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στη μητρική της Τράπεζας, Societe Generale. Το προϊόν του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της τράπεζας. Παράλληλα, στις 19 Δεκεμβρίου 2006 ανακλήθηκε το Ομολογιακό Δάνειο Μειωμένης Εξασφάλισης που είχε εκδώσει η εταιρεία GBG Finance Plc, 100% θυγατρική της Geniki Bank. Το δάνειο είχε την ανέκκλητη και ανεπιφύλακτη εγγύηση της Geniki Bank. Το επιτόκιο του δανείου βασιζόταν στο EURIBOR τριών μηνών πλέον περιθωρίου 1,90% για τα πρώτα πέντε έτη, ενώ για τα επόμενα πέντε έτη το περιθώριο αυξανόταν σε 3,40%.

Κατά ΓΕΝΕΡ 74 αγωγές!

Αντιμέτωπη με 74 αγωγές και διαταγές πληρωμής βρίσκεται η διοίκηση της ΓΕΝΕΡ. Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία αποκαλύπτεται από χθεσινή επιστολή προς το Χ.Α. στην οποία περιλαμβάνεται και ολόκληρος ο κατάλογος των διαταγών πληρωμής ή αγωγών. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχονταν σε 1,1 εκατ. ευρώ, σε προμηθευτές σε 1,04 εκατ. ευρώ. Οι επιταγές πληρωτέες λήξεως μέχρι 30 Σεπτεμβρίου έφταναν τα 2,1 εκατ. Το μισό από το συγκεκριμένο ποσό αφορά έναν υπεργολάβο με τον οποίο η ΓΕΝΕΡ βρίσκεται σε διένεξη. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς έχουν αυξηθεί σε 1,2 εκατ. ευρώ.

ΑLΒΑ: marketing στην πράξη

Τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές του Marketing έχουν οι φοιτητές του προγράμματος ΜΒΑ πλήρους φοίτησης του ALBA, με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη της Kraft Foods Hellas, χρησιμοποιώντας ως πραγματικό παράδειγμα τη σοκολάτα Lacta. Η εταιρεία τροφοδότησε τους φοιτητές του ALBA με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (οικονομικά μεγέθη, συνήθειες χρηστών, τάσεις στην ελληνική αγορά) προκειμένου να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έρευνά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του μαθήματος, οι φοιτητές του ALBA είχαν τη δυνατότητα να συμβουλεύονται τόσο τον καθηγητή τους Δρ Κυριάκο Κυριακόπουλο, όσο και στελέχη της εταιρείας, με απώτερο στόχο να προταθούν νέα προϊόντα αλλά και να έχουν οι φοιτητές τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις βασικές ενέργειες Marketing. Μετά την παρουσίαση των ιδεών από τις ομάδες, θα γίνει η επιλογή των καλύτερων ιδεών και η βράβευσή τους από την Kraft Foods Hellas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή