Βελτιωμένες διεθνώς οι προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο

Βελτιωμένες διεθνώς οι προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή αύξηση των προσδοκιών για την πραγματοποίηση προσλήψεων εκ μέρους των μεγάλων επιχειρήσεων καταδεικνύει ο δείκτης εμπιστοσύνης της McKinsey, ο οποίος ανακοινώνεται σε τριμηνιαία βάση. Η αύξηση αυτή αφορά το τρέχον εξάμηνο και υποδηλώνει μικρή βελτίωση συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2006. Οδηγείται δε σε σημαντικό βαθμό από την αισιοδοξία που τα στελέχη από την Κίνα και την Ινδία εκφράζουν όσον αφορά τόσο τις προοπτικές προσλήψεων των επιχειρήσεων που εδρεύουν εκεί αλλά και εν γένει την εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών. Μάλιστα, τα στελέχη από την Ινδία δηλώνουν διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του «offshoring» προκειμένου να εφαρμόσουν στην πράξη τα όσα έμαθαν από την τόσο προσφιλή αυτή πρακτική των δυτικών εταιριεών. Εξίσου θετικές εκτιμήσεις για τη διενέργεια προσλήψεων το προσεχές διάστημα εκφράζουν επίσης τα στελέχη από τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, εκτός Κίνας και Ινδίας, για τα οποία οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί από την αρχή του έτους.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν τους ερευνητές της McKinsey στη διαπίστωση πως τα στελέχη δύνανται να προβαίνουν σε συγκεκριμένο προγραμματισμό για το 2007. Μάλιστα, η τάση αυτή συναντάται εντονότερα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δηλώνουν ότι σήμερα οι εταιρείες τους σχεδιάζουν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα. Βελτιωμένες πάντως είναι και οι προσδοκίες προσλήψεων μεταξύ των στελεχών από την Ευρώπη, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, με το 48% να δηλώνει ότι η εταιρεία στην οποία απασχολείται θα αυξήσει το προσωπικό της, έναντι 22% που αναμένει μείωση. Το τελευταίο αυτό ποσοστό ωστόσο είναι ελαφρώς αυξημένο συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε ήταν 20%. Περαιτέρω, περίπου ένα στα τρία στελέχη ή ποσοστό 30% από την Ευρώπη αναμένει σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολείται. Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Αμερική, το 46% των στελεχών αναμένει προσλήψεις, το 17% απολύσεις και για το 36% το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων θα παραμείνει αμετάβλητο το προσεχές τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη από την Ινδία αναμένουν προσλήψεις στο εντυπωσιακό ποσοστό του 81%, ενώ μόλις 6% κάνει λόγο για μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Θετικά αλλά σε μικρότερο βαθμό είναι επίσης τα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τα στελέχη από την Κίνα, με το 56% να αναμένει προσλήψεις και 13% απολύσεις.

Εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι το γεγονός ότι τα στελέχη από την Ινδία είναι εκείνα που εντονότερα και σε μεγαλύτερο ποσοστό αναμένουν προσλήψεις αλλά σε θέσεις εκτός της χώρας. Το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε το τρέχον τρίμηνο σε 42% των απαντήσεων από 30% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τους ερευνητές της McKinsey, της αυξανόμενης εξωστρέφειας που επιδεικνύουν οι ινδικές επιχειρήσεις στη διεθνή επιχειρηματική αρένα. Στον αντίποδα, τα στελέχη από την Κίνα δηλώνουν ότι οι προσλήψεις που θα γίνουν αφορούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κινεζικό έδαφος. Περαιτέρω, τα στελέχη από την Κίνα εκτιμούν ότι οι νέες αυτές θέσεις εργασίας αφορούν σε ήδη υπάρχοντα τμήματα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τα στελέχη από την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού, για την πλειονότητα των οποίων οι προσλήψεις που θα γίνουν αφορούν σε αντικαταστάσεις παλαιότερων θέσεων εργασίας σε ήδη υπάρχοντα τμήματα των οργανισμών. Πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά των στελεχών που εκτιμούν ότι οι προσλήψεις που θα γίνουν θα αφορούν νέες θέσεις, σε νέες επιχειρηματικες μονάδες. Ενδεικτικά είναι τα σχετικά ποσοστά, που ανέρχονται σε 19% για τα στελέχη από την Κίνα, 24% για τα στελέχη από την Ινδία και 22% για τα στελέχη των υπολοίπων χωρών της Ασίας.

Συνολικά, η έρευνα του δείκτη εμπιστοσύνης της McKinsey πιστοποιεί ότι το 61% του συνόλου των ερωτηθέντων στελεχών από όλες τις περιοχές αναμένει προσλήψεις στη χώρα όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία των αντίστοιχων εταιρειών από τις οποίες προέρχονται. Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Περαιτέρω, για το 52% των ερωτηθέντων, τα στελέχη που θα προσληφθούν το προσεχές διάστημα θα κληθούν να δραστηριοποιηθούν σε θέσεις που στόχο θα έχουν να επωφεληθεί η εταιρεία από νέες ευκαιρίες που προκύπτουν στην αγορά. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48% το προηγούμενο τρίμηνο. Ακόμη, για το 20% των ερωτηθέντων, οι νεοπροσληφθέντες θα δραστηριοποιηθούν σε νέα πεδία, με απώτερο στόχο ο οργανισμός να επωφεληθεί από τις γεωγραφικές διαφορές στις αγορές εργασίας – π.χ., διαφορές κόστους εργασίας και πλεονεκτήματα σε σχέση με τις διαφορετικές χρονικές ζώνες.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της McKinsey πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006, με βάση τις απαντήσεις 3.149 στελεχών, από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εργαζομένων σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, από διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή