Πλήγμα για τον τουρισμό μας το περιστατικό της Βιέννης

Πλήγμα για τον τουρισμό μας το περιστατικό της Βιέννης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτική… παράταση πήραν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές 212 Ελλήνων στη Βιέννη, καθώς το πρακτορείο μέσω του οποίου είχαν «κλείσει» το ταξιδιωτικό πακέτο δεν είχε πληρώσει την αεροπορική εταιρεία με την οποία θα επέστρεφαν! Οι ταξιδιώτες παρέμειναν στην αυστριακή πρωτεύουσα ένα επιπλέον εικοσιτετράωρο και τελικώς, επέστρεψαν στη χώρα μας χθες, με δύο πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών, τις οποίες ναύλωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), κ. Γιάννης Ευαγγέλου, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sun Mediterranean δεν είχε εξοφλήσει την αεροπορική εταιρεία Alexandair, για την πτήση τσάρτερ με την οποία θα γινόταν η επιστροφή των εκδρομέων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αρνηθεί να πραγματοποιήσει τη ναυλωμένη πτήση. Μετά παρέμβαση του ελληνικού προξενείου στη Βιέννη, οι άτυχοι ταξιδιώτες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία και την επόμενη ημέρα αναχώρησαν για την Αθήνα με ειδικές πτήσεις της Ολυμπιακής.

«Πρόκειται για ένα ατυχές γεγονός, δεδομένου ότι έχει μετακινηθεί τόσος κόσμος χωρίς κανένα πρόβλημα αυτές τις ημέρες και ένας «άγνωστος» κατάφερε να βλάψει την εικόνα μας», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Ευαγγέλου. «Ψιθυριζόταν αρκετό καιρό ότι το συγκεκριμένο πρακτορείο έχει αδυναμίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να λάβει μέτρα για έναν ψίθυρο». Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρακτορείο Sun Mediterranean (το οποίο από χθες το πρωί είναι κλειστό) είναι σχετικά νέο, δύο ετών μόλις, ενώ δεν είναι μέλος του ΗΑΤΤΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, οι τουρίστες δικαιούνται αποζημίωσης, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα 339/96 περί προστασίας του καταναλωτή όσον αφορά τα οργανωμένα πακέτα διακοπών, προβλέπει και κυρώσεις για το πρακτορείο που δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας. «Γενικότερα, όταν κλείνουμε ένα οργανωμένο ταξίδι, θα πρέπει να παίρνουμε συμφωνητικό, προκειμένου να είμαστε εξασφαλισμένοι», τονίζει. Εκτός όμως από τους 212 ταξιδιώτες της Βιέννης, με το εν λόγω πρακτορείο είχαν οργανώσει τις διακοπές τους και δεκάδες άλλοι Ελληνες, οι οποίοι από χθες βρίσκονταν σε… αναμμένα κάρβουνα. Οπως έγινε γνωστό, πάντως, τα υπόλοιπα γκρουπ θα αναλάβουν άλλα πρακτορεία και δεν αναμένεται να δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα. Τα φετινά Χριστούγεννα, πάντως, το όνειρο για διακοπές στο εξωτερικό έγινε πραγματικότητα για χιλιάδες Ελληνες. Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου, η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό σημείωσε φέτος αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με πέρυσι. Υπολογίζεται ότι από 15 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου 2007 θα έχουν μετακινηθεί προς κάποια ξένη χώρα περισσότεροι από 250.000 Ελληνες, από τους οποίους οι περίπου 90.000 – 100.000 μέσω κάποιου οργανωμένου πακέτου διακοπών. Για ακόμη μια χρονιά, δημοφιλέστεροι προορισμοί αναδείχθηκαν η Βιέννη, η Πράγα, η Βουδαπέστη.

Ερευνα και κυρώσεις για το Sun Μediterranean

Με αφορμή το περιστατικό του πρακτορείου «ΕΠΕ Τουριστικές Επιχειρήσεις Sun Mediterranean», ο ΕΟΤ ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο πρακτορείο διέθετε σήμα και άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ για την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών μόνον εντός Ελλάδος και παρανόμως διενεργούσε ταξίδια εξωτερικού.

Επίσης, είχε μεταστεγαστεί χωρίς να ενημερώσει όπως όφειλε τον ΕΟΤ, ώστε να του χορηγηθεί η σχετική έγκριση.

Ακόμη το υπουργείο ανέφερε ότι στο πλαίσιο των ανωτέρω παραβάσεων ο ΕΟΤ προχωρεί στη διαδικασία επιβολής των νόμιμων κυρώσεων, η οποία προβλέπει κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του πρακτορείου βάσει της οποίας του χορηγήθηκαν το ειδικό σήμα και η άδεια λειτουργίας και κλήση του ιδιοκτήτη σε απολογία, επιβολή χρηματικών προστίμων και αφαίρεση του σήματος και της άδειας λειτουργίας του. Τέλος, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά διέταξε την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν διοικητικές ευθύνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή