Οι τράπεζες οδηγούν την κούρσα του δείκτη στο Χρηματιστήριο

Οι τράπεζες οδηγούν την κούρσα του δείκτη στο Χρηματιστήριο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχόλιο της Citigroup ότι η Εθνική Τράπεζα «απολαμβάνει τη διάκριση της πιο αγαπημένης μετοχής της Ευρώπης» και τη τοποθετεί στα top picks της στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αναδεικνύει τη βαρύτητα του τίτλου και για τη Σοφοκλέους. Η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Φεβρουαρίου, είχε τη σφραγίδα της μεγαλύτερης τράπεζας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ετήσια κέρδη της τάξεως των 990 εκατ. ευρώ για το 2006. Ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, έσπασε δύο φορές το ιστορικό υψηλό (κλείσιμο την Παρασκευή στα 41,98 ευρώ), προκαλώντας αγοραστική φρενίτιδα στην αγορά, συμπαρασύροντας τον γενικό δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Κυρίαρχο γεγονός η ανακοίνωση από τον διοικητή Τάκη Αράπογλου του τριετούς business plan το πρωί της Πέμπτης από το Λονδίνο. Ιδιαίτερα επιθετικούς κρίνει τους στόχους του business plan η Credit Suisse η οποία διατηρεί την τιμή – στόχο των 42 ευρώ και τη σύσταση «outperform». O διεθνής οίκος τονίζει ότι αν συμπεριληφθούν στις προβλέψεις της οι εκτιμήσεις της τράπεζας τότε η τιμή θα μπορούσε να αυξηθεί στα 47-48 ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι βάσει του business plan τα καθαρά κέρδη της Εθνικής θα προσεγγίσουν τα 2,1 δισ. ευρώ το 2009, ποσό που είναι κατά 16% υψηλότερο των προβλέψεων της CS.

Σύμφωνα με τους στόχους του business plan τα κέρδη του 2009 θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ τονίζει η Alpha Finance, υπογραμμίζοντας ότι θα προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των εκτίμησεών της.

Πλούσια ήταν η επιχειρηματική ειδησεογραφία αυτή την εβδομάδα, καθώς είχαμε τις ανακοινώσεις ετήσιων αποτελεσμάτων από Ελπε, Emporiki, Τιτάν. Σημαντικό γεγονός η αυτόνομη πορεία του ομίλου Μυτιληναίου στον χώρο της ενέργειας επιβεβαιώνοντας τη σύναψη συμμαχίας με τον ισπανικό όμιλο Endesa.

H Εfg Eurobank διέθεσε επιτυχώς 7.451.005 ίδιες μετοχές της με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών σε θεσμικούς επενδυτές της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Η διάθεση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής με ζήτηση σημαντικά μεγαλύτερη από την προσφορά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που είχε ως συνέπεια η τελική τιμή διάθεσης να διαμορφωθεί στα 29,40 ευρώ ανά μετοχή. Συντονιστές διάθεσης για το εξωτερικό ήταν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Citigroup, Deutsche Bank AG., London Branch και J. P. Morgan Securities, ενώ συντονιστής διάθεσης για την Ελλάδα ήταν η EFG Eurobank Χρηματιστηριακή.

Ικανοποιητικά τα κέρδη για τη Cosmote το 2006, ωστόσο το στοιχείο που ικανοποίησε τους αναλυτές ήταν η σημαντικότατη αύξηση των συνδρομητών 11,3 εκατ. πελάτες, που οφείλεται στην εξαγορά της Γερμανός και δημιουργεί προσδοκίες για μελλοντικά οφέλη. Σε placement προχώρησε στη διάρκεια της εβδομάδας και ο Ομιλος Νηρέα, καθώς οι ξένοι θεσμικοί φέρονται πλέον να ελέγχουν πάνω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου όταν στα τέλη του 2006 ήλεγχαν το 18%.

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι οι κυρίαρχοι της αγοράς έχοντας σήμερα το υπό τον ελέγχό τους το 49%, της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Δηλαδή κατέχουν μετοχές αξίας άνω των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 175 δισεκατομμύρια ευρώ που αποτιμώνται σήμερα όλες οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. Σπύρο Καπράλο, οι ξένοι επενδυτές πραγματοποιούν σήμερα, κατά μέσο όρο, το 55% της καθημερινής συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό στην αγορά μας από την αρχή του 2005 μέχρι σήμερα ξεπερνάει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ (και αυτό χωρίς την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Crdit Agricole, η οποία πραγματοποιήθηκε εξωχρηματιστηριακά).

Το 2004 ο τζίρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου «έτρεχε» με 140 εκ. ευρώ την ημέρα. Το 2005 αυξήθηκε κατά 50% και πραγματοποιούσε το Χ.Α. συναλλαγές ύψους 210 εκατομμύριων ευρώ την ημέρα. Το 2006 ο τζίρος αυξήθηκε κατά 63% και ξεπέρασε τα 343 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως. Ο κ. Καπράλος υπογραμμίζει ότι το 2007 έχει ξεκινήσει αρκετά καλά και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ξεπερνάει πλέον τα 443 εκατομμύρια ευρώ ενισχυμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή