Τέλος πρώτου μέρους στο φλερτ μεταξύ Πειραιώς και Κύπρου

Τέλος πρώτου μέρους στο φλερτ μεταξύ Πειραιώς και Κύπρου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ήταν η χθεσινή απάντηση της Τράπεζας Κύπρου στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, ωστόσο, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εγχώρια τράπεζα θα επανέλθει με επιθετικότερες διαθέσεις, αμέσως μετά τις γιορτές.

Το διοικητικό συμβούλιο της κυπριακής τράπεζας που συνεδρίασε χθες, αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς, την απέρριψε ομόφωνα, υπογραμμίζοντας με έμφαση το χαμηλό προσφερόμενο τίμημα.

Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς σχολιάζοντας την απορριπτική απόφαση περιορίστηκαν στο διφορούμενο «ουδέν σχόλιον». Το γεγονός ότι η Πειραιώς απέφυγε να επιβεβαιώσει προηγούμενη δήλωση ότι «αν το Δ.Σ. της κυπριακής τράπεζας διαφωνήσει με τη φιλική πρόταση, τότε το πακέτο (8,2%) θα ρευστοποιηθεί» πιθανότατα σηματοδοτεί αλλαγή στάσης. Το λακωνικό «ουδέν σχόλιον» αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και από πολλούς εκλαμβάνεται ως μεταστροφή της Πειραιώς προς επιθετικότερη κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της κυπριακής τράπεζας υπογραμμίζει ότι «σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα διακηρυγμένες προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς για ισότιμη σύμπραξη, η πρόταση ουσιαστικά προβλέπει την εξαγορά και απορρόφηση της Τράπεζας Κύπρου από την Πειραιώς, έναντι τιμήματος το οποίο δεν αντανακλά ούτε την ισχυρή κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου, ούτε και τις σημαντικές προοπτικές αναπτύξεις της».

«Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, καθώς κινείται στα επίπεδα της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της Τράπεζας Κύπρου και υπολείπεται σημαντικά των τιμών-στόχων που θέτουν οι αναλυτές διεθνών επενδυτικών οίκων. Επίσης, η πρόταση δεν περιλαμβάνει premium, ως είθισται σε αυτού του είδους τις συναλλαγές».

Η πρόταση ουσιαστικά εξαγοράς της κυπριακής τράπεζας από την Πειραιώς έγινε με τίμημα που από στελέχη της αγοράς χαρακτηρίστηκε ως αρνητική έκπληξη. Είναι γεγονός ότι η μια προσφορά κοντά στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορά προσφορά μετοχών της Πειραιώς, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελκυστική. Εντύπωση προκάλεσε και η απουσία premium που σε τέτοιου είδους συναλλαγές αποτελεί κανόνα.

Στελέχη της κυπριακής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα εξυγίανσης με επιτυχία, η τράπεζα αναπτύσσεται δυναμικά στην Ελλάδα, είναι κυρίαρχη στην Κύπρο, επεκτείνεται σε νέες αγορές, με μεγάλη κερδοφορία, εύρωστη κεφαλαιακή βάση, με πολλές εναλλακτικές δυνατότητες επιλογών και μπορεί αυτόνομα να αναπτυχθεί προς όφελος των μετόχων της. Με άλλα λόγια, οι Κύπριοι λένε ότι αν κάποιος θέλει να την αποκτήσει πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη!

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η υπόθεση δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τεχνοκρατικούς όρους από την κυπριακή πλευρά αλλά κυρίως πολιτικούς, υπό το φάσμα της απώλειας σε βάθος χρόνου του κυπριακού ελέγχου της τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό ερμήνευσαν πολλοί αναλυτές την παρέμβαση πριν από λίγες ημέρες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι η Τράπεζα Κύπρου προσφέρεται για εκποίηση ή ότι βρίσκεται σε δημοπρασία.

Τι προβλέπει η πρόταση

Η πρόταση προβλέπει την καταβολή 2 ευρώ σε μετρητά και 0,36 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς για κάθε μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της Τράπεζας Πειραιώς (24,18 ευρώ) το προτεινόμενο τίμημα αντιστοιχεί σε 10,63 ευρώ ανά μετοχή της Τρ. Κύπρου. Η μετοχή της χθες έκλεισε στα 10,54 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή