EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμένα παραμένουν τα εμπορεύματα στο λιμάνι…

Χιλιάδες εμπορεύματα συνεχίζουν να παραμένουν «εγκλωβισμένα» στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά για έβδομη εβδομάδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης «λευκής απεργίας» των λιμενεργατών. Χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. και της ΟΜΥΛΕ χωρίς, όμως, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα… Από την πλευρά της η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, κατά πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να διασφαλισθούν τα νόμιμα συμφέροντα πολλών πειραϊκών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από τη συνεχιζόμενη «λευκή απεργία».

Την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στα λιμάνια ζητούν και φορείς των χρηστών του λιμανιού, προειδοποιώντας ότι η παραμονή των φορτίων στα λιμάνια και οι αυξήσεις στην αγορά από την έλλειψη προϊόντων μπορούν να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις.

Σήμερα, κατά πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει και το Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

…Εκπτωση λόγω της απεργίας

Διαβεβαιώσεις ότι θα εισηγηθεί θετικά προς το Δ.Σ. του ΟΛΠ προκειμένου οι επιχειρήσεις τουλάχιστον για τις τριάντα από τις σαράντα ημέρες που διαρκεί η απεργία να μην καταβάλουν πρόσθετα τέλη αποθήκευσης, παρείχε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. N. Αναστασόπουλος στον πρόεδρο του EBEA κ. K. Μίχαλο κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Και αυτό γιατί για τις τελευταίες δέκα μέρες το πρόβλημα κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ δημιουργήθηκε λόγω της απεργίας των οδηγών των φορτηγών Δ.Χ. και όχι λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα λιμάνια. O κ. Μίχαλος συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), κ. Γ. Γεωργακόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει καλή διάθεση από μέρους των εργαζομένων να καταλήξουν σε συμφωνία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Χρηματοδότηση επενδύσεων

Τη χρηματοδότηση 366 επενδυτικών προτάσεων από τις 384 που υποβλήθηκαν για ένταξη (ποσοστό 95% αυτών επί του συνόλου των προτάσεων), συνολικού προϋπολογισμού 42,9 εκατ. ευρώ και συνολικής δημόσιας δαπάνης 23,6 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης του ΕΠΑΝ «Επιχειρηματικά σχέδια για την αύξηση της εξωστρέφειας υφιστάμενων ΜΜΕ & ΠΜΕ κλάδων Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης, Υπόδησης και Δέρματος (ΚΕΥΔ)». Από αυτές 154 αφορούν την Περιφέρεια Αττικής και 212 την υπόλοιπη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η ανωτέρω δράση προκηρύσσεται για πρώτη φορά και αποβλέπει στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στην παραγωγική λειτουργία των εντασσομένων στο πρόγραμμα επιχειρήσεων, των κλάδων Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης, Υπόδησης και Δέρματος, προκειμένου αυτές οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που η απελευθέρωση του εμπορίου με τρίτες χώρες -κυρίως της Απω Ανατολής- δημιούργησε, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους, με συνέπεια, τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε όμορες χώρες.

Μεταβίβασε τη συμμετοχή της

Τη μεταβίβαση της συμμετοχής της στην εταιρεία Apivita A.E. προς τον ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας κ. Ν. Κουτσιανά, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της εισηγμένης Notos Com. Η εν λόγω συμμετοχή ανέρχεται σε 33,73% και το τίμημά της διαμορφώνεται σε 3,37 εκατ. ευρώ. Βάσει της συμφωνίας, η μεταβίβαση θα είναι τμηματική και το πρώτο ποσοστό 9% πρόκειται να μεταβιβαστεί εντός του 2006. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της Notos Com να εστιάσει στις κεντρικές της δραστηριότητες – ήτοι αντιπροσώπευση εμπορικών σημάτων, ανάπτυξη στη λιανική αγορά ένδυσης και λειτουργία πολυκαταστημάτων. Πάντως, στους στόχους της διοίκησης της Notos Com παραμένει η έξοδος της εταιρείας από το Χ.Α., και για τον λόγο αυτό συνεχίζονται οι αγορές μετοχών, ενώ παράλληλα εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις, ως αποτέλεσμα της απόκτησης της καταστατικής πλειοψηφίας από τους κύριους μετόχους.

Συστήνει Νεοχημική

Στα 20 ευρώ «βλέπει» τη μετοχή της Νεοχημικής η Deutsche Bank, η οποία ξεκίνησε να καλύπτει την ελληνική εταιρεία, συστήνοντας τοποθετήσεις στην εν λόγω μετοχή. Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι η εισηγμένη κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και διανομή βασικών χημικών προϊόντων και στην παραγωγή απορρυπαντικών για λογαριασμό πολυεθνικών

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι προοπτικές στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης θα επιτρέψουν στη Νεοχημική να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης στα EBITDA και στα κέρδη ανά μετοχή άνω του 40% κατά την περίοδο 2005-10. Η ανακοίνωση της έκθεσης επηρέασε ιδιαίτερα θετικά χθες τη μετοχή της εταιρείας η οποία πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ κλείνοντας με άνοδο 6,44%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε σε άνοδο μέχρι και 8% περίπου.

Απορροφά τη Spacephone

Τη συγχώνευση με απορρόφηση της Spacephone (100% θυγατρική), με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού 31/12/2006, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Space Hellas κατά τη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου. Η συγχώνευση κρίνεται, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, συμφέρουσα από εμπορικής και χρηματιστηριακής πλευράς. Η Spacephone ιδρύθηκε από κοινού με τον όμιλο Ιντεάλ (ο οποίος προ έτους μεταβίβασε τη συμμετοχή του στη Space Hellas) και δραστηριοποιείται ως εμπορικός συνεργάτης της Cosmote.

Επιμένουν στο κρέας οι Ελληνες

Σταθεροί στην κατανάλωση κρέατος παραμένουν οι Ελληνες, καθώς 9 στους 10 τρώμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Παρόλα αυτά μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες αγοράζει σήμερα λιγότερο κρέας απ’ ό,τι στο παρελθόν. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc A.E. για το Meat Point, το κρέας αποτελεί βασικό διατροφικό στοιχείο για τις ελληνικές οικογένειες και μάλιστα το 36% καταναλώνει κρέας τρεις φορές την εβδομάδα. Από την έρευνα επίσης προκύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές αισθάνονται ασφάλεια σχετικά με την ποιότητα της συγκεκριμένης τροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή