Ευοίωνη η προοπτική της Σοφοκλέους

Ευοίωνη η προοπτική της Σοφοκλέους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν τα στελέχη της χρηματιστηριακής κοινότητας για την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου το 2007. Υπογραμμίζεται ότι οι προοπτικές παραμένουν θετικές, η δυναμική που έχει αποκτήσει το Χ.Α. από την εισροή ξένων κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και το νέο οικονομικό έτος. Ωστόσο τονίζεται ότι σε περίπτωση γεωπολιτικών φαινομένων ή αναταράξεων σε διάφορα commodities (πετρέλαιο, μέταλλα), οι αγορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και δεν αποκλείονται ακραίες διακυμάνσεις, όπως αυτές που προηγήθηκαν το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2006.

Στην έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου το 2007 δείχνει να βρίσκεται η Σοφοκλέους, η οποία έχει τον ίδιο βηματισμό με τα υπόλοιπα 20 χρηματιστήρια της Ευρωζώνης που καταγράφουν αυτές τις ημέρες νέα υψηλά επίπεδα τιμών της τελευταίας πενταετίας.

Σημείο αναφοράς του θετικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια αποτελεί η Wall Street καθώς ο Dow Jones έπειτα από 7 χρόνια κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών, ξεπερνώντας τις 12.500 μονάδες.

Τα στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής κοινότητας υποστηρίζουν με δηλώσεις τους στην «Οικονομική Εβδομάδα» ότι για πρώτη φορά μετά το «κράχ» του 1999 οι εισηγμένες επιχειρήσεις αρχίζουν δειλά-δειλά να επανατοποθετούν τα κέρδη τους σε παραγωγικές επενδύσεις, πραγματοποιούν αποσβέσεις, έχουν αποφύγει τις λογιστικές αλχημείες λόγω ΔΛΠ και ταυτόχρονα μέσω των διακανονισμών με τις τράπεζες προσπαθούν να ελέγξουν τα δανειακά τους βάρη.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, διευθυντή του τμήματος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι εισηγμένες εταιρείες αρχίζουν να πραγματοποιούν ουσιαστικές επενδύσεις, έχουν εκλείψει πλήρως οι λογιστικές αλχημείες λόγω των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και παράλληλα προσθέτει ότι γενικότερα η συστημική έξαρση των πωλήσεων οφείλεται και στην έλλειψη μέτρου στην επενδυτική τακτική, καθώς η ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του Ελληνα επενδυτή δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά παρά τα σκληρά μαθήματα που δόθηκαν κατά το τριετές πτωτικό ράλι.

Ο κ. Βασίλης Χατζηλίας, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς ΑΧΕΠΕΥ, είναι αισιόδοξος για την πορεία της Σοφοκλέους, καθώς τονίζει ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες δεν απουσιάζουν από τη Σοφοκλέους, ενώ υπογραμμίζει ότι πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες θα πρέπει με ιδιαίτερη επιμέλεια να παρακολουθούν οι επενδυτές για να προχωρούν σε σωστές επενδυτικές κινήσεις.

Από τη πλευρά του ο κ. Μιχάλης Γκλεζάκος, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, υποστηρίζει ότι η Σοφοκλέους κινείται στον ίδιο ρυθμό με την υπόλοιπη Ευρώπη, θεωρεί ότι το Χ.Α. παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες και εκτιμά ότι για το επόμενο διάστημα, εφόσον διατηρηθεί η αξία των συναλλαγών κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, η αγορά θα προσεγγίσει τα υψηλά έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Merit χρηματιστηριακής, Εμμανουήλ Βάρσος, δηλώνει ότι η Σοφοκλέους δείχνει σημάδια ανάκαμψης και ενώ είχε προηγηθεί ένα διάστημα πενιχρών αποδόσεων, αφού παραδοσιακά οι φθινοπωρινοί μήνες δεν είναι σύμμαχοι των αγορών. Ο κ. Βάρσος υπογραμμίζει ότι σαφώς κυοφορούνται επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αντιληφθούν οι επενδυτές πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η ανοδική τάση που παρατηρήθηκε από τα μέσα του καλοκαιριού. Ο κ. Βασίλης Βλασταράκης, διευθυντής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, μιλώντας στη «Κ», επισημαίνει ότι υπάρχει ικανοποίηση στο επενδυτικό κοινό για την πορεία της αγοράς, ενώ τις καλύτερες προοπτικές για την τρέχουσα διετία συγκεντρώνει ο τραπεζικός κλάδος, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή