Ο κλάδος υπηρεσιών αύξησε τη ζήτηση στελεχών το γ΄ τρίμηνο

Ο κλάδος υπηρεσιών αύξησε τη ζήτηση στελεχών το γ΄ τρίμηνο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση της ζήτησης στελεχών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2006 καταγράφει η περιοδική μελέτη της εταιρείας Boyden-Global Executive Search. Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο η α»ύξηση της ζήτησης αντιστοιχεί σε 44% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2005, συμπαρασύροντας με θετικό τρόπο την καμπύλη του 9μήνου του τρέχοντος έτους, η οποία είναι ανοδική κατά 8%. Αιχμή του δόρατος για την εντυπωσιακή αυτή αύξηση της ζήτησης στελεχών είναι ο κλάδος των υπηρεσιών, ο οποίος εξακολουθεί να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο επί της συνολικής ζήτησης. Ετσι, στο 9μηνο, ο κλάδος αυτός ενισχύθηκε κατά 38%, ενώ σημαντική αύξηση κατέγραψε το ίδιο διάστημα και ο κλάδος του εμπορίου, ενισχυμένος κατά 32%. Στον αντίποδα, ο κλάδος της βιομηχανίας περιορίστηκε στο 9μηνο κατά 18%, αν και στο τρίτο τρίμηνο του 2006 έδειξε σημάδια ανάκαμψης.

Η αύξηση της ζήτησης στον κλάδο των υπηρεσιών οδηγείται κυρίως από τις εταιρείες υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής καθώς και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες στο 9μηνο του έτους σημειώνουν την υψηλότερη ζήτηση στελεχών, των τελευταίων δυόμισι ετών. Από την άλλη πλευρά, είναι πλέον εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει ο κλάδος εμπορίου τα τελευταία δύο τρίμηνα, μετά δύο χρόνια συνεχών αρνητικών μεταβολών. Η ζήτηση ενισχύεται κυρίως χάρη στις εταιρείες που εμπορεύονται κατασκευαστικά προϊόντα και δομικά υλικά, ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα εμπορικά είδη καθώς και σε φάρμακα-καλλυντικά-απορρυπαντικά, αποτελούν τους δύο υποκλάδους που σημειώνουν θετικές μεταβολές.

Οσον αφορά τη βιομηχανία, το γεγονός ότι η ζήτηση σε στελέχη εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη δικαιολογείται σε ένα βαθμό από την επίσης μειούμενη εγχώρια παραγωγή και τις συγκρατημένες εκτιμήσεις για την πορεία της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον είναι ωστόσο το γεγονός ότι ο υποκλάδος της κλωστοϋφαντουργίας παρουσιάζει στο 9μηνο του 2006 υπερδιπλάσια ζήτηση σε στελέχη (μερίδιο 17%) συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφοντας ταυτόχρονα την υψηλότερη ζήτηση των τελευταίων δύο περίπου ετών. Αντίθετα, ο υποκλάδος των τροφίμων, ο οποίος κατέχει τη δεύτερη θέση στη ζήτηση στελεχών του κλάδου, παρουσιάζει μείωση της ζήτησης κατά 25% στο 9μηνο φέτος έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

Οσον αφορά τις ειδικότητες, τα στελέχη των πωλήσεων εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, με 26%, ακολουθούν τα στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, με 18%, της μηχανογράφησης με 17% και των λειτουργιών (operations) με 10%. Χαμηλή ζήτηση καταγράφουν οι ειδικότητες της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων, των logistics και του R & D. Τέλος, το Διαδίκτυο διευρύνει συνεχώς το ποσοστό του ως μέσο δημοσίευσης, αντιστοιχώντας σε 51% στο 9μηνο έναντι 49% των εντύπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή