Ψήνεται η κυβέρνηση αντί για το ψωμί

Ψήνεται η κυβέρνηση αντί για το ψωμί

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω πυρών ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας για το σχέδιο νόμου περί αναμόρφωσης της αρτοποιητικής νομοθεσίας, που θέτει φραγμούς στην απελευθέρωση της αγοράς του ψωμιού και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τη χώρα για άλλη μια φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αντι τολμηρών πρωτουβουλιών και υπό την πίεση των αρτοποιών, επέλεξε την οδό των μεσοβέζικων λύσεων με αποτέλεσμα ενα νομοσχέδιο που θέτει εμπορικούς περιορισμούς και έχει προκαλέσει οργίλες αντιδράσεις από τους εμπλεκομένους στην αγορά. Επιπλέον, το σχέδιο νόμου έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για το οποίο εκτιμάται ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί εφόσον δεν μπορεί να ανακληθεί.

Κρίσιμο σημείο του σχεδίου νομου είναι το bake off. Με το ισχύον καθεστώς για να λειτουργήσει bake off στα καταστήματα τροφίμων χρειάζεται άδεια αρτοποιείου. Για την πρακτική αυτή και έπειτα από πολύχρονες διαδικασίες, η Ελλάδα καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με το σχέδιο νομου που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σιούφας, δεν απαιτείται άδεια αρτοποιείου αλλά οι περιορισμοί που θέτει δεν επιτρέπουν την ευρεία λειτουργία του αφήνοντας εκτός χιλιάδες καταστήματα τροφίμων και πρατήρια άρτου.

Ορίζει ελάχιστη επιφάνεια για την εγκατάσταση περάτωσης έψησης (που χρειάζεται ένα τ. μ.) επιφάνεια τουλάχιστον 32 τ. μ., ενώ τα προϊοντα θα πρέπει να πωλούνται σε άλλο, πλήρως διαχωρισμένο και ανεξάρτητο χώρο από αυτόν που ψήνονται. Κατά συνέπεια, τα μικρά καταστήματα λόγω της απαιτούμενης επιφάνειας αποκλείονται. Επίσης τα 32 τ. μ. αφορούν την τοποθέτηση κλιβάνου παραγωγής έως 3.000 χιλιογραμμαρίων το 24ωρο και αυξάνονται ανάλογα με το ύψος της παραγωγής. Ορίζεται δηλαδή ένα ελάχιστο όριο παραγωγής για τη λειτουργία του bake off και το ερώτημα είναι κατα πόσο είναι δυνατόν ακόμη και ενα μεγάλο σούπερ μάρκετ να διαθέτει σε ημερήσια βάση 3.000 κιλά προϊόντων αρτοποιίας. Πόσω μάλλον όταν το 95% της διακίνησης ψωμιού γίνεται από τα αρτοποιεία. Με άλλη διάταξη εισάγονται και άλλοι περιορισμοί που αφορούν την έναρξη δραστηριότητας στην αγορά. Π. χ. για να ιδρυθεί εφεξής αρτοποιείο θα πρέπει να έχει κλιβάνους παραγωγής 2.000 κιλών την ημέρα.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων, αφού σημειώνει ότι το σχέδιο νομου κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και κάθε σύγχρονη λογική, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκ νέου προσφυγές στην E.E. «Θέλουμε απλώς να διαθέτουμε ανεμπόδιστα τα προϊόντα μας», σημειώνει.

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών και Περιχώρων κάνει λόγο για αφανισμό των αρτοποιών και ζητεί να ανακληθεί. «O υπουργός είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους της ομοσπονδίας μας ότι το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή θα έχει την έγκριση του κλάδου. Του γνωρίζουμε λοιπόν ότι αυτό το νομοσχέδιο ο κλάδος των αρτοποιών δεν το εγκρίνει», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή