Η διεκδίκηση της Τράπεζας Κύπρου θα προκαλέσει νέο κύκλο ανακατατάξεων

Η διεκδίκηση της Τράπεζας Κύπρου θα προκαλέσει νέο κύκλο ανακατατάξεων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτατες αναμένονται οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο τη νέα χρονιά. Στη γραμμή της εκκίνησης βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου και με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η έκβαση της προσπάθειας συνένωσης των δυνάμεων των δύο ομίλων μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες ανακατατάξεις στον κλάδο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Πειραιώς, αμέσως μετά τις γιορτές, θα επανέλθει με επιθετικότερες διαθέσεις, δηλαδή καταθέτοντας νέα βελτιωμένη προσφορά. Σημειώνεται ότι η εγχώρια τράπεζα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου ελέγχοντας το 8,2% των μετοχών της. Στελέχη τραπεζών προδικάζουν ότι η Πειραιώς θα επανέλθει με καλύτερη προσφορά, ωστόσο θεωρούν εξίσου πιθανό ότι στη διεκδίκηση της κυπριακής τράπεζας θα εμπλακούν και άλλες εγχώριες τράπεζες.

Το μέγεθος του κυπριακού ομίλου είναι τέτοιο που θα άλλαζε ριζικά το συσχετισμό δυνάμεων στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό χάρτη. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προς το κυπριακό συγκρότημα αποτυπώνει τη στρατηγική προτεραιότητα της εγχώριας τράπεζας για την αύξηση του μεγέθους της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου, το ενεργητικό της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στα 28,7 δισ. ευρώ και υπολείπεται περίπου κατά 20 δισ. ευρώ από το μέγεθος των δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών. Η συνένωση Πειραιώς – Κύπρου δημιουργεί μια τράπεζα με ενεργητικό που προσεγγίζει τα 55 δισ. ευρώ ξεπερνώντας αισθητά αυτό της EFG Eurobank (50 δισ. ευρώ) όσο και της Alpha Bank (48 δισ. ευρώ). Με τη σταδιακή ωρίμαση της τραπεζικής αγοράς τα περιθώρια μεγέθυνσης μέσω οργανικής ανάπτυξης θα περιορίζονται και στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος Πειραιώς εξετάζει τη μεγέθυνσή του μέσω εξαγορών προκειμένου να αντιμετωπίσει με ίσους όρους τις άλλες μεγάλες τράπεζες σε έναν επόμενο κύκλο ανακατατάξεων στον κλάδο.

Για το λόγο αυτό, πολλοί πιστεύουν ότι οι άλλες μεγάλες τράπεζες δεν θα παρακολουθήσουν παθητικά το «άλμα μεγέθους» της Πειραιώς, αλλά θα αναλάβουν επιθετικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της θέσης τους στην αγορά.

Για τους Κύπριους, πάντως, η εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου δεν αποτελεί μόνο οικονομικό αλλά κυρίως πολιτικό θέμα, εκτιμώντας ότι η απώλεια του κυπριακού ελέγχου και στην Τράπεζα Κύπρου (μετά την εξαγορά της Λαϊκής από τη Marfin) θα είναι επιβλαβής για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή