Τράπεζες: νέα μέτωπα και αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων

Τράπεζες: νέα μέτωπα και αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετος κορύφωσης της προσπάθειας επέκτασης των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, αλλά και σημαντικών ανακατάξεων στο εσωτερικό αποτέλεσε το 2006. Τουρκία, Πολωνία και Ουκρανία αποτέλεσαν τα νέα μέτωπα στη μάχη της επέκτασης των εγχωρίων τραπεζών σε νέες χώρες, ενώ στην εγχώρια αγορά η απόκτηση της Εμπορικής από την πανίσχυρη Gredit Agricole και η τριπλή συγχώνευση Λαϊκής – Εγνατίας – Marfin άλλαξαν το συσχετισμό δυνάμεων. Ξεχώρισε, από πλευράς μεγέθους αλλά και τόλμης, η εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία από την Εθνική Τράπεζα. Η συνολική επένδυση της ΕΤΕ στη Finasbank θα ανέλθει κοντά στα 4 δισ. ευρώ και για την πραγματοποίησή της η ΕΤΕ προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Η εξαγορά αρχικά έγινε δεκτή θετικά, ωστόσο στη συνέχεια δοκιμάστηκε από τη συνήθη ελληνική υπερβολή: αντέδρασαν με σφοδρότητα συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και πολλοί άλλοι, ανακαλύπτοντας πολιτικούς κινδύνους, οικονομικά σκάνδαλα και επικίνδυνες διπλωματικές επιπλοκές. Τελικά η εξαγορά ολοκληρώθηκε, γεγονός που πιστώνεται ως μια μεγάλη επιτυχία της διοίκησης της τράπεζας. Η Εθνική πέτυχε ακόμα την εξαγορά της σερβικής τράπεζας Vojvodjanska Banka. Ωστόσο το 2006 άφησε μια πικρή γεύση στους επιτελείς του ομίλου, καθώς την προηγούμενη Παρασκευή ανακοινώθηκε από τη ρουμανική κυβέρνηση η ακύρωση της διαδικασίας πώλησης της CEC, που αποτελούσε κεντρικό σημείο στον σχεδιασμό της Εθνικής.

Στο τέλος του καλοκαιρίου ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από τον γαλλικό χρηματοπιστωτικό γίγατα της Credit Agricole, κίνηση που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η είσοδος της Credit αναβαθμίζει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και τον ανταγωνισμό. Η χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες είχε και αραβικό άρωμα, με την Dubai Investments να αποκτά το 30% της Marfin Financial Group.

Σημαντικά βήματα πραγματοποίησε και η EFG Eurobank. Με εξαγορές (Tekfenbank στην Τουρκία, Universal Bank στην Ουκρανία, DZI στη Βουλγαρία) αλλά και αυτοδύναμη ανάπτυξη στην Πολωνία, στο εξωτερικό ο όμιλος Eurobank διαθέτει 700 καταστήματα, παρουσιάζει ισχυρή αύξηση μεγεθών και ξεχωρίζει για τη συνολική δυναμικότητά του στις εκεί αγορές.

Φιλόδοξη επέκταση στην Τουρκία πραγματοποίησε και η Alpha Bank με την εξαγορά του 50% της Alternatif Bank. Η συμφωνία έγινε με τον όμιλο Αnadolu, έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της γείτονος. Παράλληλα η Alpha επιταχύνει τον βηματισμό της ενισχύοντας, μέσω οργανικής ανάπτυξης, τις θέσεις της στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Λιαν δραστήρια ήταν και η Πειραιώς ενισχύοντας την παρουσία της στα Βαλκάνια, αλλά και την Αίγυπτο, όπου έχει σημαντική παρουσία. Ωστόσο η προσπάθεια εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου ήταν το σημείο που ξεχώρισε και πολλοί εκτιμούν ότι η προσφορά που υπέβαλε (και η οποία απορρίφθηκε από την Τράπεζα Κύπρου) αποτελεί μόνο το σημείο εκκίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή