Ισχυρή κερδοφορία προσδοκούν οι τράπεζες την ερχόμενη τριετία

Ισχυρή κερδοφορία προσδοκούν οι τράπεζες την ερχόμενη τριετία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Η κατακόρυφη αύξηση των κερδών των τραπεζών τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί παρά την αρχή, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών. Για την επόμενη τριετία οι τράπεζες προβλέπουν τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι η μέση ετήσια αύξηση των κερδών τους θα κυμανθεί από 22% έως 25%. Οι επιδόσεις αυτές είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακές, ειδικά αν τις εξετάσει κανείς υπο το προίσμα της ιδιαίτερα υψηλής κερδοφορίας σήμερα.

Ηδη έχουν ανακοινώσει τα επιχειρησιακά τους σχέδια η Εθνική, η Eurobank, η Πειραιώς και η Τράπεζα Κύπρου, ενώ τέλη Απριλίου η Alpha Bank θα παρουσιάσει τα δικά της σχέδια. Με βάση τα σχέδια αυτά η Εθνική προσδοκά κέρδη άνω των 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, η Eurobank κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ το 2009, η Πειραιώς στοχεύει στο 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010, ενώ η Τράπεζα Κύπρου εκτιμά ότι το 2009 η κερδοφορία της θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι οι φιλόδοξοι στόχοι των business plan οφείλονται κυρίως στο εξαιρετικό οικονομικό περιβάλλον. Η οικονομία αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται και κατά συνέπεια οι χορηγήσεις δανείων -παρά τη μικρή επιβράδυνση- θα συνεχίσουν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς.

Ωστόσο πολλοί αναλυτές διαβάζουν με πολλές επιφυλάξεις τα αισιόδοξα νούμερα των τραπεζών. Η σημερινή θετική συγκυρία για τον κλάδο, που οφείλεται στην ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και τη θετική συγκυρία για τις αγορές παγκοσμίως δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα.

Δεν ήταν τυχαία και η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Πιλάβιου, ο οποίος σημείωσε ότι η δημοσιοποίηση μακροπρόθεσμων οικονομικών στόχων πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η επισήμανση βέβαια δεν αφορά μόνο τις τράπεζες. αλλά όλες τις εισηγμένες και πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι τράπεζες όχι μόνο πέτυχαν τους στόχους των παλαιότερων business plan αλλά τους ξεπέρασαν κατά πολύ.

Ωστόσο στελέχη τραπεζών, με δόση υπερβολής, αναρωτιούνται κατά πόσο τους βασικούς στόχους και τη στρατηγική των τραπεζών τους θέτει η ηγετική ομάδα ή τους υπαγορεύουν οι ξένοι αναλυτές. Ή καλύτερα, οι διοικήσεις βάζουν τέτοιους οικονομικούς στόχους με τους οποίους εκτιμούν ότι θα ικανοποιήσουν και θα προσελκύσουν περισσότερους ξένους θεσμικούς.

Σήμερα ξένοι επενδυτές ελέγχουν περίπου το 50% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το 34% της Alpha Bank, το 24% της EFG Eurobank (η οποία έχει μικρότερη διασπορά καθώς ο 40,8% ελέγχεται από τον Ομιλο Λάτση) και το 35% της Τράπεζας Πειραιώς. Η μαζική προσέλευση των ξένων επενδυτών ασφαλώς αποτελεί ένα ιδιαίτερο θετικό στοιχείο, ωστόσο κρύβει και κινδύνους. Οι ξένοι αγοράζουν, οι αποτιμήσεις των τραπεζών αυξάνουν και οι ξένοι πιέζουν για επιδόσεις και κερδοφορία. Τα υψηλότερα κέρδη προσελκύουν νέους ξένους, οι οποίοι με τις αγορές τους ανεβάζουν ακόμα υψηλότερα τις αποτιμήσεις των τραπεζών και ταυτόχρονα αυξάνουν την πίεση στις διοικήσεις για τη μεγιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων επιδόσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή