Τι προτείνουν οι χρηματιστηριακές για τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών

Τι προτείνουν οι χρηματιστηριακές για τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτεραιότητα σε μετοχικούς τίτλους αλλά και σε μετρητά, αμοιβαία κεφάλαια και ακόμη σε μέταλλα προτείνουν στελέχη της χρηματιστηριακής κοινότητας για τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν ότι κάθε χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του επενδυτή και κυρίως ανάλογα με το ποιοι είναι οι επενδυτικοί του ορίζοντες.

Σε γενικές γραμμές, προτείνεται οι μετοχές να καλύπτουν το 30% – 40% του χαρτοφυλακίου, ένα αντίστοιχο ποσοστό να διαχέεται σε αμοιβαία κεφάλαια και άλλα επενδυτικά προϊόντα, ενώ τονίζεται ότι τα μετρητά θα πρέπει να καλύπτουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό για λόγους ευελιξίας και επενδυτικών ευκαιριών.

Οπως υπογραμμίζεται από τους παράγοντες της αγοράς, το θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους συντηρείται και ενισχύεται από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων για το σύνολο του 2006. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των περισσότερων χρηματιστηριακών εταιρειών μιλούν για μέσο ρυθμό ανάπτυξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στο 16% – 17% για το σύνολο του νέου οικονομικού έτους.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι τρέχουσες επιχειρηματικές εξελίξεις σε επίπεδο εξαγορών, παράλληλα με την εστίαση στη διεθνή επέκταση -ειδικότερα στη Βαλκανική- εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, εφόσον δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις από το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τζάνα, σύμβουλο επενδύσεων της Proton Bank, το χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή θα πρέπει να αντιστοιχεί στις ανάγκες του και βέβαια να υπάρχει διασπορά του επενδυτικού κινδύνου τόσο σε μετρητά όσο και σε αμοιβαία κεφάλαια. Ο κ. Τζάνας είναι αισιόδοξος για την πορεία της Σοφοκλέους, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι σε περίπτωση γεωπολιτικών αναταράξεων θα πρέπει να αναμένουμε και έντονες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια. Ταυτόχρονα, προσθέτει ότι η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας του συστήματος, η αύξηση της συμμετοχής ξένων κεφαλαίων και οι θετικές προοπτικές ενδυνάμωσης των εταιρικών κερδών για 5η συνεχή χρονιά δημιουργούν ένα καλό μείγμα προσέλκυσης νέων εισροών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Πεντεδέκας Αχεπευ και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Αναλυτών εισηγμένων εταιρειών εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της Σοφοκλέους, αλλά παράλληλα εφιστά την προσοχή στο επενδυτικό κοινό να μην παρασύρεται σε εταιρείες όταν η άνοδος της μετοχής τους δεν συμβαδίζει και με ικανά θεμελιώδη μεγέθη.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Βέργος, το χαρτοφυλάκιο κάθε επενδυτή είναι προσωπική υπόθεση και θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το επενδυτικό του προφίλ. Ο κ. Βέργος βλέπει, επίσης, ισχυροποίηση εταιρειών σε διάφορους κλάδους και τη δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών» ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και του ισχυρού ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, για το 2007 αναμένονται σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις και ειδικότερα η Σοφοκλέους αναμένει τις εξελίξεις όσον αφορά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, γεγονός το οποίο ενδέχεται να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον για τίτλους εταιρειών που πιθανόν να εμπλέκονται σε μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις ή ιδιωτικές τοποθετήσεις (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, Τ.Τ.).

Επίσης, ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσουν ο κλάδος της ενέργειας, ο κατασκευαστικός κλάδος λόγω των έργων που αναμένεται να προκηρυχθούν και να ανατεθούν, ο κλάδος της πληροφορικής λόγω της επιτάχυνσης στην ανάθεση των έργων του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, καθώς επίσης και ο κλάδος της ακτοπλοΐας λόγω των εξελίξεων που εκκρεμούν, αλλά και ο κλάδος των μετάλλων που εξελίσσεται σε κλάδο με σημαντικές μετοχικές αποδόσεις την τελευταία διετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή