Κλάδος ιδιωτικής υγείας: «υγιέστατο» το 2006

Κλάδος ιδιωτικής υγείας: «υγιέστατο» το 2006

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H 23η Ιανουαρίου αποτέλεσε τη χρονική αφετηρία για τις ανακατατάξεις στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, οι οποίες μάλιστα εκτός από τους ταχύτατους ρυθμούς ενείχαν ενίοτε και χαρακτηριστικά θρίλερ. Ομως η χρονιά ήταν εξαιρετικά κερδοφόρα και χρηματιστηριακά με τις αποδόσεις των μετοχών να υπερβαίνουν ακόμη και το 100%.

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε η Marfin η οποία εν μία νυχτί -κυριολεκτικά- εξαγόρασε, μέσω της θυγατρικής της Marfin Capital, το 49% του εισηγμένου Υγεία έναντι 53 εκατ. ευρώ.

Μέσω του Υγεία, ο Ομιλος Marfin λαμβάνει ισχυρή θέση μάχης στον κλάδο, διεκδικώντας αρχικώς την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του γειτονικού μαιευτηρίου Μητέρα, έχοντας ως μελλοντικό στόχο την εξαγορά του από το Υγεία και στη συνέχεια την εξαγορά του Λητώ, το οποίο κατά 34% ανήκε ήδη στο Μητέρα.

Οι δύο προσπάθειες στέφθηκαν με επιτυχία, αν και οι μάχες διεκδίκησης ήταν πραγματικά άγριες.

Αρχικώς, οι μέτοχοι ιατροί του Μητέρα ήταν κάθετοι στην άρνησή τους για συμμαχία με το Υγεία. Ωστόσο, η χωρίς αποτέλεσμα «σφήνα» της Global Finance για εξαγορά του Μητέρα οδήγησε στο τέλος Μαρτίου το Δ.Σ. του μαιευτηρίου να συμφωνήσει με το Υγεία και σε πρώτο στάδιο επωλήθη το 24,84%. Τότε ξεκίνησαν και οι προσπάθειες για ενοποίηση των δύο νοσοκομείων σε τομείς όπως οι προμήθειες ή συνεργασία σε συμπληρωματικές ιατρικές υπηρεσίες.

Ο επόμενος στρατηγικος στόχος ήταν η εξάλειψη των παλαιών εμποδίων μεταξύ Μητέρα και Λητώ, με σκοπό την εξαγορά του δεύτερου από το πρώτο, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 20 Δεκεμβρίου, οπότε και υπεγράφη η συμφωνία για εξαγορά του 86% του Λητώ. Η τιμή ήταν 13,9 ευρώ ανά μετοχή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το μέρισμα του 2005.

Στη διεκδίκηση του Λητώ πήρε θέση και η Euromedica, χωρίς επιτυχία, αλλά και το Ιασώ. Ετσι, στα μέσα Δεκεμβρίου, μέρος των εν ενεργεία ιατρών του Λητώ αποφάσισαν να αποδεχτούν την πρόταση του Ιασώ και να πουλήσουν τις μετοχές που κατείχαν σε αυτό, ξεκινώντας έτσι μία νέα συνεργασία, εγκαταλείποντας την παλιά τους στέγη. Η τιμή ήταν 13,5 ευρώ που θα καταβληθεί σε δόσεις.

Το Ιασώ, στη χρήση που κλείνει, επεκτάθηκε στον τομέα των βλαστοκυττάρων, υλοποίησε σημαντικό μέρος από το υπό κατασκευή Ιασώ Θεσσαλίας, ενώ αύξησε σημαντικά και τα κέρδη του. Ωστόσο, το 2006 δεν ήταν ένα ανέφελο έτος, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα -συχνά οξύτατα- που προκύπτουν ακριβώς από την πολυμετοχική του σύνθεση. Τα προβλήματα αυτά οδήγησαν τον Νοέμβριο ακόμη και σε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάζονται τον Ιανουάριο, αντικείμενο των οποίων ήταν η διατήρηση και άλλων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων από μέλη του Δ.Σ. Παράλληλα, δέχθηκε προτάσεις εξαγοράς από άλλες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και της Global Finance. Καμία εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς η διοίκηση επιθυμεί την αυτόνομη ανάπτυξη του ομίλου και δεν αναζητά τέτοιες συνεργασίες.

Από την άλλη πλευρά, το Ιατρικό Κέντρο, που και αυτό επιμένει στην αυτόνομη ανάπτυξή του, προχώρησε στις 10 Νοεμβρίου στην πώληση του 8,33% των μετοχών του στη γερμανική Asklepios, με στόχο την από κοινού επέκταση σε τομείς όπως μαιευτήρια ή κέντρα αποκατάστασης, αλλά και σε ξένες αγορές. Κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί ανεπιτυχώς και νωρίτερα με την BC Ρartners.

Την ίδια περίοδο, έγινε ίσως η πιο πολυσυζητημένη κίνηση του έτους, η οποία αναμφίβολα θα απασχολήσει τον Τύπο και το 2007. Εκείνη της Μarfin με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την ανακατασκευή του δημόσιου νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας, με την παράλληλη δυνατότητα να δημιουργήσει η Marfin ένα πάρκο υγείας στην έκταση αυτή. Αντιδράσεις όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και κρατικών φορέων και τοπικών οργανώσεων, εκδηλώθηκαν έντονα και ακόμη το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει.

Πάντως, στη διάρκεια του έτους η Marfin προχώρησε σε μία επίσης μεγάλη συμφωνία, με την Dubai Finance και οι δύο επιχειρήσεις θα προχωρήσουν από κοινού σε επενδύσεις στην υγεία και τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο εντός και εκτός Ελλάδος.

Η Euromedica απασχόλησε κυρίως το χρηματιστηριακό κοινό, χαρίζοντας σημαντικές αποδόσεις. Κατά το 2007, οι εξαγορές της αφορούσαν κυρίως μικρά διαγνωστικά κέντρα στην Αττική και την επαρχία, ενώ πριν από 1 μήνα περίπου λειτούργησε και το νοσκομείο της στη Ρόδο.

Η Βιοϊατρική στις 25 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την εξαγορά του 70% της γενικής κλινικής Γαληνός στη Θεσσαλονίκη, καταδεικνύοντας έτσι την πρόθεση της επιχείρησης να επεκτείνει το δίκτυό της σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και την ενίσχυσή της στην πρωτοβάθμια αλλά και δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή