O ΔΗΚΤΗΣ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια για τους φορολογικούς συντελεστές, τότε και τώρα

Πολλά κροκοδείλια δάκρυα φαίνεται να χύνει το ΠΑΣΟΚ για τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αποστομωτικά είναι όμως, τα στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός οικονομικών Αν. Μπέζας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων την τελευταία 25ετία, στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αύξησε τη φορολογική επιβάρυνση αλλά χρησιμοποιούσε εξοντωτικούς συντελεστές για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που φορολογούνταν με συντελεστές μέχρι και με 63%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1980 ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ήταν 60% και το αμέσως επόμενο έτος το ΠΑΣΟΚ αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Το ίδιο παρατηρείται και το 1994 όπου ανώτατος φορολογικός συντελεστής από 40% ανήλθε στο 45% με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Αλλαγές προσώπων στο ΕΛΚΕ

Αλλαγές έρχονται κατά τις πληροφορίες στην ηγετική στοιβάδα του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ). Ο σημερινός επικεφαλής κ. Γιάννης Αναστασόπουλος αναβαθμίζεται σε προσωπικό σύμβουλο του υπουργού Οικονομίας για θέματα επενδύσεων. Σύντομα αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η συγκεκριμένη θέση θα νομοθετηθεί και μάλιστα θα προικοδοτηθεί με συγκεκριμένες και σαφείς αρμοδιότητες, ώστε να υπάρχουν και αποτελέσματα. Νέος επικεφαλής στο ΕΛΚΕ θα τοποθετηθεί ο κ. Αριστείδης Συμεώνογλου.

Το χρηματιστηριακό αίνιγμα του ’07

Οπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές και όπως δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία των μετοχών το 2006, οι επενδυτικές επιλογές όλο αυτό το διάστημα δεν στηρίχτηκαν σε φήμες αλλά σε γεγονότα. Ετσι δεν βλέπουμε «παραφουσκωμένες» μετοχές και δεν φοβόμαστε για κάποιες απότομες διορθώσεις και μεγάλες κατρακύλες. Το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι το 2007, όπου όλοι συμφωνούν ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Μήπως αυτό να ενεργοποιήσει πωλητές; Διότι το καλύτερο περιβάλλον για να πουλήσει κανείς επιτυχώς είναι όταν επικρατεί ανοδικό κλίμα. Ειδικά όταν και τα κέρδη είναι αρκετά μεγάλα…

Δύσκολες γιορτές για ασφαλιστικές

Αγωνίας συνέχεια για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς η προγραμματισμένη γι’ αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου που πραγματοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης, παραπέμπεται για την επόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μία εταιρεία που καλείται σε μία εβδομάδα να έχει συγκεντρώσει περί τα 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμπληρώσει τα αναγκαία κεφάλαια, ενώ υπό διερεύνηση είναι το θέμα της υπερτιμολόγησης των οικοπέδων που έχουν κάνει τέσσερις όμιλοι ασφαλιστικών εταιρειών. Η παρέμβαση της δικαιοσύνης στη διερεύνηση του θέματος διευκολύνει το έργο του υπουργείου, που έχει κάθε λόγο να θέλει να αποφύγει δυσάρεστες ανακοινώσεις την εβδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή