Από Ιούλιο οι Κοινές Επενδυτικές Μερίδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Από Ιούλιο οι Κοινές Επενδυτικές Μερίδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007 θα λειτουργήσουν οι Κοινές Επενδυτικές Μερίδες (ΚΕΜ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου θα γίνει η τεχνική εφαρμογή των ΚΕΜ από τα στελέχη της ΕΧΑΕ. Η εφαρμογή των κοινών επενδυτικών μερίδων θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα που είχαν μέχρι σήμερα όσοι γονείς επιθυμούσαν να μεταβιβάσουν στους συγγενείς πρώτου βαθμού (τέκνα) τις μετοχές που διέθεταν στο Αποθετήριο Αξιών.

Αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος είχε ζητήσει την επίλυση του θέματος που εκκρεμούσε ως αίτημα από τις αρχές του 2000 στη Σοφοκλέους. Η ΚΕΜ δημιουργείται ύστερα από αίτηση «δύο ή περισσότερων φυσικών προσώπων, καθένα από τα οποία διαθέτει αυτοτελή Μερίδα Επενδυτή (Μ.Ε.). Ουδείς περιορισμός υπάρχει στον δικαιούχο Μερίδας Επενδυτή (Μ.Ε.). Και οι ανήλικοι ακόμα μπορούν να έχουν Μ.Ε., άρα μπορούν να συμμετάσχουν σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα».

Ο νόμος που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2006, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους επενδυτές να υπάρχουν δύο ή και περισσότεροι δικαιούχοι ενός λογαριασμού, οι οποίοι με τη φυσική απώλεια κάποιου, αυτομάτως και χωρίς φορολογικές ή άλλες διαδικασίες να μπορούν να διαχειρίζονται τον συγκεκριμένο λογαριασμό. Στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία ήταν αδύνατη, σε αντίθεση βέβαια με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η σημερινή εικόνα στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην περίπτωση που ο μοναδικός δικαιούχος αποβιώσει, καθώς η απώλεια συνιστά χρονοβόρες κληρονομικές διαδικασίες, οι οποίες ενδέχεται κατ’ ουσίαν να μεταβάσλουν το προϊόν της κληρονομιάς.

Τη λειτουργία των ΚΕΜ είχαν ζητήσει τα τελευταία χρόνια η Ενωση Εισηγμένων Εταιρειών, ο ΣΜΕΧΑ αλλά και ο ΣΕΔΥΚΑ των εταιρειών επενδυτικής διαμεσολάβησης.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στα τέλη Ιουνίου ξεκινά και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο και η μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών της ΕΧΑΕ στο νέο ιδιόκτητο κτίριο στο Βοτανικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή