Η Ελλάδα αποκτά δεύτερο δορυφορικό σύστημα

Η Ελλάδα αποκτά δεύτερο δορυφορικό σύστημα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερο δορυφορικό σύστημα αναμένεται ν’ αποκτήσει σύντομα η Ελλάδα. Το ενδεχόμενο αυτό ουσιαστικά προανήγγειλαν χθες, τόσο ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπης, όσο και ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης.

Ο κ. Λιάπης μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δορυφορικών Οργανισμών (ΕSΟΑ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα χαρακτήρισε τον ελληνικό δορυφόρο HellasSat ως βασικό εργαλείο προώθησης της ψηφιακής στρατηγικής που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι η εταιρεία HellasSat θα πρέπει στο μέλλον να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Ταυτόσημη θέση εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης, ο οποίος μιλώντας στα μέλη της ΕSΟΑ είπε ότι «στο μέλλον θα εξετάσουμε σοβαρά και το ενδεχόμενο επεκτάσεως των δραστηριοτήτων στον τομέα αυτό (σ.σ.: των δορυφόρων), είτε μόνοι μας είτε με συνεργασίες». Ο κ. Βουρλούμης στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η διοίκηση της HellasSat θα φέρει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο στη διοίκηση του ΟΤΕ, με το οποίο θα προταθεί η απόκτηση ενός δεύτερου δορυφορικού συστήματος. Το σχέδιο αυτό, ο κ. Βουρλούμης το χαρακτήρισε μονόδρομο για τον ΟΤΕ, προκειμένου ο οργανισμός ν’ αποσβέσει την επένδυση στον HellasSat, η οποία από μόνη της δεν πρόκειται να το επιτύχει.

Τόσο ο υπουργός Επικοινωνιών, όσο και ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αναφέρθηκαν με θετικά σχόλια στην πορεία της HellasSat. «Θα πρέπει να σημειώσω το σημαντικό έργο το οποίο έχει γίνει στην HellasSat τα τελευταία χρόνια, την εξυγίανση η οποία έχει επιτευχθεί», είπε ο κ. Λιάπης. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει καταστεί πλέον κερδοφόρος, διαθέτει διεθνή αναγνώριση και πελάτες σε 30 χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΟΤΕ, ο οποίος ανέφερε ότι ύστερα από μια δύσκολη αρχή, η HellasSat έχει σήμερα οργανωθεί καλά και αξιοποιεί το 80% της δυναμικότητας του δορυφόρου. Πρόσθεσε ακόμη ότι η εταιρεία έχει ακόμη περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Ο ΟΤΕ θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα -αγοράς υφιστάμενου δορυφορικού συστήματος, συνεργασίας με άλλη εταιρεία δορυφορικών συστημάτων κ.λπ.- και θα επιλέξει την καλύτερη προσέγγιση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Βουρλούμης κάλεσε τον υπουργό κ. Λιάπη να συμβάλει θετικά προκειμένου η χώρα να επωφεληθεί από την ανάπτυξη των δορυφορικών επικοινωνιών. Σημειώνεται ότι ο ΥΜΕ έχει αποφασιστικό λόγο, βάσει της σχετικής σύμβασης, για οποιαδήποτε αλλαγή μετοχικού καθεστώτος στην HellasSat. Η εκδήλωση του ESOA (European Satellite Operators Association) με τίτλο «50 χρόνια Ευρωπαϊκή Ενωση, 50 χρόνια Δορυφόροι» έγινε στην Αθήνα με αφορμή την επέτειο των 50 ετών (Σεπτέμβριο 1957) του πρώτου δορυφόρου (Sputnik). H εορτασμός συνέπεσε με τον τελικό του Champions League, καθώς όπως ανέφερε ο νέος πρόεδρος του ESOA και διευθύνων σύμβουλος της HellasSat, κ. Χρ. Πρωτοπαπάς, οι δορυφόροι αναμεταδίδουν σήμερα περισσότερα από 20.000 τηλεοπτικά κανάλια, εκ των οποίων 4.400 μόνον στην Ευρώπη. Τα στελέχη της ESOA υπογράμμισαν τον νέο ρόλο των δορυφόρων στη διάδοση της ευρυζωνικότητας παγκοσμίως, καθώς αποτελούν ένα ευέλικτο και πλέον φθηνό μέσο μετάδοσης για απομακρυσμένες περιοχές. «Η χρησιμότητα των δορυφόρων δεν εξαντλείται στη ραδιοτηλεοπτική αναμετάδοση», είπε ο κ. Πρωτοπαπάς, προσθέτοντας ότι χάρη στη νέα τεχνολογία, δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης να έρθουν πιο κοντά στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο παραιτηθείς (λόγω κήρυξης εκλογών) Τούρκος υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. B. Yildirim και ο Κύπριος επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας κ. Μ. Κυπριανού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή