EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκε τον Νοέμβριο 2,6% ο δείκτης τιμών παραγωγού

Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 2,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2005, έναντι αυξήσεων 6,5% και 4,0% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2005 προς 2004 και 2004 προς 2003. Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού κατά 2,6%, τον μήνα Νοέμβριο 2006, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2005, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

– Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 3,4% και

– Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 0,8%.

Ειδικότερα, οι μεταβολές των δεικτών των κύριων ομάδων βιομηχανικών κλάδων που επέδρασαν στην αύξηση του Γενικού Δείκτη, κατά 2,6%, είχαν ως εξής:

– Ο δείκτης τιμών ενδιάμεσων αγαθών σημείωσε αύξηση κατά 7,3%.

– Ο δείκτης τιμών κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσε αύξηση κατά 2,5%.

– Ο δείκτης τιμών διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσε αύξηση κατά 2,3%.

– Ο δείκτης τιμών αναλώσιμων καταναλωτικών αγαθών σημείωσε αύξηση κατά 1,2%.

– Ο δείκτης τιμών ενεργειακών αγαθών σημείωσε μείωση κατά 0,2%.

Πίνακας χρεώσεων από την ΕΧΑΕ

Η ΕΧΑΕ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας που υπεγράφη στις 7 Νοεμβρίου 2006 στις Βρυξέλλες, παρέχει πλέον όλους τους πίνακες χρεώσεων και τα σχετικά κείμενα στην ιστοσελίδα του (www. helex. gr). Η ενέργεια αυτή ενισχύει περαιτέρω τη διαφάνεια, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας για την εκκαθάριση και τον διακανονισμό (Code of Conduct for Clearing & Settlement) που ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια συνυπέγραψε με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αποθετήρια και τους εκκαθαριστικούς οίκους της Ευρώπης και την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, ο κώδικας καθορίζει τις απαιτήσεις διαφάνειας των τιμών που ισχύουν σε κάθε στάδιο διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης δίνοντας έτσι την απαραίτητη βοήθεια στους πελάτες των χρηματιστηρίων, αποθετηρίων και εκκαθαριστικών οίκων να κατανοήσουν και να συγκρίνουν τις υπηρεσίες και τις αντίστοιχες τιμολογήσεις. Επιπλέον, διευκολύνει την πρόσβαση και τη διαλειτουργικότητα υποχρεώνοντας όλες τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και τους φορείς εκκαθάρισης και διακανονισμού, από τις 30 Ιουνίου 2007, να διευκολύνουν την πρόσβαση και τη σύναψη συμφωνιών διαλειτουργικότητας με άλλους αντίστοιχους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος δήλωσε: «Το ελληνικό Χρηματιστήριο, αντιδρώντας άμεσα στις ανάγκες του Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπογράψαμε στις Βρυξέλλες, παρέχει από χθες όλη την απαραίτητη πληροφόρηση μέσω της ιστοσελίδας του στο κοινό και εναρμονίζεται πλήρως με τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες οι κεφαλαιαγορές θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν επιτυχώς τον κώδικα, ο οποίος θα διαδραματίσει ένα βασικό ρόλο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγορών».

– Ολο το κείμενο του Κώδικα στο www. kathimerini. gr/Links

Αλλεργιογόνες ουσίες σε τρόφιμα

Αλλεργιογόνες ουσίες σε δύο ειδών διαφορετικά τρόφιμα που δεν αναγράφονταν στις συσκευασίες τους εντόπισε ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί. Ειδικότερα, το προϊόν Ψαροκροκέτες Δελφίνι περιείχε γλουτένη, χωρίς να αναφέρεται στη συσκευασία. Οι ψαροκροκέτες εισήχθησαν, ανασυσκευάστηκαν και διακινήθηκαν από την επιχείρηση «ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ», Θέση Λάκκος Κάτσαρη, ΒΙ. ΠΕ. Ασπρόπυργος και διατέθηκαν στο καταναλωτικό κοινό μόνο από το σούπερ μάρκετ «Αλφα Βήτα» Βασιλόπουλος. Επίσης, κρέμα φουντουκιού με την εμπορική επωνυμία «Spar – κρέμα φουντουκιού με κακάο» περιείχε ποσότητα φιστικιών χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία. Παρασκευάστηκε από την εταιρεία «Αφοί Χαΐτογλου ΑΕΒΕ», Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό της εταιρείας «Αφοί Βερόπουλοι ΑΒΕΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή