Η Κύπρου παραμένει στο στόχαστρο της Πειραιώς

Η Κύπρου παραμένει στο στόχαστρο της Πειραιώς

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίοδος προπαρασκευής, εν όψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται το νέο έτος, αποτελούν για τις τράπεζες οι εφετινές ημέρες των εορτών ανατρέποντας την παραδοσιακή νωθρότητα.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν πως το νέο έτος θα αποτελέσει χρονιά σημαντικών ανακατατάξεων για τον κλάδο, με την Τράπεζα Κύπρου να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Εκτιμάται ότι η Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη διερευνητική πρόταση που κατέθεσε στη διοίκηση της κυπριακής τράπεζας, θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για τη συνένωση των δυνάμεων των δυο ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την απόρριψη της πρότασης, η Τράπεζα Πειραιώς απέφυγε την παραμικρή τοποθέτηση για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Με τη στάση αυτή εγκατέλειψε προηγούμενες τοποθετήσεις, που σημείωναν ότι αν οι Κύπριοι απορρίψουν την προσφορά, τότε η συμμετοχή της θα ρευστοποιηθεί.

Τι είχε προτείνει

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είχε προτείνει την καταβολή 2,00 ευρώ σε μετρητά και 0,36 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς για κάθε μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, προσφορά που απορρίφθηκε από τη διοίκηση της κυπριακής τράπεζας. Από την τοποθέτηση – απάντηση των Κυπρίων προκύπτει ότι η κύρια διαφορά των δύο πλευρών ήταν το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το ενδεχόμενο αντίδρασης, με πρόταση-σφήνα, άλλης μεγάλης τράπεζας. Σήμερα, το ενεργητικό της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στα 28,7 δισ. ευρώ και υπολείπεται περίπου κατά 20 δισ. ευρώ από το μέγεθος των δυο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών. Η συνένωση Πειραιώς – Κύπρου δημιουργεί μια τράπεζα με ενεργητικό που προσεγγίζει τα 55 δισ. ευρώ ξεπερνώντας αισθητά αυτό της EFG Eurobank (50 δισ. ευρώ) όσο και της Alpha Bank (48 δισ. ευρώ). Η θεαματική ανακατάταξη στον συσχετισμό δυνάμεων, που θα επέφερε η συνένωση Πειραιώς – Κύπρου, είναι πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση άλλων τραπεζών. Την κατάθεση ανταγωνιστικής προσφοράς από άλλη τράπεζα προέβλεψε και ο επικεφαλής της Marfin Financial Group κ. Α. Βγενόπουλος.

Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η κατάθεση ανταγωνιστικής προσφοράς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ήδη ελέγχει το 8,2% της κυπριακής τράπεζας, γεγονός που της δίνει προβάδισμα στη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου εκτιμάται ότι μπορεί να πυροδοτήσουν ευρύτερες ανακατατάξεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σημαντική παράμετρο στην υπόθεση, πάντως, αποτελεί και η πολιτική. Πολλοί στην Κύπρο δεν εξετάζουν το ζήτημα με οικονομικούς όρους αλλά κυρίως πολιτικούς, υπό τον φόβο ότι σε βάθος χρόνου θα χαθεί πλήρως ο κυπριακός έλεγχος στην τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή