O ΔΗΚΤΗΣ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προκλήσεις παγκοσμιοποίησης» και… ενδιαφέρον δείπνο

Στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης αναφέρθηκε ο κ. Kemal Dervis μιλώντας χθες στην Αθήνα σε εκδήλωση του Harvard Business Scool Club of Greece. Ο κ. Dervis είναι επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), έχει διατελέσει υπουργός οικονομικών της Τουρκίας και θεωρείται αρχιτέκτονας της σύγχρονης τουρκικής οικονομίας. Η ομιλία είχε μεν μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο, όπως μαθαίνει ο Δήκτης, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε το κλειστό δείπνο που ακολούθησε με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου όπου συζητήθηκαν κυρίως ελληνοτουρκικά, επιχειρηματικά αλλά και γενικότερα θέματα. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων του κ. Dervis ήταν ο κ. Π. Τσάκος, ο κ. Οδ. Κυριακόπουλος, κ.ά.

Βαλκανική δύναμη η… ΕΤΕ

Σε συγχώνευση με τη σερβική τράπεζα «Vojvodjanska Banka a. d. Novi Sad» προχωράει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), η οποία κατέχει το 99,4% των μετοχών του σερβικού αυτού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Η Εθνική αγόρασε τη δυναμική τράπεζα του Νόβισαντ, η οποία λειτουργεί εκατό υποκαταστήματα στην πλουσιότερη περιοχή της Σερβίας, τη Βοϊβοντίνα, πριν από ένα χρόνο και τώρα θα συγχωνευθούν. Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ο κ. Χρίστος Κατσάνης, εκτελεστικός διευθυντής της «United Bulgaria Bank» (UBB), της δεύτερης μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Βουλγαρίας, το 89,9% της οποίας κατέχει και πάλι η ΕΤΕ. Οι ελληνικές τράπεζες σε Βαλκάνια και Τουρκία διαχειρίζονται κεφάλαια 25 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 50% αναλογεί στην ΕΤΕ. Το μερίδιο αγοράς της ΕΤΕ στη ΝΑ Ευρώπη ανέρχεται σε 6,1%, το οποίο αντιστοιχεί σε 4,3 δισ. ευρώ.

Αναγκαία αύξηση κεφαλαίου

Στα 210 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Geniki Bank για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Η αύξηση θα γίνει με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ενώ οι ακριβείς όροι θα αποφασιστούν στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες χρήσεις η τράπεζα έχει προχωρήσει σε μεγάλες προβλέψεις για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων της και η αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη για τη συμμόρφωση της τράπεζας με τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Οπως κάθε καλοκαίρι…

Να σταματήσει η αυθαίρετη αύξηση έως και 50% του κόστους των λιμενικών υπηρεσιών και των λιμενικών τελών, που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Λιμένος στα ακτοπλοϊκά πλοία ζητεί η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» για το ενδεχόμενο οι αυξήσεις αυτές να επιβαρύνουν το κόστος των ναύλων. Παράλληλα ζητείται, για πολλοστή φορά, η κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών τελών. Κύκλοι της ακτοπλοΐας εκτιμούν ότι οι επιβάτες ετησίως πληρώνουν, κατά προσέγγιση, το ποσό των 97 εκατομμυρίων ευρώ για τα μη ανταποδοτικά τέλη υπέρ τρίτων που υπάρχουν στους ναύλους, ενώ μαζί με τον ΦΠΑ στο 19%, το ποσόν αυτό αυξάνεται κατά 100 εκατομμύρια ευρώ και φθάνει στα… 197 εκατομμύρια ευρώ! Τα χρήματα αυτά, με εξαίρεση τον ΦΠΑ, δεν αξιοποιούνται για την ακτοπλοΐα αλλά πληρώνονται από τους επιβάτες και αποδίδονται στο κράτος από τις εταιρείες.

Απεταξάμην τον ΟΟΣΑ

Η ελληνική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από τις θέσεις που διατυπώνει ο ΟΟΣΑ επανέλαβε χθες ο υπουργός Απασχόλησης B. Μαγγίνας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Υπέρ της διεξαγωγής ενός ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημ. Δασκαλόπουλος, με αφορμή τα θέματα στα οποία επικέντρωσε την κριτική του για την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό ο ΟΟΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή